header-informatie-western-cape-westkaap-zuid-afrika

Western Cape

Informatie over de provincie Western Cape (West Kaap) in Zuid-Afrika

Mister Goodlife was here

Mister Goodlife was here !

Jos van Krimpen

De Western Cape is zo geweldig mooi dat je bijna niet onder de clichés uitkomt. De schoonheid van deze provincie is adembenemend, de diversiteit van het landschap is ongeëvenaard en het aanbod van activiteiten is gigantisch. Hier ligt bijna 1000 km aan onbedorven strand met ruige kusten. Hier bevinden zich vissersdorpen, uitgestrekte wijngaarden, bloemenvelden, bergketens en de temperaturen zijn zacht en aangenaam. Een goed ontwikkelde infrastructuur in de Westkaap omvat topklasse hotels, pensions, restaurants, wellness spa's, wildlodges en golfbanen. De verschillende wijnroutes bieden een grote verscheidenheid aan activiteiten, van paardrijtochten tot mountainbiken en wandelen. De Kaap heeft de beste walvissafari's ter wereld. Ongerepte stranden, fynbos, lentebloemen en een overvloedig vogelleven behoren ook tot de natuurlijke attracties.

In de National Parks zul je de Big Five niet tegenkomen, maar wel een uitgebreid aanbod aan andere natuurlijke attracties. De vierde provincie van Zuid-Afrika wordt ook wel de Fairest Cape genoemd, oftewel de mooiste kaap.  In Western Cape woont een interessante culturele mix van bewoners. Hier wonen afstammelingen van de Khoikhoi en de Xhosa, Europeanen en Aziaten die zorgen voor een culturele verscheidenheid aan keukens, kerken en kunst. De Western Cape is door de overweldigende schoonheid het populairste  Zuid-Afrikaanse gebied onder toeristen Via Exclusive Culitravel kun je echter ook op plekken komen waar je nauwelijks iemand treft en in stilte kunt genieten van al het moois.


Western Cape heeft droge en zonnige zomers met maximum temperaturen tussen de 28°C en 35°C. Het is er wel vaak winderig en de zuidoostelijke ‘Cape Doctor’ kan flink tekeer gaan. De winters zijn fris met maxima tussen de 5°C en 17°C. Het kan in de hogere bergen soms zelfs sneeuwen. Hoe noordelijker, hoe warmer en droger het wordt.

Kaart Western Cape - Zuid Afrika

Bekijk foto's van Western Cape

header-informatie-western-cape-westkaap-zuid-afrika-1920x500-1

Western Cape in Zuid-Afrika

bekijk de video!

Welke regio's zijn er in Western Cape?

Western Cape - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

De Cape Winelands

Western Cape - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

Het grootste en meeste belangrijke wijngebied van Zuid-Afrika liggen ten noordoosten van Kaapstad rond de plaatsen Stellenbosch, Franschhoek en Paarl. 

Het gebied wordt ook wel ‘Boland’ genoemd. Het betekent hoogland, refererend aan de dramatische bergketens met vruchtbare hellingen. Dit landschap is prachtig als een lappendeken van wijn- en boomgaarden vol fruit en heeft landhuizen in Kaaps-Hollandse stijl.

Door de nadrukkelijk blanke geschiedenis doet het landschap wat Europees aan. De eerste blanke kolonisten kwamen hier dan ook al in de jaren ’60 van de 17e eeuw aan.

Hollander Simon van der Stel stichtte in 1679 het wijnstadje Stellenbosch. Al gauw kwamen er meerdere Europeanen op af, waaronder veel Franse Hugenoten die het gebied uitstekend vonden voor Franse wijnteelt. Het ging de boeren voor de wind en er werden allerlei wijnstadjes gesticht die stuk voor stuk een bezoek waard zijn.

De stadjes Stellenbosch en Paarl zijn qua architectuur erg bijzonder en staan er veel Kaaps-Hollandse, Georgian en Victoriaanse huizen. Franschhoek is weer interessant door haar mooie ligging en Tulbagh vanwege de historische huizen.

Western Cape - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

De West Coast

null

De Westkust werd jarenlang genegeerd door internationale toeristen. Zij verkozen Kaapstad en de Tuinroute boven deze zeer interessante regio. De schoonheid van de woestijn en de bloemenpracht van Namaqualand lijken nu toch de belangstelling van de toeristen te hebben getrokken. Het gebied kan worden verdeeld in twee delen. Het eerste deel bestaat uit de vlakke kuststreek met een mix van vissersdorpjes en badplaatsen. Het tweede deel is het binnenland dat bekend staat als Swartland. Verder naar het noorden gaat de snelweg N7 door de spectaculaire Cederberg. Hier is een aantal van de mooiste wandelroutes van Zuid-Afrika.

De stranden zijn lang, leeg en schoon. Echter, de koude Bengaalse stroom maakt zwemmen in zee een heel koude bezigheid. Zelfs in de zomermaanden voelt de zee ijskoud aan. Wel is de zee voedselrijk en zorgt ervoor dat hier een enorme variëteit aan zeeleven is. De kreeftvisserij brengt een slordige 120 miljoen rand per jaar in het laatje. Ondanks de zee is het klimaat beter als in de rest van de Kaap. De zomers zijn warm tot zeer warm en er valt minder regen. De belangrijkste plaatsen in de Westkust zijn Malmesburg, Saldanha (mossels en oesters), Langebaan (badplaats), Darling (bloemen), Vredenburg (zakencentrum), Elandsbaai en Lambertsbaai.

Western Cape - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

De Cederberge

null

De Cederberg-regio ligt op slechts twee uur van Kaapstad en toch is het landschap totaal anders: wilder, warmer met een rauwe, dramatische schoonheid. Clanwilliam en Citrusdal met hun torenhoge bergen, schitterende paarse en oranje zonsondergangen, beladen met de geur van oranjebloesem in het voorjaar. Lambertsbaai en Elandsbaai, met hun perfecte golven om te surfen, bieden openluchtrestaurants die alleen het beste van onze zeevruchten serveren en waar je een overvloed aan vogels kunt spotten. Wupperthal en Elandskloof, beide missiedorpen gelegen in deze prachtige bergen, hebben beide een rijkdom aan geschiedenis te ontdekken.


Geniet van de schoonheid van de Cederberg op je eigen manier: wandel in de bergen zonder een ander mens te zien, geniet van boulderen en klimmen in Rocklands; ga het prachtige vogelleven ontdekken of ga surfen; zwem in de heldere bergrotszwembaden of bewonder de delicate Bushman rotskunst. Of gewoon ontspannen en genieten van de opwindende rust van dit ongerepte paradijs. De Cederberg heeft een uitzonderlijke botanische diversiteit, omdat het deel uitmaakt van het Cape Floral Kingdom van Zuid-Afrika, en tussen de verwrongen rotsformaties cultiveren boeren de wereldberoemde gezonde rooibosthee, die alleen in de Cederberg van Zuid-Afrika te vinden is.

Western Cape - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

De Breede Rivier Vallei

null

Zo'n 15 aantrekkelijke kleine steden zijn fortuinlijk gelegen in de vruchtbare Breede Rivier Vallei. Ceres, vernoemd naar de Romeinse gidin van de vruchtbaarheid; Tulbagh dat met 32 historische gebouwen de grootste concentratie van nationale monumenten in Zuid Afrika heeft; Montagu met haar geneeskrachtige 'hot springs'; Worcester & Robertson zijn bekend om hun uitbundige wijnbouw. Bezienswaardigheden in deze regio zijn onder andere een van de grootste brandy distilleerderijen ter wereld (KWV Brandy Cellar), wild tuinen, kunst en curio en musea (bv het Kleinplasie Openlucht Museum).

Western Cape - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

De Klein Karoo

The Karoo beslaat ongeveer eenderde van heel Zuid-Afrika en wordt vaak ingedeeld in de Klein en de Groot Karoo, maar precieze grenzen zijn er niet. Klein Karoo ligt grotendeels in Western Cape tussen de bergketens Outenique, Langeberg en Swartberg. Klein Karoo is een kleurrijk gebied met hoge kliffen, diepe kloven, rivieren met kristalhelder water, inheemse flora en majestueuze bergen. Het is er erg vruchtbaar en er groeien verschillende soorten fruit, noten en tabak.

Je kunt hier mooie wijnroutes maken langs leuke plaatsen als Barrydale, Ladismith en Oudtshoorn. Andere attracties zijn onder andere de Swartberg Pass, Prince Albert en Gamkasberg Nature Reserve. Dit laatste natuurreservaat verandert in de lente in een gigantische bloemenzee waar je mooie wandelingen kunt maken. Onderweg spot je enkele bavianen, zebra’s en antilopen.

Western Cape - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

De Overberg

Het Lion Sands Game Reserve is gelegen in het Sabi Sands Game Reserve

Het gebied van Overberg strekt zich uit van het Hottentots Holland-gebergte tot Mosselbaai. In het noorden ligt het Langeberg gebergte en in het zuiden is de oceaan. Toen de eerste blanken zich vanuit Kaapstad begaven richting dit gebied, refereerde men altijd aan het land dat 'over de berg' lag. Pas na de aanleg van de spectaculaire Sir Lowry's Pass kwam het gebied tot economische ontwikkeling. Het pad door de Hottentots Holland bergen was steil en alleen te paard begaanbaar.

De Overberg heeft altijd in de schaduw gestaan van de buren, Kaapstad, de Tuinroute en de Wijnroute. Toch is Overberg een bijzonder aantrekkelijk gebied met veel natuurschoon. Hermanus is een van de bekendste plaatsen, want hier is de Zuidkaper van juli tot november te aanschouwen vanaf de kust. In Gansbaai kan men in een kooi duiken naar de Grote Witte Haai. Andere bekende plaatsen zijn o.a. Bredasdorp, Grabouw en Caledon. De kuststrook herbergt vele langgerekte stranden met veel hotels en resorts. Het meest zuidelijke punt van Afrika is gelegen in Cape Agulhas en niet in Kaap de Goede Hoop. Er zijn enkele natuurreservaten, zoals Marloth Nature Reserve, De Hoop Nature Reserve en Bontebok National Park.

Western Cape - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

De Groot Karoo

null

De Grote Karoo beslaat ongeveer eenderde van het totale landoppervlakte van Zuid-Afrika. In omvang is dit gebied vijf maal Groot-Brittannië. Er zijn maar weinig inwoners van Zuid-Afrika die een goed woord over hebben voor dit gebied. Te warm in de zomer en te koud in de winter zonder dat er voldoende regen valt. Het leven is er hard. 280 miljoen jaar geleden was de Karoo nog een omvangrijk moeras. Het fossielrijke gebied is een walhalla voor archeologen. Uit meer recente tijden stammen de Victoriaanse nederzettingen, die een bezoek meer dan waard zijn.

Als u het gebied bezoekt tijdens een periode van lange droogte, dan zult u niet lang willen blijven. Echter, na een periode van neerslag is het gebied volledig omgetoverd. Reizend vanaf de Hex Rivier naar het noorden zal de neerslag steeds minder worden. In noordelijk gelegen plaatsen als Graaff-Reinet en Colesberg is de regenperiode in de zomer, terwijl in het zuidelijke deel van de Karoo de neerslag in de winterperiode valt. In de zomermaanden overstijgt de dagtemperatuur de 40 graden en in de winter vriest het in het noorden. In het zuiden zijn de temperatuursschommelingen minder extreem.
Beaufort West, genoemd naar de vijfde hertog van Beaufort - de zoon van Lord Charles Somerset, is de grootste plaats in de Karoo. Het Beaufort West Museum bezit een indrukwekkende prijzencollectie die zijn toegekend aan Zuid-Afrika's pionier op het gebied van harttransplantaties, Professor Dr. Chris Barnard. Het statige Victoriaanse pand waarin het museum is gevestigd, was ooit het eerste stadhuis van Zuid-Afrika.

Nabij Beaufort West ligt het Karoo National Park. Dit park is vooral bekend om zijn vele vlakte-wild en vogelleven. Het park is 60.000 hectare groot en werd in september 1979 geopend. Zo'n 174 vogelsoorten, 38 reptielsoorten, 37 types gekko's en salamanders en 5 verschillende schildpadden leven in het park. Naast zebra's, rode hartebeesten, antilopen en springbokken, komen er zwarte neushoorns voor. Andere nationale parken in de Karoo zijn Tankwa-Karoo National Park, Karoo Nautral Reserve nabij Graaff-Reinet en Karoo Mountain Zebra Park (Cradock).

Welke natuurparken zijn er in de Western Cape?

Western Cape - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

Table Mountain National Park

table-mountain-kaapstad-zuid-afrika

Het nationaal park Tafelberg is een Zuid-Afrikaans wildpark op het schiereiland Kaap de Goede Hoop bij Kaapstad. Het in 1998 gestichte park beslaat de Tafelberg en het Kaapse Schiereiland. In het gebied kan men de soortenrijke West-Kaapse fynbos-vegetatiegroep vinden en dieren als zwartvoetpinguïns en Kaapse klipdassen. Het park is uniek in de zin dat het geheel in stedelijk gebied gelegen is. Het is grotendeels gratis toegankelijk, maar op drie plaatsen worden toegangsprijzen gevraagd: bij Kaap de Goede Hoop, Boulders Beach en Silwermyn. Het park is 25.000 hectare groot en er zijn plannen om er nog 5.000 hectare bij te voegen.

Western Cape - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

West Coast National Park

West Coast - Regio's en Provincies Zuid-Afrika

Het Nationaal park Weskus is een nationaal park in Zuid-Afrika. Het nationaal park ligt ongeveer 120 km ten noorden van Kaapstad in de West-Kaapprovinsie. Het park is 36.300 hectare groot. Het wordt begrensd door de Atlantische Oceaan in het westen, de kustweg R27 en strekt vanaf het dorp Yzerfontein in het zuiden tot aan de lagune bij Langebaan.


Het park is vooral gewild wegens zijn vogelleven en bloemenzee van augustus tot oktober. Vooral het Postberg-kamp is bekend om zijn ligging in de bloemenzee en struisvogels. Het park, met eilanden in de Saldanhabaai is door BirdLife International als een belangrijk vogelgebied (IBA) aangewezen.


Het wildleven in het park omvat een groot aantal soorten antilopen zoals elandantilopen en hartebeesten en daarnaast nog struisvogels in het Postberg-kamp, flamingo's in de zoutmoerassen van de Langebaan-lagune, pinguïns en verscheidene soorten zeevogels.

Western Cape - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

De Hoop Nature Reserve


Het De Hoop natuurreservaat ligt in de streek Overberg aan de zuidkust van de provincie West-Kaap van Zuid-Afrika, ten zuiden van Malgas en even ten westen van de monding van de Breederivier.

Het reservaat op land is 340 km² groot en sluit aan op een marine reservaat van 5 km breed in de Indische Oceaan dat bekend is voor zijn walvissen. Het is een van de beste plekken om van de wal af zuidkapers waar te kunnen nemen. Ze zijn hier van juli tot augustus zelfs zonder verrekijker goed te zien, omdat ze in de bescherming van de kust hun kalveren komen werpen.


Er zijn 86 soorten zoogdieren in het park, waaronder bergzebra en bontebok. Ook vogelliefhebbers komen aan hun trekken met 260 soorten. Plantliefhebbers kom met 1500 variëteiten nog meer aan hun trekken. Het gebied biedt de wandelaar grote mogelijkheden en heeft een breed en ongerept strand en fynbos-vegetatie waaronder de zeldzame potbergsuikerbos, een ondersoort van de gele suikerbos die vrijwel alleen nog hier voorkomt. De Hoop is erkend als Werelderfgoed door de Verenigde Naties als deel van de Floraregio van de Kaap.

Western Cape - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

Cederberg Park


Cederberg Park  is een toevluchtsoord gelegen op de Kromrivier Farm ongeveer 250km ten noorden van Kaapstad. Cederberg Park is de oudste toeristische bestemming in het hart van de Cederberg en staat bekend om zijn goed verzorgde chalets en exclusieve camping.


Omgeven door fynbos en majestueuze oranje rotsformaties, wordt Cederberg Park beschouwd als een populaire uitvalsbasis voor wandelingen, bergbeklimmen en verkenning. Plons in de kristalheldere bergriviertjes, wandel door ongerepte natuurlandschappen en dompel uzelf onder in de rust en stilte van de Cederberg bergketen.

Welke routes doen in Western Cape?

Western Cape - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

De Garden Route

Het Lion Sands Game Reserve is gelegen in het Sabi Sands Game Reserve

De Garden Route of Tuinroute ligt aan de zuidwestkust van Zuid-Afrika en mag zich met recht een van de highlights van het land noemen. Tussen Mossel Bay en de Plettenberg Bay ligt een prachtige kuststreek met diepe baaien, rivieren en lange zandstranden die worden afgewisseld door woeste kliffen en rotsen die zo de zee in lijken te zakken. Kleurrijke lagunes reiken ver landinwaarts en regenwouden strekken zich uit tot vlakbij de kust met zandduinen waar een reeks zouthoudende meren ligt.

Western Cape - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

Route 62

Het Lion Sands Game Reserve is gelegen in het Sabi Sands Game Reserve

De Route 62 heeft de naam de langste wijnroute ter wereld te zijn. De route is een schilderachtig alternatief voor de op zich ook heel plezierige N2 van Kaapstad naar Port Elizabeth (Tuinroute). De R62 loopt van Ashton/Robertson naar Humansdorp. Onderweg wordt het landschap gedomineerd door wijngaarden, valleien en schilderachtige plaatsen zoals Montagu met zijn thermale baden, de missiepost Zoar en Calitzdorp, waar het grootste deel van de Zuid-Afrikaanse Port wordt geproduceerd. Vanaf Oudsthoorn, de “struisvogelhoofdstad” van Zuid-Afrika is er een aansluiting op de N2 (George) via de eveneens mooie Outeniqua pas.

Welke steden en dorpen bezoeken in Western Cape?

Western Cape - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

Kaapstad

Kaapstad bijgenaamd de Moederstad, is de hoofdplaats van de provincie West-Kaap en is het wetgevend centrum van Zuid-Afrika. De stad maakt deel uit van de gemeente Kaapstad, die ongeveer 2,9 miljoen inwoners heeft (2001). Kaapstad is samen met Pretoria (uitvoerende macht) en Bloemfontein (rechterlijke macht) een van de hoofdsteden van Zuid-Afrika. Het is na Johannesburg de grootste stad van het land.


De stad, gelegen in de zuidwestelijke punt van Zuid-Afrika, was oorspronkelijk een verversingspost voor Nederlandse schepen die op weg waren naar Oost-Afrika, Indië of het Verre Oosten. Het was daarnaast een van de eerste permanente Europese nederzettingen ten zuiden van de Sahara. De Nederlanders in dienst van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie maakten hier voor het eerst contact met de leider van de Goringkhoina in 1652.


Van een kleine havenstad groeide Kaapstad uit tot de grootste stad van Zuid-Afrika, maar raakte deze plaats in 1887 kwijt aan Johannesburg door de goudkoorts naar de Witwatersrand. Bij de volkstelling uit 2001 bleek dat Kaapstad de grootste Afrikaanssprekende gemeenschap was van Zuid-Afrika met 1,2 miljoen mensen.


Dankzij de natuur en de ligging aan de voet van de beroemde Tafelberg, is Kaapstad een populaire internationale bestemming voor toeristen.

Western Cape - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

Stellenbosch

Stellenbosch staat internationaal bekend om zijn prachtige omgeving, wijnboerderijen, cafés, restaurants, kwaliteitswijnen, historische gebouwen en de beroemde universiteit.


Stellenbosch dankt zijn bestaan en naam aan de voormalige gouverneur van de Kaap, Simon van der Stel, die deze nederzetting stichtte aan de oevers van de Eerste River in 1679, waardoor deze de op een na oudste officiële nederzetting in Zuid-Afrika is.


Tegenwoordig is het een mooie stad die door met eiken omzoomde straten en witgekalkte gebouwen wordt gekenmerkt. Veel van deze gebouwen zijn in Kaaps-Hollandse stijl opgetrokken, hoewel het grootste gedeelte van de stad in 1710 is afgebrand en na deze datum weer is opgebouwd. Stellenbosch ligt tussen de imposante Simonsberg en de meer bescheiden Papegaaiberg.


Bezoek de stad op een willekeurige dag en je merkt direct dat dit een universiteitsstad is. Studenten vliegen op de fiets voorbij en er zijn veel cafés met terrasjes en restaurants. Deze idyllische omgeving is goed te voet te verkennen.

Western Cape - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

Franschhoek

Franschhoek, de Franschhoek van de Kaap, ligt in een van de mooiste wijnvalleien ter wereld, op slechts 45 minuten van Kaapstad en binnen een half uur van de wijnroutes van Stellenbosch, Paarl, Wellington en Somerset West.


Deze van oudsher Franse stad is de eet- en wijnhoofdstad van het land en het zou moeilijk zijn deze bewering te betwisten. Acht van de top 100 restaurants in het land zijn te vinden in Franschhoek, er zijn bijna 30 wijnkelders en meer dan 28 restaurants waaruit u kunt kiezen voor uw gastronomische ervaring.


De Franschhoek vallei heeft onlangs een Cap Classique route gelanceerd die negen wijnkelders omvat, binnen een afstand van 4 km, in een gecombineerd marketing initiatief. Tijdens de mousserende wijntour krijgen bezoekers uitleg over de bereidingsmethoden van Cap Classique in een unieke poging om de wijnconsumptie een meerwaarde te geven.

Oorspronkelijk stond deze vallei bekend als de Vallei van de Hugenoten. Een gemeenschap van Franse Hugenoten kreeg in deze vallei land toegewezen door de Nederlandse regering van de Kaap, nadat ze hun thuisland waren ontvlucht toen het protestantisme in Frankrijk in 1685 vogelvrij werd verklaard. Vandaag de dag dragen veel van de wijnboerderijen nog steeds hun oorspronkelijke Franse namen en de meeste van deze boerderijen hebben prachtige voorbeelden van Kaaps-Hollandse architectuur.

Western Cape - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

Hermanus

Hermanus, 's werelds belangrijkste walvissafaribestemming, is een bloeiend vakantieoord dat bewoners en vakantiegangers alle moderne voorzieningen biedt, maar toch zijn vissersdorpcharme heeft behouden. Het populaire vakantieoord Hermanus, gelegen tussen berg en zee, heeft wereldwijde erkenning gekregen als 's werelds meest vooraanstaande bestemming om walvissen te spotten. Dit heeft ertoe geleid dat het voormalige vissersdorp de laatste jaren een enorme groei heeft doorgemaakt.


Factoren die hebben bijgedragen aan het succes van de stad zijn de natuurlijke schoonheid van het landschap, het milde klimaat, het scala aan buitenactiviteiten en de nabijheid van accommodatie in Kaapstad. Hermanus ligt op slechts 140 km van de Kaap Metrople. De ideale uitvalsbasis om de Westkaap en de Cape Overberg te verkennen.


Hermanus heeft voor elk wat wils. Het Fernkloof Natuurreservaat heeft meer dan 40 km aan wandelingen, variërend van matige tot inspannende wandelingen in de prachtige bergen die een imposante achtergrond vormen voor de stad. De 14 km unieke klifwandelingen die onlangs in het natuurreservaat zijn opgenomen, bieden een verscheidenheid aan fynbos aan de kust en vogels (zie Hermanus Hiking Trails).


De ongerepte stukken strand bieden eenzaamheid aan de wandelaar en er zijn bootactiviteiten in overvloed in de Kleinriver Lagoon, bekend om zijn vogelleven. Verkwikkende paardrijtochten langs het strand zijn aantrekkelijk voor alle leeftijden. De Hermanus golfbaan is welbekend en nieuwsgierige bavianen zorgen voor afleiding als ze stilletjes de spelers observeren.

Western Cape - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

Oudtshoorn

cp nel museum oudtstoorn south africa

Bezoek Oudtshoorn, de belangrijkste stad van de Kleine Karoo, waar u wordt verwelkomd met de gastvrijheid die synoniem is geworden met de mensen van de Klein Karoo. De Klein Karoo is een oase-achtige omgeving in een vruchtbare vallei omsloten door de Swartberg en Outeniqua bergketens, en is ontstaan als nederzetting langs de Grobbelaars Rivieren die zuidwaarts kronkelen vanaf de Swartberg, en vruchtbare grond en water voor irrigatie leverden. Gewassen zoals luzerne, tabak, fruit, druiven en granen groeien hier in overvloed.


Outdshoorn is een stad met de meeste zonnige dagen per jaar in het hele land. 365 dagen zon, 4 zomers en zonnige, droge winters wachten op de bezoeker van de Klein Karoo. Afgeschermd van de kuststrook door de bergketens geniet Klein Karoo ook van vele windstille dagen.


Oudtshoorn ligt aan de rand van de Tuinroute, tussen de Outeniqua en Swartberg bergpassen. Oudtshoorn is ook een prachtige tussenstop tussen Kaapstad en Port Elizabeth, met de kustplaats George op ongeveer 56 km afstand.


Oudtshoorn ligt verspreid langs beide oevers van de Grobbelaarsrivier, een zijrivier van de Olifantsrivier, en zijn vruchtbare valleien worden omringd door de Swartberg Mountains in het noorden en de Outeniqua Mountains in het zuiden.

Western Cape - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

Knysna

knysna-south-africa-sea

Het charmante stadje Knysna biedt accommodatie in een waar paradijs van weelderige inheemse bossen, stille meren en gouden stranden; een toonbeeld van de natuurlijke lieflijkheid van Zuid-Afrika. Ze nestelt zich aan de oevers van een adembenemend mooie lagune, nu een beschermd marinereservaat dat de thuisbasis is van het buitengewone Knysna zeepaardje en meer dan 200 vissoorten.


Knysna is een natuurparadijs van weelderige, inheemse bossen, rustige meren en gouden stranden. Ze nestelt zich aan de oevers van een adembenemend mooie lagune, nu een beschermd zeereservaat dat de thuisbasis is van het buitengewone zeepaardje en meer dan 200 vissoorten.


Stranden, meren, bergen en rivieren bieden eindeloze mogelijkheden voor vrijetijdsbesteding en avontuur in de buitenlucht. In de stad lonken ambachtelijke winkeltjes, vlooienmarkten en gezellige cafés met kleinstedelijke charme en gastvrijheid. Het gebied rond Knysna is een ware Hof van Eden. Dit is het thuis van de enige bosolifant in Zuid-Afrika, de zeldzame vioolschelp, de felgekleurde, en ongrijpbare, Knysna Loerie, een overvloed aan watervogels en bosvogels, dolfijnen en bezoekende walvissen.


De inheemse bossen in Knysna vormen het grootste complex van gesloten kroonwouden in zuidelijk Afrika, terwijl de opmerkelijke rijkdom van de Fynbos vegetatie meer dan 8000 plantensoorten bijdraagt aan het Kaapse bloemenrijk. Het verkennen van de Knysna bossen, langs afgebakende wandelingen, met af en toe de roep van de Loerie, zorgt voor een complete ontsnapping naar een vroegere tijd toen veel olifanten deze paden bewandelden, vooral als je Dalene Matthee's 'Cirkels in een bos' hebt gelezen.

Ja, ik wil naar Western Cape in Zuid Afrika

En zie uit naar een droomreis op maat

Exclusieve Hotels en Lodges in Western Cape

Bekijk Mister Goodlife's keuze