Artikel over Exclusive Culitravel en Mister Goodlife in               Uit & Reis

Auteur: Christa Luijk

Feel the Good Life in Zuid-Afrika

Klik hieronder om de PDF versie van het originele artikel te zien met daarin ook foto's.

Van je passie je werk maken, dat is wat Jos van Krimpen in praktijk bracht toen hij startte met Exclusive Culitravel. Een passie voor de wijn en gastronomie van Zuid-Afrika die hij ontwikkelde toen hij in 2002 naar Kaapstad vertrok voor een oogoperatie die hier niet uitgevoerd kon worden. Omdat van Krimpen in verband met de na-controles lange tijd in Zuid-Afrika verbleef, leerde hij de streek rond Kaapstad goed kennen en raakte hij in de ban van dit fascinerende land. En als je al wijnliefhebber en kenner bent dan is het niet moeilijk om ook verliefd te worden op de Westkaap met haar prachtige natuur, klimaat en wijngaarden. Er heerst nog de rust die wij hier zo ontberen. Kortom; hier wilde Jos van Krimpen meer mensen van laten genieten en, een ondernemer eigen, hij besloot reizen te organiseren waarin hij de deelnemers wilde laten proeven en genieten van al het goede dat de Kaap te bieden heeft. En dat is veel, heel veel. “Feel the Good Life” is zijn motto evenals “travel less en see more”. Buitenbedrijf ging mee om dit zelf aan den lijve te ondervinden.


Gun jezelf het goede leven

Het is al avond als onze nationale trots op de luchthaven van Kaapstad landt. We hadden een dagvlucht en het tijdsverschil met Zuid-Afrika is slechts een uur, dus geen jetlag! Onze eerste overnachting is in het Table Bay Hotel in Kaapstad. Het prachtige hotel maakt onderdeel uit van The Victoria & Albert Waterfront, een enorme winkelcentrum aan de haven. Het uitzicht vanuit de riante kamer is prachtig. Kaapstad ligt feestelijk verlicht aan onze voeten. Als we echter de volgende ochtend de gordijnen openschuiven, is de verrassing totaal. Dit is Zuid-Afrika, een prachtig uitzicht op de Tafelberg en op de haven. Op de kade zien we zeehonden liggen die zich in de ochtendzon koesteren en dan weer spelend het water in duiken. Heerlijk om zo de dag te beginnen. We begrijpen nu ook waarom zoveel celebraties als Schumacher, Poetin en leden van het Engelse koningshuis dit hotel kiezen. Zij kennen immers als geen ander het goede leven! Natuurlijk gaan we eerst the Shoppingmall in. Mooie winkels en buiten veel vertier aan de haven. Terrassen en overal bandjes die muziek maken, Jazz en Afrikaans, en verschillende dansgroepen. Het is er gezellig druk met toeristen en locals. Onze eerste culinaire kennismaking is bij Emily’s. Peter Veldsman zwaait de scepter over de beste Afrikaanse keuken van het continent. Dit is Genieten met een hoofdletter en dat belooft veel goeds voor de dagen die komen.


Kaapstad

Kaapstad is een heerlijke kosmopolitische stad met een verscheidenheid aan bouwstijlen en wijken. Wijken met kantoorgebouwen en wijken als de Maleisische wijk met haar bontgekleurde huisjes. En natuurlijk ben je niet in Kaapstad geweest als je niet op de Tafelberg hebt gestaan. Dus met de langzaam draaiende panorama lift omhoog. Het uitzicht is groots. Het plateau heeft een ruig klimaat, het waait er flink in dit gebied van de Dassies, de bijna uitgestorven dieren die op grote marmotten lijken. Op culinair gebied heeft de stad veel te bieden. Behalve de beroemde Emily’s in het Waterfront is ook het trendy restaurant The Showroom van Chef Bruce Robertson een aanrader. De naam blijkt terecht. Menig mannenhart gaat harder kloppen bij het zien van de showroom waar Lamborghini’s, ferrari’s en ander moois staat gestald. Waar wordt meer van genoten, van de goede kaart of van de auto’s?


‘Travel less and see more’

We laten na twee dagen Kaapstad achter ons en rijden het achterland verder in en rijden via het bijna Nederlandse Tulbagh, door de Bain’s Kloof met de grillige rotsformaties, naar het wijndomein Welgelegen. We zien bordjes met oer Nederlandse namen als Hoogwater, Liefdespad en Lateganskop. We genieten van de zon die onder gaat achter de bergen. Vannacht slapen we in Bovlei Valley Retreat. Als we er arriveren hebben we het gevoel dat het paradijs van Adam en Eva wellicht toch hier gelegen heeft. Druivenranken met op de achtergrond de bergen. Dit is de omgeving waar de tv serie Stellenbosch zich afspeelt. Ook vanavond worden we weer verrast met een bijzonder diner. Een home made diner en wijnproeverij in de kelder van Nabijgelegen, op loopafstand van ons hotel. Slechts verlicht door kaarsen, tussen de vaten, genieten we van het eten en de verhalen die James McKenzie ons vertelt. Heel bijzonder, echt genieten. Buiten klinkt het getjirpt van krekels onder de sterrenrijke hemel. Hier wil je altijd blijven…


Stellenbosch en Franschhoek

Stellenbosch, neemt een prominente plaats in, in de geschiedenis van Zuid-Afrika. Hier staat de Moederkerk van de Nederduits Gereformeerde Kerk. Het is een sober kerkje en op het kerkhof liggen veel oude, aan de naam te zien, landgenoten begraven. Er zijn veel leuke kleine winkels en overbekend is ‘Oom Samy se winkel’ waar allerlei snuisterijen verkocht worden. Aan het einde van de ochtend vertrekken we richting Franschhoek, het gebied dat vroeger door de Fransen bewoond werd. We lunchen bij Quartier Français met als chef de Nederlandse Margot Janse. We eten onder de wijnranken in de heerlijke mediterraan aandoende, tuin. En ja, ook hier ervaren we weer the Good Life.


Wijn estates

Een onderdeel van de culinaire reis naar Zuid-Afrika is een bezoek aan verschillende wijn estates waar we wijnen gaan proeven. En daarvoor hoef je geen expliciete wijnkenner te zijn. Klinkende namen als Klein Constantia, Groote Post in Darling, Kleine Zalze bij Stellenbosch, Grande Provence. Waar smaken de wijnen beter dan op de plaats waar ze met liefde bereid zijn en tegen de achtergrond van een overweldigende natuur? We krijgen gepassioneerde verhalen te horen van Peter Penz van Groote Post, en van Marc Kent de wijnmaker in Boekmanskloof. Alle verhalen hebben gemeen dat er een passie uitspreekt. En wij…, wij laten ons de verhalen en de wijn met hapjes welgevallen.


De laatste nacht en dag

Grande Roche, Africa’s only Relais Gourmand, is ons laatste unieke verblijfplaats. In Grande Roche is aan alles gedacht. Prachtige suites met riante zitkamer, slaapkamer en badkamer. Eigen terras naast de wijnstokken. Twee zwembaden en een geweldige keuken. Grande Roche is een perfecte locatie met goede faciliteiten voor conferenties. Maar ook als huwelijkslocatie prachtig, er is zelfs een eigen kapel.

Ook de keuken is meer dan voortreffelijk maar dat zijn we na een week ook niet anders gewend. Het zal nog moeilijk worden je weer in het normale leven te storten.

De laatste uurtjes, voordat we aan de thuisreis beginnen, brengen we door in Kaapstad. Eerst nog een wandeling door een trendy wijk waar projectontwikkelaars hele rijen huizen opkopen, die verbouwen om ze met een dikke winst weer te verkopen. Toch vallen de prijzen voor ons begrip mee. Als we een van de huizen binnen stappen krijgen we van een van de projectontwikkelaars een rondgeleiding. Veel is er echter nog niet te zien omdat de verbouwing nog in volle gang is. Over een paar maanden zijn ook deze huizen aan de man gebracht want ze gaan als zoete broodjes over de toonbank. Als afsluiting besluiten we nog een rondvaart door de haven te maken. We hebben geluk omdat op het moment dat we door de haven varen de zon zien onder gaan. Een gouden gloed valt over de stad, de Tafelberg en het water. De robben in de haven koesteren zich in de laatste zonnestraaltjes, terwijl de gids zijn verhaal vertelt.


Tot slot

Eerlijk is eerlijk, de slogan Feel the Good Life wordt zeker waargemaakt. De locaties waren met zorg gekozen, en stuk voor stuk bijzonder en luxe. Het eten was geweldig, ook de foodies en wijnkenners komen volledig aan hun trekken. Aan alles is gedacht. En wie wil niet eens het jachtige leven ontlopen om herboren huiswaarts te keren. Zeker, er hangt een prijskaartje aan. Maar dan heb je ook het Goede Leven ervaren!


Informatie

De reizen van Exclusive Culitravel worden geheel op maat gemaakt en zijn altijd all in. Alles wordt geregeld en je hoeft werkelijk nergens meer aan te denken, uitsluitend ‘Genieten van het Goede Leven’. Voorafgaand aan de reis bespreekt van Krimpen alle mogelijkheden en wensen bij u thuis. Alles kan, niets moet. De ‘groepsreizen’ die hij zelf begeleidt zijn niet groter dan 8-10 personen. Prijsindicatie: vanaf € 4000 all in, afhankelijk van de wensen.

KLM vliegt dagelijks rechtstreeks naar Kaapstad.


Exclusive Culitravel steunt HOKISA.

Voor elke gast die Van Krimpen naar Zuid-Afrika brengt doneert hij € 50. Homes for Kids in South-Africa is een Zuid-Afrikaanse stichting die zich bezig houdt met de opvang en ondersteuning van kinderen die als gevolg van HIV en AIDS ziek, ouderloos en/of verlaten zijn. Het kinder(t)huis HOKISA staat in Masiphumelele, een township in de buurt van Kaapstad, en is op 1 december 2002, Wereld Aidsdag, geopend door aartsbisschop Desmond Tutu. Inmiddels wonen er 15 kinderen en zijn er 8 medewerkers in vaste dienst. Deze care-takers en beheerders wonen in de township en waren voorheen werkloos.

De stichting Vrienden van HOKISA in Nederland (opgericht in 2002) zamelt geld in om het huis draaiende te houden. De vaste lasten voor het levensonderhoud, de medische zorg en de salarissen van het personeel, bedragen ongeveer 5.000 euro per maand.