Vogels spotten in Zuid-Afrika - Activiteiten Exclusive Culitravel

Vogels spotten in Zuid-Afrika

The Birld Life telt ruim 850 soorten

The Good Life = The Birding Life 

Mister Goodlife & vogels spotten in Zuid-Afrika

"The Birding Life in Zuid-Afrika: Het land voor vogelliefhebbers van over de hele wereld!"


Zuid-Afrika heeft het grootste aantal endemische vogelsoorten van het Afrikaanse vasteland. Zuid-Afrika biedt een weelderige vogelwereld met meer dan 850 soorten. Ongeveer 140 daarvan zijn bijna-endemisch, en 14 zijn echt endemisch. Enkele van de meest opmerkelijke vogels zijn de Afrikaanse pinguïn, de blauwe kraanvogel, de gekuifde guineafowl, de zuidelijke grondneushoornvogel, de spottende klifkat, de zeldzame Pel's vishoen en de bosarend. Andere endemische vogels van Zuid-Afrika zijn de Knysna scrub-warbler, Knysna laurie, boskanarie, protea kanarie en Afrikaanse rotspieper. Vogels kijken in Zuid-Afrika biedt een ongelooflijke variëteit met de kans om meer dan dertig endemen te spotten.


Kruger National Park wordt beschouwd als nummer één voor algemeen vogelkijken. Mkhuze Game Reserve biedt een ongelooflijk aantal soorten in een relatief klein gebied. Kgalagadi Transfrontier Park is vooral bekend om zijn roofvogels. De hoofdstad blijft niet achter - bekijk de pinguïnkolonies rond Kaapstad. Andere fantastische plaatsen om vogels te spotten zijn het Hluhluwe-Imfolozi Park, het De Hoop Natuurreservaat, en het iSimangaliso Wetland Park. Maar dit is natuurlijk niet de hele lijst. Heel Zuid-Afrika kan worden beschouwd als een vogelbestemming. Ze zijn overal, wees gewoon oplettend om er zoveel mogelijk te spotten.


In de Kaap provincie (Western Cape) is het bijzonder goed vogelen dankzij de grote verscheidenheid aan flora die in de Kaapse Floristische Regio te vinden is. Aangezien veel Zuid-Afrikanen enthousiaste vogelaars zijn, is de informatie over vogels en de beschikbare informatie doorgaans uitstekend. De flora van de Kaap is bijzonder omdat Zuid-Afrika het ontmoetingspunt is van twee van de zes florarijken van de wereld: het paleotropische en het capensis (Cape Floristic Region). De Cape Floristic Region is het kleinste bloemenrijk ter wereld; het is het enige dat volledig binnen één land ligt. Ongeveer 9.000 plantensoorten groeien hier, en ongeveer 69% daarvan zijn endemisch. Deze diversiteit en mate van endemie van de flora wordt weerspiegeld in een spectaculair scala aan vogels. Een goed voorbeeld van de Kaapse Floristische Regio vindt u in het natuurreservaat De Hoop, waar je de fynbos-struikgewassen vindt die zo kenmerkend zijn voor deze regio. Tot de endemen hier behoren veel 'fynbos-specials' - zoals de Kaapse sijs, de Kaapse suikervogel en de hottentotknoopkwartel. De Hoop is slechts een van de vele geweldige Kaapse bestemmingen voor een vogelvakantie in Zuid-Afrika.


Voor vegetatie en vogels die meer typisch zijn voor de rest van Afrika gaat u naar het Kgalagadi Transfrontier National Park, in het noorden van de Kaap. Met veel wild staat het bekend om zijn roofvogelactiviteit, en soorten van betekenis zijn hier onder meer de witruggier, de kraaggier, de bosarend, de dwergvalk, de roodhalsvalk en de kenmerkende bateleur. Als je geluk hebt, kun je ook de lokale, endemische rode leeuwerik zien!


De beste tijd om vogels te spotten in Zuid-Afrika is de Afrikaanse lente en zomer tussen september en april. De piektijd loopt van november tot februari. In dit seizoen nemen trekvogels uit zowel Europa als Noord-Afrika de territoria over. Ook broeden veel vogelsoorten en pronken ze in deze tijd met hun heldere broedkleed.

Wat zijn de mooiste vogels in Zuid-Afrika?

Selected by Mister Goodlife

Mister Goodlife's favoriete vogels in Zuid-Afrika 

Vogelaars van over de hele wereld reizen speciaal naar Zuid-Afrika af om alle verschillende typisch Afrikaanse vogels, migranten en inheemse vogels te bewonderen. Naast de pinguïns en struisvogels zijn er in totaal ongeveer 850 verschillende vogelsoorten te vinden. Hieronder 5 interessante vogels die in Zuid-Afrika te spotten zijn.


Oranjeborssuikerbekkie

Dit typisch Zuid-Afrikaanse vogeltje is geborgen en getogen in het Fynbos in het Zuid-Westen van Zuid-Afrika. De kop, nek en mantel van het mannetje zijn glanzend groen, verder heeft deze mooie vogel paars, oranje en gele veren. De oranjeborssuikerbekkie voedt zich met nectar, insecten en spinnen. Buiten het paarseizoen om zijn het echte kuddebeesten en leven ze in groepen van 100. 

Vogels spotten Zuid-Afrika ORANJEBORSTSUIKERBEKKIE


Kaapse Wever

De Kaapse Wever is een vogel met een gemiddelde grootte. Hij heeft een oranjebruin hoofdje een gele borst, z'n bovenlijf is olijfdonker en hij heeft een wit oog. Het vrouwtje heeft een grijze/olijfkleurige rug en is van onder wit. Wevers houden van de Savanne en van tuinen. Ze voeden zich met insecten, spinnen, nectarine en verschillende soorten zaad. Het nest van de Kaapse Wever is ovaalvormig en heeft een kleine verticale buis als ingang.

Vogels spotten Zuid-Afrika KAAPSE WEVER


Witkapbijeneter

Deze zeldzame vogel heeft een wit voorhoofd, een rode keel, een zandbruine borst, groene vleugels, een zwarte band boven de lange, gebogen snavel en een lange, rechthoekige staart. De onderzijde, achter de poten, is blauw. Deze vogel eet voornamelijk - je voelt 'm al aankomen - bijen. Als er niet voldoende bijen zijn eten ze ook andere vliegende insecten. De vogels leven in een hechte groep van zo'n 20 vogels. 

Vogels spotten Zuid-Afrika WITKAPBIJENETER


Zuidelijke hoornraaf

Deze vogel ziet eruit alsof hij rechtstreeks uit de prehistorie komt gevlogen! Deze grote, zwarte vogels leven voornamelijk op de grond. Ze zijn zo'n 100 cm lang en hebben een spanwijdte van bijna 2 meter. De zuidelijke hoornraaf leeft in groepen van 2 tot 8 vogels. Hun dieet bestaat uit alles wat ze te pakken krijgen: insecten, sprinkhanen, kameleons, schorpioenen, slangen en zelfs karkassen van grotere dieren zoals antilopen. 

Vogels spotten Zuid-Afrika ZUIDELIJKE HOORNRAAF


Vorkstaartscharrelaar

Met haar uitbundige verenkleed is deze vogel een prachtige verschijning. Haar kleuren zijn o.a. wit, olijfgroen, bruin, (donker)blauw en om het af te maken: een lila borst. Dit beestje leeft op half open savannelandschap met verspreide acacia bomen. De vogel komt niet in de buurt waar mensen wonen! Ze eet graag insecten, schorpioenen, slakken, kikkers en zelfs kleine slangen hagedissen en vogels.

en-zuid-afrika-vorkstaartscharrelaar-1

Waar in Zuid-Afrika kun je vogels spotten?

De beste plekken Selected by Mister Goodlife

Vogels spotten in Zuid-Afrika - Activiteiten Exclusive Culitravel

Vogels spotten in het West Coast National Park

Mister Goodlife's top-spot voor het spotten van trekvogels en inheemse soorten:

"Vanwege de ligging aan de kust vind je hier grote kolonies van verschillende zeevogels."

Vogels spotten in Zuid-Afrika - Activiteiten Exclusive Culitravel

Het West Coast National Park ligt aan de westkust van Western Cape aan de R27. De beste tijd om de ruim 250 soorten gevleugelde dieren te spotten in dit park is van augustus tot november. Dit is behalve de broedperiode van de vogels ook de bloeiperiode van de fauna. De meeste vogelsoorten zijn te vinden langs de westkust en komen voor op de eilanden voor de zee. De eerste trekvogels strijken in deze tijd neer tussen de fynbossen. Zorg bij een bezoek aan dit park dat je zelf een vroege vogel bent, want aan het begin van de ochtend zal je de meeste soorten zien rondvliegen.  Speciale attractie zijn hier natuurlijk de flamingo's!


Vogels spotten in Zuid-Afrika - Activiteiten Exclusive Culitravel

vogelspotten zuid afrika

Vogels spotten West Coast NP

Bekijk de video!

Vogels spotten in Zuid-Afrika - Activiteiten Exclusive Culitravel

Vogels spotten in het Mkhuze Game Reserve

Mister Goodlife's top-spot voor het spotten van vogels in Kwazulu Natal:

"Echte aanrader als je in deze regio verblijft en óók oog hebt voor meer dan 420 vogelsoorten! "

Vogels spotten Zuid-Afrika Mkhuze Game Reserve_2

Het Mkhuze Game Reserve wordt beschouwd als een van de beste vogelbestemmingen in Zuid-Afrika, en is de thuisbasis van meer dan 420 verschillende vogelsoorten. Het reservaat vormt de noordwestelijke uitloper van het iSimangaliso Wetland Park, dat op de Werelderfgoedlijst staat. Het reservaat is zeer vogelvriendelijk en er zijn drie schuilhutten die ideaal zijn om vogels te spotten.


Het parkkantoor kan u gedetailleerde kaarten en routebeschrijvingen bezorgen en ook gidsen regelen die u begeleiden. Het reservaat biedt een begeleide wandeling door het Vijgenbos in de vroege ochtend die ideaal is voor het spotten van veel verschillende soorten. Tijdens de wandeling ziet u misschien Zuidelijke Slangenarenden, Breedbekstrandlopers en Blauwstaartkuifvliegenvangers. De wandeling is ongeveer een uur rijden vanaf het kamp en de wandeling duurt ongeveer 2 uur.


Het reservaat herbergt een grote verscheidenheid aan habitats, waaronder savanne, gemengd bos en rivierbossen, grasland en rotsachtige kliffen. Het reservaat heeft ook een zeldzaam type zandbos. Het park heeft een goed netwerk van wegen, waardoor het gemakkelijk is om rond te reizen en vogels te zien.


Soorten om naar uit te kijken in het Mkhuze Game Reserve zijn de Pel's Fishing-Owl, de Neergaard's Sunbird, de Southern Banded Snake-Eagle en de Pink-throated Twinspot. Mister Goodlife zag deze vogels vooral bij de Nsumo Pan, waar de vogels zorgen voor picture perfect moments als ze op de rug van een hippo in het water landen.


Vogels spotten Zuid-Afrika Mkhuze Game Reserve

vogelspotten zuid afrika

Vogels spotten in Mkhuze

Bekijk de video!

Vogels spotten in Zuid-Afrika - Activiteiten Exclusive Culitravel

Vogels spotten in het Kruger National Park

Mister Goodlife's favoriete vogelparadijs:

"Met zo'n 500 soorten is deze plaats hét vogelparadijs van Zuid-Afrika!"

Vogels spotten in Zuid-Afrika - Activiteiten Exclusive Culitravel

Deze plaats in het noordoosten van het land is met zo’n 500 soorten hét vogelparadijs van Zuid-Afrika. Omdat er verschillende soorten habitats zijn, vind je er veel verschillende soorten vogels, want elke habitat trekt haar eigen vogels aan. Het spotten van de vogels is erg makkelijk in het Kruger National Park. Hoe dichter de vegetatie, hoe meer je er zult zien. In het noorden en zuiden heb je kans in een week zo’n 200 soorten te spotten. Vooral het gebied tussen Punda Maria Gate en Pafuri is een van de mooiste plekken op de wereld voor verwoede vogelaars. Hier vliegen onder andere vinvoetfuutkoeten, smidsplevieren, zwarte ooievaars en langstaartspreeuwen.


Het gebied rond Satara, hoewel het kamp daar vrij druk is, is het een goede plek om vogels te spotten. Je ziet er bijvoorbeeld de gaper, maraboe, secretarisvogel, koribuizerd en de roodsnavelquela.
Het Kruger National Park ligt grotendeels in Limpopo in het noordoosten van Zuid-Afrika. Er zijn negen ingangen. De Afrikanen noemen deze poorten zelf 'hekken'. De Malelane en de Crocodile Bridge Gates zijn de meest zuidelijke poorten en gemakkelijk te bereiken via de N4 vanuit Johannesburg. Ze liggen op 500 km van Johannesburg, terwijl de andere ingangen Phalaborwa en Punda Maria nog 50 km verder liggen.


De zuidelijke toegangspoorten liggen ook dicht bij de Kruger Mpumalanga International Airport. Deze luchthaven ligt in de buurt van Nelspruit; de grootste stad in de buurt van het Krugerpark. Vluchten naar Kruger zijn mogelijk vanuit Johannesburg, Durban en Kaapstad. Vanuit Johannesburg gaan ook vluchten naar de kleinere steden Phalaborwa en Hoedspruit.


vogels-spotten-zuid-afrika-krugerpark-fish-eagle-and-blacksmith-plover

vogelspotten zuid afrika

Vogels spotten in Krugerpark

Bekijk de video!

Vogels spotten in Zuid-Afrika - Activiteiten Exclusive Culitravel

Vogels spotten in het Ithala Game Reserve

Mister Goodlife's best begaanbare plek om te spotten:

"Dankzij een prima wegennet is het goed begaanbaar en is het reservaat malariavrij."

Vogels spotten in Zuid-Afrika - Activiteiten Exclusive Culitravel

Het Ithala Game Reserve kijkt uit over de Pongola River Valley. In dit prachtige gebied, in het noorden van KwaZulu-Natal met open graslanden, bossen en savannes vliegen maar liefst 320 soorten vogels rond. Dit is dankzij een variëteit aan habitatten een van de meest vogelrijke plekken van Zuid-Afrika, en daarom een must voor vogelaars!


Tot de interessantste soorten behoren onder andere de (met uitsterven bedreigde) kale ibis (die in het park broedt), de bruinkop-papegaai, de waaierstaartvliegenvanger, geel gevlekte nicator, de geelkeelklauwier en de witkeellijster. Ook zijn er 28 roofvogelsoorten gespot zoals de bateleur, de zwarte, konings- en vechtarend en de gymnogene.


In het reservaat leven meer dan 300 vogelsoorten, een diversiteit die kan worden toegeschreven aan het ecotone karakter en de verscheidenheid van de habitats die het ondersteunt. Onder deze soorten bevinden zich een aantal grote, wijdverspreide soorten die het buiten de uitgestrekte beschermde gebieden erg moeilijk hebben gehad. Het rivierbos biedt een habitat aan veel van de meer geheimzinnige, van de rivier afhankelijke soorten, zoals de halfgekraagde ijsvogel Alcedo semitorquata. De bergachtige kliffen herbergen een kolonie van de Zuidelijke kale Ibis Geronticus calvus. Verschillende grote roofvogelsoorten die buiten de grote Zuid-Afrikaanse parken zeldzaam zijn, komen hier voor, waaronder de witruggier Gyps africanus, de lappetface gier Torgos tracheliotos, de Vechtarend Polemaetus bellicosus, de Bateleur Terathopius ecaudatus en de Steppearend Aquila rapax. De Afrikaanse grasuil Tyto capensis komt in kleine aantallen voor in de graslandgebieden. De gevarieerde bosgemeenschappen ondersteunen verschillende bushveld soorten, waaronder Natal Spurfowl Pternistis natalensis, White-throated Robin-Chat Cossypha humeralis en Burnt-necked Eremomela Eremomela usticollis. De prachtige struikslak Chlorophoneus viridis wordt aangetroffen in struikgewas en bosgebieden.


Er zijn verschillende routes – met of zonder begeleiding – die je langs de beste plekken leiden om de vogels te spotten. Dankzij het prima wegennet is het Ithala Game Reserve goed begaanbaar en is het reservaat malariavrij.


Vogels spotten Zuid-Afrika Ithala Game Reserve

Ja, ik wil naar Zuid-Afrika voor The Bird Watching Life!