Informatie over de provincie Western Cape (West Kaap) in Zuid-Afrika

De Western Cape is zo geweldig mooi dat je bijna niet onder de clichés uitkomt. De schoonheid van deze provincie is adembenemend, de diversiteit van het landschap is ongeëvenaard en het aanbod van activiteiten is gigantisch. Hier ligt bijna 1000 km aan onbedorven strand met ruige kusten. Hier bevinden zich vissersdorpen, uitgestrekte wijngaarden, bloemenvelden, bergketens en de temperaturen zijn zacht en aangenaam.

In de National Parks zull je de Big Five niet tegenkomen, maar wel een uitgebreid aanbod aan andere natuurlijke attracties. De vierde provincie van Zuid-Afrika wordt ook wel de Fairest Cape genoemd, oftewel de mooiste kaap. In Western Cape woont een interessante culturele mix van bewoners. Hier wonen afstammelingen van de Khoikhoi en de Xhosa, Europeanen en Aziaten die zorgen voor een culturele verscheidenheid aan keukens, kerken en kunst. De Western Cape is door de overweldigende schoonheid het populairste Zuid-Afrikaanse gebied onder toeristen Via Exclusive Culitravel kunt u echter ook op plekken komen waar je nauwelijks iemand treft en in stilte kunt genieten van al het moois.


Het klimaat van de West Kaap

Western Cape heeft droge en zonnige zomers met maximum temperaturen van zo’n 28°C. Het is er wel vaak winderig en de zuidoostelijke ‘Cape Doctor’ kan flink tekeer gaan. De winters zijn fris met maxima tussen de 5°C en 17°C. Het kan in de hogere bergen soms zelfs sneeuwen. Hoe noordelijker, hoe warmer en droger het wordt.


De West Coast

De Westkust werd jarenlang genegeerd door internationale toeristen. Zij verkozen Kaapstad en de Tuinroute boven deze zeer interessante regio. De schoonheid van de woestijn en de bloemenpracht van Namaqualand lijken nu toch de belangstelling van de toeristen te hebben getrokken. Het gebied kan worden verdeeld in twee delen. Het eerste deel bestaat uit de vlakke kuststreek met een mix van vissersdorpjes en badplaatsen. Het tweede deel is het binnenland dat bekend staat als Swartland. Verder naar het noorden gaat de snelweg N7 door de spectaculaire Cederberg. Hier is een aantal van de mooiste wandelroutes van Zuid-Afrika.

De stranden zijn lang, leeg en schoon. Echter, de koude Bengaalse stroom maakt zwemmen in zee een heel koude bezigheid. Zelfs in de zomermaanden voelt de zee ijskoud aan. Wel is de zee voedselrijk en zorgt ervoor dat hier een enorme variëteit aan zeeleven is. De kreeftvisserij brengt een slordige 120 miljoen rand per jaar in het laatje. Ondanks de zee is het klimaat beter als in de rest van de Kaap. De zomers zijn warm tot zeer warm en er valt minder regen. De belangrijkste plaatsen in de Westkust zijn Malmesburg, Saldanha (mossels en oesters), Langebaan (badplaats), Darling (bloemen), Vredenburg (zakencentrum), Elandsbaai en Lambertsbaai.


De Cape Winelands

Het grootste en meeste belangrijke wijngebied van Zuid-Afrika liggen ten noordoosten van Kaapstad rond de plaatsen Stellenbosch, Franschhoek en Paarl.
Het gebied wordt ook wel ‘Boland’ genoemd. Het betekent hoogland, refererend aan de dramatische bergketens met vruchtbare hellingen. Dit landschap is prachtig als een lappendeken van wijn- en boomgaarden vol fruit en heeft landhuizen in Kaaps-Hollandse stijl.

Door de nadrukkelijk blanke geschiedenis doet het landschap wat Europees aan. De eerste blanke kolonisten kwamen hier dan ook al in de jaren ’60 van de 17e eeuw aan.
Hollander Simon van der Stel stichtte in 1679 het wijnstadje Stellenbosch. Al gauw kwamen er meerdere Europeanen op af, waaronder veel Franse Hugenoten die het gebied uitstekend vonden voor Franse wijnteelt. Het ging de boeren voor de wind en er werden allerlei wijnstadjes gesticht die stuk voor stuk een bezoek waard zijn.

De stadjes Stellenbosch en Paarl zijn qua architectuur erg bijzonder en staan er veel Kaaps-Hollandse, Georgian en Victoriaanse huizen. Franschhoek is weer interessant door haar mooie ligging en Tulbagh vanwege de historische huizen.


De Garden Route

De Garden Route of Tuinroute ligt aan de zuidwestkust van Zuid-Afrika en mag zich met recht een van de highlights van het land noemen. Tussen Mossel Bay en de Plettenberg Bay ligt een prachtige kuststreek met diepe baaien, rivieren en lange zandstranden die worden afgewisseld door woeste kliffen en rotsen die zo de zee in lijken te zakken. Kleurrijke lagunes reiken ver landinwaarts en regenwouden strekken zich uit tot vlakbij de kust met zandduinen waar een reeks zouthoudende meren ligt.


Route 62

De Route 62 heeft de naam de langste wijnroute ter wereld te zijn. De route is een schilderachtig alternatief voor de op zich ook heel plezierige N2 van Kaapstad naar Port Elizabeth (Tuinroute). De R62 loopt van Ashton/Robertson naar Humansdorp. Onderweg wordt het landschap gedomineerd door wijngaarden, valleien en schilderachtige plaatsen zoals Montagu met zijn thermale baden, de missiepost Zoar en Calitzdorp, waar het grootste deel van de Zuid-Afrikaanse Port wordt geproduceerd. Vanaf Oudsthoorn, de “struisvogelhoofdstad” van Zuid-Afrika is er een aansluiting op de N2 (George) via de eveneens mooie Outeniqua pas.


De Klein Karoo

The Karoo beslaat ongeveer eenderde van heel Zuid-Afrika en wordt vaak ingedeeld in de Klein en de Groot Karoo, maar precieze grenzen zijn er niet. Klein Karoo ligt grotendeels in Western Cape tussen de bergketens Outenique, Langeberg en Swartberg. Klein Karoo is een kleurrijk gebied met hoge kliffen, diepe kloven, rivieren met kristalhelder water, inheemse flora en majestueuze bergen. Het is er erg vruchtbaar en er groeien verschillende soorten fruit, noten en tabak.

Je kunt hier mooie wijnroutes maken langs leuke plaatsen als Barrydale, Ladismith en Oudtshoorn. Andere attracties zijn onder andere de Swartberg Pass, Prince Albert en Gamkasberg Nature Reserve. Dit laatste natuurreservaat verandert in de lente in een gigantische bloemenzee waar je mooie wandelingen kunt maken. Onderweg spot je enkele bavianen, zebra’s en antilopen.


De Breede Rivier Vallei

Zo'n 15 aantrekkelijke kleine steden zijn fortuinlijk gelegen in de vruchtbare Breede Rivier Vallei. Ceres, vernoemd naar de Romeinse gidin van de vruchtbaarheid; Tulbagh dat met 32 historische gebouwen de grootste concentratie van nationale monumenten in Zuid Afrika heeft; Montagu met haar geneeskrachtige 'hot springs'; Worcester & Robertson zijn bekend om hun uitbundige wijnbouw. Bezienswaardigheden in deze regio zijn onder andere een van de grootste brandy distilleerderijen ter wereld (KWV Brandy Cellar), wild tuinen, kunst en curio en musea (bv het Kleinplasie Openlucht Museum).


De Overberg

Het gebied van Overberg strekt zich uit van het Hottentots Holland-gebergte tot Mosselbaai. In het noorden ligt het Langeberg gebergte en in het zuiden is de oceaan. Toen de eerste blanken zich vanuit Kaapstad begaven richting dit gebied, refereerde men altijd aan het land dat 'over de berg' lag. Pas na de aanleg van de spectaculaire Sir Lowry's Pass kwam het gebied tot economische ontwikkeling. Het pad door de Hottentots Holland bergen was steil en alleen te paard begaanbaar.

De Overberg heeft altijd in de schaduw gestaan van de buren, Kaapstad, de Tuinroute en de Wijnroute. Toch is Overberg een bijzonder aantrekkelijk gebied met veel natuurschoon. Hermanus is een van de bekendste plaatsen, want hier is de Zuidkaper van juli tot november te aanschouwen vanaf de kust. In Gansbaai kan men in een kooi duiken naar de Grote Witte Haai. Andere bekende plaatsen zijn o.a. Bredasdorp, Grabouw en Caledon. De kuststrook herbergt vele langgerekte stranden met veel hotels en resorts. Het meest zuidelijke punt van Afrika is gelegen in Cape Agulhas en niet in Kaap de Goede Hoop. Er zijn enkele natuurreservaten, zoals Marloth Nature Reserve, De Hoop Nature Reserve en Bontebok National Park.


De Groot Karoo

De Grote Karoo beslaat ongeveer eenderde van het totale landoppervlakte van Zuid-Afrika. In omvang is dit gebied vijf maal Groot-Brittannië. Er zijn maar weinig inwoners van Zuid-Afrika die een goed woord over hebben voor dit gebied. Te warm in de zomer en te koud in de winter zonder dat er voldoende regen valt. Het leven is er hard. 280 miljoen jaar geleden was de Karoo nog een omvangrijk moeras. Het fossielrijke gebied is een walhalla voor archeologen. Uit meer recente tijden stammen de Victoriaanse nederzettingen, die een bezoek meer dan waard zijn.

Als u het gebied bezoekt tijdens een periode van lange droogte, dan zult u niet lang willen blijven. Echter, na een periode van neerslag is het gebied volledig omgetoverd. Reizend vanaf de Hex Rivier naar het noorden zal de neerslag steeds minder worden. In noordelijk gelegen plaatsen als Graaff-Reinet en Colesberg is de regenperiode in de zomer, terwijl in het zuidelijke deel van de Karoo de neerslag in de winterperiode valt. In de zomermaanden overstijgt de dagtemperatuur de 40 graden en in de winter vriest het in het noorden. In het zuiden zijn de temperatuursschommelingen minder extreem.
Beaufort West, genoemd naar de vijfde hertog van Beaufort - de zoon van Lord Charles Somerset, is de grootste plaats in de Karoo. Het Beaufort West Museum bezit een indrukwekkende prijzencollectie die zijn toegekend aan Zuid-Afrika's pionier op het gebied van harttransplantaties, Professor Dr. Chris Barnard. Het statige Victoriaanse pand waarin het museum is gevestigd, was ooit het eerste stadhuis van Zuid-Afrika.

Nabij Beaufort West ligt het Karoo National Park. Dit park is vooral bekend om zijn vele vlakte-wild en vogelleven. Het park is 60.000 hectare groot en werd in september 1979 geopend. Zo'n 174 vogelsoorten, 38 reptielsoorten, 37 types gekko's en salamanders en 5 verschillende schildpadden leven in het park. Naast zebra's, rode hartebeesten, antilopen en springbokken, komen er zwarte neushoorns voor. Andere nationale parken in de Karoo zijn Tankwa-Karoo National Park, Karoo Nautral Reserve nabij Graaff-Reinet en Karoo Mountain Zebra Park (Cradock).