Ontdek de grote variëteit aan vogels in Zuid-Afrika

Fotograferen, filmen, begluren of gewoon rustig beluisteren. Zuid-Afrika is met ruim 850 soorten vogels the place to be voor de bird watcher. Hier leven vijftig soorten die enkel en alleen in Zuid-Afrika voorkomen. Het land trekt dan ook vogelliefhebbers van over de hele wereld. Om ook van deze vogelpracht te genieten, kun je er goed zelf op uit trekken.


Vogels spotten in het West Coast National Park

Dit National Park aan de westkust van Zuid-Afrika is een populaire thuisbasis voor veel trekvogels en inheemse soorten. Vanwege z’n ligging aan de kust, ruim 100 kilometer verwijderd van Kaapstad, vind je hier grote kolonies van verschillende zeevogels.


De beste tijd om de ruim 250 soorten gevleugelde dieren te spotten in dit park is van augustus tot november. Dit is behalve de broedperiode van de vogels ook de bloeiperiode van de fauna. De meeste vogelsoorten zijn te vinden langs de westkust en komen voor op de eilanden voor de zee. De eerste trekvogels strijken in deze tijd neer tussen de fynbossen. Zorg bij een bezoek aan dit park dat je zelf een vroege vogel bent, want aan het begin van de ochtend zul je de meeste soorten zien rondvliegen. Het West Coast National Park ligt aan de westkust van Western Cape aan de R27.


Vogels spotten in het Kruger National Park

Deze plaats in het noordoosten van het land is met zo’n 500 soorten hét vogelparadijs van Zuid-Afrika. Omdat er verschillende soorten habitats zijn, vind je er veel verschillende soorten vogels, want elke habitat trekt haar eigen vogels aan. Het spotten van de vogels is erg makkelijk in het Kruger National Park. Hoe dichter de vegetatie, hoe meer je er zult zien. In het noorden en zuiden heb je kans in een week zo’n 200 soorten te spotten. Vooral het gebied tussen Punda Maria Gate en Pafuri is een van de mooiste plekken op de wereld voor verwoede vogelaars. Hier vliegen onder andere vinvoetfuutkoeten, smidsplevieren, zwarte ooievaars en langstaartspreeuwen.


Het gebied rond Satara, hoewel het kamp daar vrij druk is, is het een goede plek om vogels te spotten. Je ziet er bijvoorbeeld de gaper, maraboe, secretarisvogel, koribuizerd en de roodsnavelquela.
Het Kruger National Park ligt grotendeels in Limpopo in het noordoosten van Zuid-Afrika. Er zijn negen ingangen. De Afrikanen noemen deze poorten zelf 'hekken'. De Malelane en de Crocodile Bridge Gates zijn de meest zuidelijke poorten en gemakkelijk te bereiken via de N4 vanuit Johannesburg. Ze liggen op 500 km van Johannesburg, terwijl de andere ingangen Phalaborwa en Punda Maria nog 50 km verder liggen.


De zuidelijke toegangspoorten liggen ook dicht bij de Kruger Mpumalanga International Airport. Deze luchthaven ligt in de buurt van Nelspruit; de grootste stad in de buurt van het Krugerpark. Vluchten naar Kruger zijn mogelijk vanuit Johannesburg, Durban en Kaapstad. Vanuit Johannesburg gaan ook vluchten naar de kleinere steden Phalaborwa en Hoedspruit.


Vogels spotten in het Ithala Game Reserve

Het Ithala Game Reserve kijkt uit over de Pongola River Valley. In dit prachtige gebied, in het noorden van KwaZulu-Natal met open graslanden, bossen en savannes vliegen maar liefst 320 soorten vogels rond. Dit is dankzij een variëteit aan habitatten een van de meest vogelrijke plekken van Zuid-Afrika, en daarom een must voor vogelaars!


Tot de interessantste soorten behoren onder andere de (met uitsterven bedreigde) kale ibis (die in het park broedt), de bruinkop-papegaai, de waaierstaartvliegenvanger, geelgevlekte nicator, de geelkeelklauwier en de witkeellijster. Ook zijn er 28 roofvogelsoorten gespot zoals de bateleur, de zwarte, konings- en vechtarend en de gymnogene.


Er zijn verschillende routes – met of zonder begeleiding – die je langs de beste plekken leiden om de vogels te spotten. Dankzij het prima wegennet is het Ithala Game Reserve goed begaanbaar en is het reservaat malariavrij.

Ja, ik wil ook vogelspotten in Zuid-Afrika!