Artikel over Exclusive Culitravel en Mister Goodlife in      Vivenda

Auteur: Redactie Vivenda

Een culinaire wijnreis in Zuid Afrika en ondertussen naar onroerend goed kijken De Cape Winelands, de Kaapse Wijnlanden nabij Kaapstad, het walhalla voor een (tweede) huis in Zuid-Afrika.

Klik hieronder om de PDF versie van het originele artikel te zien met daarin ook foto's.

Wijn- en culireizen zijn een trend. Grote reisorganisaties verpesten deze trend echter razendsnel tot de nieuwste vorm van massatoerisme. Personal reiscoach Jos van Krimpen weet beter. Zijn bedrijf Exclusive Culitravel organiseert kleinschalige culinaire wijnreizen naar Zuid Afrika. Vivenda sprak met Mister Goodlife, zoals hij door zijn gasten werd benoemd.


Met zijn 20-en in een bus, veel kilometers maken, hoog tempo en veel oppervlakkige ontmoetingen; Dat is wat je vaak krijgt voorgeschoteld bij een gemiddelde groepsreis naar Zuid Afrika. Zelf wil onze personal reiscoach Jos van Krimpen zo niet op vakantie en dus gaan wij, zijn gasten, ook niet zo. In plaats daarvan brengt hij ons onder in exclusieve luxueuze landelijk gelegen guesthouses, waar, met maximaal zes kamers, geen hotel- maar een thuisgevoel heerst en organiseert hij tailormade proeverijen en workshops bij de fine fleur van culinair Zuid-Afrika. En daarmee past deze reis perfect in de nieuwste toeristische tendens van kleinschalig, persoonlijk en exclusief. De nieuwe vakantieganger heeft een onstilbare honger en dorst naar unieke reiservaringen en persoonlijke ontmoetingen. We willen geen toerist zijn en Jos van Krimpen (Exclusive Culitravel) heeft dat goed begrepen. Hij neemt per reis hooguit acht door hem zorgvuldig gescreende gelijkgestemden mee naar de verhalen achter de wijnen en de gastronomie van Zuid Afrika, opdat ze eenmaal weer thuis vrienden aan de dinertafel kunnen trakteren op persoonlijke vertellingen over ontmoetingen met wijnmakers en koks. “Ik laat jullie mijn vrienden zien,” en: “Ik wil herinneringen maken,” zegt Jos, die altijd zelf meegaat. Bovendien legt hij vanuit standplaats Amsterdam van tevoren huisbezoeken af bij elke medereiziger om verwachtingen en persoonlijke wensen boven tafel te krijgen. Zo levert hij maatwerk binnen een groepsreis. Kom daar maar eens om bij de gemiddelde reisagent.


Dit is een land waar je heel gemakkelijk je hart aan kunt verliezen. En dat heeft niet alleen met het oogverblindende landschap, maar ook met de vriendelijke en relaxte bevolking te maken. De hedendaagse Zuid-Afrikaanse keuken is een prettige mengelmoes van stijlen en smaken. Alle chefs die Jos aan zijn gasten voorstelt, hanteren hun eigen stijl. En die eigenzinnige aanpak zorgt voor een weldadige variatie in gerechten. Iedereen gebruikt verse en seizoensgebonden ingrediënten. Traditioneel Zuid-Afrikaans wordt moeiteloos gecombineerd met eigentijds moleculair. Perfecte bediening maakt de maaltijden tot een feest. En ‘the icing on the cake’ wordt gevormd door een schier eindeloze reeks aan voortreffelijke, lokaal geproduceerde wijnen die zowel in de top restaurants geproefd worden als op de wijndomeinen waar Jos zijn gasten mee naartoe neemt. Wijnmakers en estate-eigenaren verzorgen daar speciale proeverijen die verder gaan dan de reguliere toeristische proeverij. Het is dankzij de compromisloze Zwitserleven-zucht van Jos dat je als gast daar beland waar je móet zijn geweest.


Zo brengt hij zijn gasten ook op plekken en bij mensen waar je anders nooit binnen zou komen. Jos is een insider. Eentje met smaak en (wijn)kennis. De persoonlijke ontmoetingen die hij organiseert met wijnmakers, chefs, estate eigenaren en andere bevriende profs uit de wereld van food & wine maken veel indruk. Daarnaast toont hij zijn gasten de highlights van de Western Cape: Kaapstad, Kaap de Goede Hoop, Robbeneiland, de Tafelberg, Stellenbosch, Franschhoek, pinguïns, walvissen en dolfijnen. Zijn gasten genieten, leren, waarderen, lachen, verbazen zich en onthaasten in een prachtige en ook veilige omgeving. Men voelt zich bevoorrecht en dat is precies wat reisorganisator Jos voor ogen heeft. Aan het eind van de reis, moeten velen hun nieuwe liefde wel bekennen. Deze mededeling veroorzaakt een brede glimlach. “Dat hoor ik gelukkig wel vaker”, luidt zijn verklaring. “Ik zeg dan ook altijd dat een bezoek aan deze streek iedereen nog lang zal bijblijven. Erger nog de meesten vragen op de derde dag of we een makelaar kunnen gaan bezoeken!“