Victoria Falls - Luxe Safari Zuid-Afrika

Victoria Falls

The Good Life in de Zambezi

Mister Goodlife was here

Mister Goodlife was here!

Jos van Krimpen

De Victoriawatervallen zijn de breedste watervallen van Afrika, zij vormen een watergordijn van 1708 meter breed en 100 meter hoog en hebben een maximale valhoogte van 128 meter. Maar liefst 500 miljoen liter water per minuut valt over de rotswand. Ze zijn gelegen in de Zambezi, op de grens tussen Zambia en Zimbabwe. 


 In 1989 werden de watervallen door UNESCO tot Werelderfgoed verklaard. De Victoriawatervallen en de benedenstroomse loop van de Zambezi hebben een grote aantrekkingskracht op toeristen, o.a. om te raften en te kanoën. Hiervan profiteert het in Zambia gelegen Livingstone. Voorheen was Victoria Falls Town in Zimbabwe het middelpunt van het toerisme rond de Victoriawatervallen, maar vanaf 2005 kozen velen om te verblijven aan de Zambiaanse kant van de watervallen. Omdat de aanblik vanaf de Zimbabwaanse kant wel degelijk spectaculair is was het toen gebruikelijk om een of meerdere keren de brug over te steken om de Victoria Falls vanaf de "Zim-kant" te aanschouwen!  Inmiddels (2023) is het ook weer goed mogelijk om aan de Zimbabwe kant te overnachten in een van de door Mister Goodlife geselecteerde lodges! 

Lees en bekijk hieronder meer over de Victoria Falls. Mister Goodlife beveelt deze spectaculaire bestemming van harte aan!

Bekijk foto's van Victoria Falls

Victoria Falls - Luxe Safari Zuid-Afrika

Victoria Falls

Bekijk de video!

Victoria Falls - Luxe Safari Zuid-Afrika

Victoria Falls

Bekijk de video!

Wanneer kun je de Victoria Watervallen het beste bezoeken?

De beste tijd om de Victoria watervallen of "Mosi-oa-Tunya" (The Smoke That Thunders) te bezoeken hangt af van hoe u de watervallen en de omgeving wilt ervaren. Het is het hele jaar door een bestemming, maar elk seizoen brengt iets bijzonders om te waarderen. Zelfs als het waterpeil van de watervallen laag is, hebt u een geweldig panoramisch uitzicht en de kans om talrijke regenbogen te zien boven en in het midden van de watervallen, evenals geweldige omstandigheden voor activiteiten zoals wildwatervaren en safari. Bekijk om uw keuze te maken hieronder de seizoensplanning die Mister Goodlife maakte met uitgebreide informatie over wanneer u het beste naar Victoria Falls kunt gaan, afhankelijk van uw wensen en behoeften.

Seizoensplanning voor Victoria Falls reizen

Als een van de 7 natuurlijke wereldwonderen en UNESCO werelderfgoed, zullen de Victoria watervallen een blijvende indruk achterlaten. Als u de watervallen op hun hoogtepunt wilt zien, dan is april of mei de beste tijd voor een bezoek. In april staat het water op het hoogste niveau van het jaar, terwijl u in het droge seizoen (vooral oktober en november) de geologische formaties van de watervallen in hun puurste vorm kunt aanschouwen. Het wildleven hier is ook fantastisch met vele safari mogelijkheden in het gebied, vooral van mei tot oktober.


APRIL-JULI

Dit is de beste tijd om de pure immensiteit van de Victoria watervallen te aanschouwen direct na het regenseizoen. In april en mei zijn de watervallen op hun hoogtepunt. Stelt u zich eens voor: 5 miljoen liter water per minuut en een waterstraal van 35-60 km vanaf de watervallen zelf - zo krachtig zijn de watervallen dan. Van april tot augustus valt er weinig regen in het gebied van de Victoria watervallen en is het klimaat mild. De temperaturen liggen overdag rond de 25-30°C. Als het om de watervallen gaat, is het, vooral in april en mei, wanneer het waterpeil het hoogst is, te doen. Echter, hoewel de watervallen dan bijzonder mooi en krachtig zijn, wordt het zicht ook beperkt door de nevel en mist, en kunnen de paden glad en nat zijn. Zorg voor goede regenkleding als u Victoria Falls in deze periode bezoekt.


JULI-NOVEMBER

Als u een bezoek brengt wanneer de watervallen beginnen op te drogen, tussen juli en december, krijgt u de geologische rotsformaties beter te zien. Tijdens deze maanden, is het zicht op de watervallen dus beter. Later in het seizoen (juni-augustus) zijn de waterstanden lager en is er minder nevel, zodat u de watervallen goed kunt zien. Zowel de Zambiaanse als de Zimbabwaanse kant zijn perfect voor tochten en het verkennen van de watervallen. U kunt nog steeds de beroemde regenbogen zien, en het bekijken van wild in de nabijgelegen nationale parken is in deze periode op zijn best. Als u op zoek bent naar spectaculaire activiteiten zoals raften op de rivier, dan is september tot november daarvoor de beste tijd. De beroemde Devil's Pool is in deze maanden geopend. Diverse watersporten zijn geweldig om te doen langs de Zambezi rivier in deze periode. De Devil's Pool is doorgaans van september to november open, en wildwatervaren is daar erg populair. Mis een helikoptervlucht of Microlight vlucht boven de watervallen niet voor een spectaculair uitzicht. Mister Goodlife zag op deze wijze gevechten tussen nijlpaarden en krokodillen vanuit de lucht. Kanoën op de rivier, riverboarden en ziplinen zijn ook mogelijk in het gebied rondom Victoria Falls.

Dit is de beste tijd om enkele spectaculaire safaribestemmingen in de buurt te bezoeken, zoals Chobe National Park in Botswana en Hwange National Park in Zimbabwe. U zult in deze periode kuddes dieren zien verzamelen rond steeds beperktere waterbronnen, onder meer langs de Zambezi rivier stroomopwaarts van de Victoria watervallen.

Hwange National Park is het grootste in Zimbabwe en ligt op ongeveer 1,5 uur rijden van de Victoria Watervallen. Het wildleven hier is indrukwekkend, met ongeveer 100 zoogdiersoorten en meer dan 400 vogelsoorten. Close encounters met cheeta's, luipaarden en leeuwen zijn mogelijk. Het park heeft een zeer grote populatie olifanten en de kans om bedreigde Afrikaanse wilde honden te zien.

Chobe National Park ligt op ongeveer twee uur rijden en is de moeite waard om te verkennen als u er de tijd voor heeft, want het is een van de top safaribestemmingen in zuidelijk Afrika. De Chobe-rivier trekt veel dieren aan als belangrijkste waterbron van het park, en het park herbergt een overvloed aan roofdieren en andere diersoorten.


NOVEMBER-APRIL

Het begint weer te regenen in november, en december-maart is het hoogtepunt van het regenseizoen in de Victoria Falls. Dit is de beste tijd om die verbazingwekkende kleurrijke regenbogen te zien die je op foto's ziet. De regen komt meestal in de vorm van dramatische onweersbuien in de namiddag. Hoe verder het regenseizoen vordert, hoe majestueuzer de watervallen worden en hoe meer de Zambezi rivier zwelt. Dit is niet de beste tijd om het wild te bekijken, en het wildwatervaren sluit rond februari. Ook Devil's Pool en Livingstone Island zijn beide gesloten zodra het water van de Zambezi begint te stijgen.

Dit is echter het seizoen dat de naam "Emerald Season" of "Green Season" heeft verdiend. U ziet de savanne opbloeien met weelderig groen gras, bloeiende bloemen, vlinders en baltsrituelen van vogels. Het is de beste tijd van het jaar om prachtige foto's te maken van de watervallen in combinatie met dramatische luchten. Voor de beste foto's verkent u het gebied in de late namiddag, vlak nadat het onweer voorbij is en vlak voor en tijdens zonsondergang.


TEMPERATUREN VICTORIA FALLS

Tussen december en april is het weer heet en vochtig met temperaturen rond de 28°C.

In de maanden mei tot augustus kunt u ongeveer 24°C verwachten.

De warmste maanden zijn september tot november, met temperaturen boven de 30°C. 

Geschiedenis en naamgeving

De eerste blanke die de watervallen heeft gezien en wereldkundig heeft gemaakt is de Schotse missionaris en ontdekkingsreiziger David Livingstone op 17 november 1855. "Geen enkel ander uitzicht in Engeland kan de schoonheid hiervan overtreffen" en "zulke lieflijke beelden moeten de engelen met bewondering bekeken hebben tijdens hun vluchten" schreef hij later. Dr. Livingstone week bij de naamgeving van deze watervallen, voor de eerste en enige keer in zijn leven, af van zijn gewoonte om plaatselijke namen te behouden. Hij noemde deze watervallen naar de toenmalige koningin van het Verenigd Koninkrijk, koningin Victoria.


De lokale bevolking noemt deze watervallen tegenwoordig de Mosi-oa-Tunya (Letterlijk vertaald: de rook die dondert). Van de inheemse Afrikanen waren waarschijnlijk de Arabieren de eerste buitenstaanders die deze watervallen bezochten. Volgens Livingstone waren deze watervallen bij de lokale bevolking bekend als Mo ku sa tunya musi, "daar waar er steeds rook opstijgt".

Livingstone beweerde dat de oorspronkelijke oude inlandse naam voor de watervallen shungwe of shongwhe zou zijn (dit betekent in de Tonga-taal 'De dampende rook' (in het Engels 'The smoke fumes'). Het is dus mogelijk dat dat de naam Musi-oa-Tunya door Arabische ontdekkers werd gegeven en oorspronkelijk musa-i-nunya luidde, hetgeen in het Arabisch het einde van de wereld betekent.

Ja, ik wil naar Victoria Falls

En zie uit naar een droomreis op maat

Exclusieve Safari Lodges bij Victoria Falls

Bekijk Mister Goodlife's keuze