Wijnproeven Zuid-Afrika

Wijnproeven in Zuid-Afrika

The Good Life in de Kaapse Wijnlanden

Mister Goodlife was here

Mister Goodlife was here!

Jos van Krimpen

De meeste wine estates zijn een lust voor het oog. Het witte pleisterwerk van de oude Kaaps-Hollandse boerderijen, het knallende groen van de grasvelden, de prachtige tuinen en oprijlanen met imposante bomenrijen zorgen voor fotomomenten te over. Daarnaast wordt je als bezoeker overal vriendelijk ontvangen en is er veel aandacht voor service. Vaak kun je gebouwen bekijken, die bij een paar grote wijnhuizen als museum zijn ingelicht. Op sommige plaatsen kun je een tour door de wijnkelders maken en overal kun je wijnproeven bijna altijd krijg je daar een korte toelichting bij, zodat je weet wat je proeft een last beknopt leest kun je bij veel wijnhuizen heerlijk eten. De grote wijndomeinen hebben vaak meerdere restaurants, een voor de relaxte lunch of voor een kop koffie, het andere voor formele lunches en diners. De kwaliteit is hoog en de gerechten zijn vaak creatief. Een prima gelegenheid om te testen hoe de wijn smaakt bij het eten. Of u nu naar Stellenbosch, Paarl, Franschhoek, Wellington, Constantia, Elgin of de Hemel & Aarde Vallei gaat, de Kaapse Wijnlanden beloven een Good Life Garantie! Afspraken voor proeverijen zijn grotendeels overbodig, maar Mister Goodlife kan u helpen met de organisatie van bepaalde wijndomeinen die u wilt bezoeken, evenals het regelen van wijngidsen of proeverijen onder leiding van professionele sommeliers of zelfs de wijnmakers zelf. Zoals bij elk wijngebied moet u voor de populairste en beste restaurants reserveren. Ook hier kan Mister Goodlife u helpen. Een andere reden om van wijnproeven in Zuid-Afrika te houden is dat het gemakkelijk kan worden gecombineerd met een cruise over de iconische Tuinroute, walvissen kijken in Hermanus, safari's in het Kruger National Park, of Kaapstad, dat op slechts 45 minuten van de wijnlanden ligt. Er is geen slecht moment om de Zuid-Afrikaanse wijnroute en de wijnlanden te bezoeken, want het klimaat is mediterraan en je krijgt ongeveer 300 dagen zon per jaar. Neem contact op met Mister Goodlife voor een op maat gemaakte Zuid-Afrikaanse wijntour en kom genieten van deze schitterende wijnlanden!


Bekijk foto's van Wijnproeven in Zuid-Afrika

Wijnproeven Zuid-Afrika

Wijnproeven in Zuid-Afrika

Bekijk de video

wine-tasting-in-paarl

Waar kun je wijnproeven in Zuid-Afrika?

De Westkaap is met afstand het grootste Zuid-Afrikaanse wijngebied. Het gebied net ten oosten van Kaapstad staat algemeen bekend als de Wijnlanden. Het meest interessant zijn drie historische steden: Stellenbosch, Paarl en Franschhoek, die tot de eerste Nederlandse kolonisten behoorden die zich er in de 17e eeuw vestigden. Stellenbosch is een van de oudste steden van Zuid-Afrika, en de helderwitte gebouwen met Nederlandse invloeden en de Victoriaanse en Georgiaanse herenhuizen weerspiegelen het koloniale erfgoed. Om u een idee te geven van hun cachet: wijnen uit Stellenbosch werden geschonken tijdens de ceremonie toen Nelson Mandela zijn Nobelprijs voor de Vrede kreeg. Franschhoek is een prachtig, door Frankrijk beïnvloed stadje en het is hier dat veel Zuid-Afrikaanse wijnproeverijen zich zullen concentreren, met een verblijf op pittoreske, vredige wijnlandgoederen in de Franschhoek Valley. Er is hier een dubbeldekker wijntram die een fantastische manier is om de verschillende wijnmakerijen te verkennen, maar je kunt er ook gemakkelijk heen fietsen of rijden als je het niet erg vindt om elke hap uit te spugen.

Net als Stellenbosch ligt Paarl aan Route 62, naar verluidt 's werelds langste wijnroute, die in 2017 door CNN Travel werd uitgeroepen tot 's werelds beste road-trip. Paarl is de spirituele thuisbasis van het Afrikaans, en als onderbreking van het wijnproeven kunt u ook een bezoek brengen aan het Paarl Mountain Nature Reserve, dat bekend staat om zijn opvallende granieten rotsformaties.


Rond deze drie stadjes vindt u enkele van de beste accommodatie, boetiekjes en restaurants van Zuid-Afrika die biologisch, zelfgekweekt voedsel serveren. U kunt een rondleiding krijgen door prachtig aangelegde tuinen, soms onder leiding van professionele tuinbouwers, waar u heerlijkheden kunt ontdekken zoals de 300 variëteiten eetbare planten die te vinden zijn in de acht hectare grote Babylonstoren. Geniet van een interactieve sessie waarin u leert hoe u uw eigen wijnen mengt, gevolgd door een proeverij menu, en matig uw inname door regelmatig te stoppen bij boerderij kraampjes om van alles te proeven, van lokale kazen en vlees, tot olijfolie, chocolade, versgebakken brood en conserven. Kaapstad is 1 uur rijden verwijderd van Stellenbosch, het hart van de wijnlanden. Net als Stellenbosch hebben ook de nabijgelegen wijndorpen Franschhoek en Paarl ieder hun eigen karakter en mooie wijndomeinen om te bezoeken. Swartland, Robertson, Tulbagh en Worcester liggen op anderhalf à 2 uur rijden van Kaapstad. Elgin en de Hemel & Aaarde vallei (nabij Hermanus) liggen op respectievelijk 45 en 75 minuten verwijderd van Kaapstad. Dichterbij Kaapstad zijn Constantia en Durbanville. Deze twee vormen een interessant contrast: in Constantia werd de eerste wijn verbouwd en de wijnhuizen daar zijn ruim 300 jaar oud. Durbanville is juist nieuw en er komen er goede wijnen vandaan. Beide gebieden liggen in de buitenwijken van Kaapstad.


wine-tasing-in-paarl

Zuid-Afrikaanse wijntours

Zuid-Afrika heeft een rijke wijngeschiedenis van meer dan 400 jaar, en u kunt er alles over te weten komen tijdens een van de vele Zuid-Afrikaanse wijntours die Mister Goodlife voor u heeft samengesteld.


1. Self drive wijnreizen

Self-drive vakanties zijn erg populair in Zuid-Afrika en zijn natuurlijk handig voor wijnproeverijen, omdat u zich in uw eigen tempo kunt verplaatsen en uw eigen wijngaarden kunt kiezen - waarbij u zich natuurlijk wel moet houden aan de strenge alcoholwetten van het land. Als u op wijnproeverij gaat, kunt u verwachten dat u een rondleiding krijgt door de wijngaarden en dat u afsluit met een wijnproeverij met hapjes in hun meestal hypermoderne proeflokalen. Je kunt ook een kelderrondleiding krijgen en er zijn veel speciale proeverijen, proeverijen onder begeleiding en wijn-spijs combinatieproeverijen. Wijnhuizen vragen een vergoeding voor de proeverij en de prijs zal variëren afhankelijk van de wijnen die u kiest om te proeven. Sommige wijnhuizen zijn op zondag gesloten, terwijl andere alleen op bepaalde dagen van de week open zijn. Vraag Mister Goodlife om hulp bij het plannen van uw bezoek. De meeste wijndomeinen hebben een heerlijk restaurant op het terrein: reserveer vooraf een tafel, want tijdens de lunch zitten ze vaak vol. Na uw bezoek aan het domein hebt u misschien honger.


2. Op maat gemaakte wijntours

Mister Goodlife's op maat gemaakte Zuid-Afrikaanse wijntours worden volledig aangepast aan uw persoonlijke smaak. Van een avontuurlijke wandeling op de iconische Tafelberg of een ontspannen gastronomische reis in een luxe trein door de beste wijngebieden van het land, wij hebben u volledig gedekt. Een wijntour die Zuid-Afrika kan bieden zal u helpen een aantal verborgen juweeltjes in het land te ontdekken. Estate safari's, chocolade en wijn pairings en gastronomische wijnervaringen in de beste wijngaarden van het land zullen een hele nieuwe wereld van wijn en luxe voor u openen!

wine-tasing-in-paarl

Zuid-Afrikaanse wijnindustrie

De wijnbouw in Zuid-Afrika dateert uit het midden van de 17e eeuw. Kolonisten die in Kaapstad een bevoorradingsstation aanlegden voor schepen van de Nederlandse Oost-Indische Compagnie op de specerijenroute naar India, begonnen wijnstokken te planten. Het oorspronkelijke idee was dat wijn zou helpen tegen de gevolgen van scheurbuik onder de zeelieden, en de industrie begon te groeien, maar het was pas het einde van het Apartheidstijdperk in de jaren 1990 dat Zuid-Afrikaanse wijnen echt een wereldwijde markt vonden. De meeste wijngebieden van Zuid-Afrika zijn geconcentreerd op de zuidwestelijke kaap. Dit is in feite een van de weinige delen van het hele continent waar wijnstokken kunnen worden geteeld. Het klimaat is vergelijkbaar met dat van Californië, gekoeld door luchtstromen uit de Atlantische Oceaan en Antarctica, en er is een grote verscheidenheid aan bodemsoorten in de bergen en valleien die het landschap vormen. Vandaag de dag behoort de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie tot de grootste ter wereld, en verschillende wijnmakerijen hebben internationaal aanzien verworven, met name die in de Kaapse wijnlanden. Chenin Blanc, Cabernet Sauvignon en Shiraz zijn populaire druivensoorten, terwijl je hier ook Pinotage tegenkomt, uniek voor Zuid-Afrika, een blend van Pinot Noir en Cinsault. Verheug je ook op de Zuid-Afrikaanse mousserende wijnen die gemaakt zijn volgens de Franse methode, bekend als Methode Cap Classiques (MCC) - alle kwaliteit en sprankeling van Franse champagne, maar een stuk vriendelijker geprijsd.

Waar kun je het beste wijnproeven in Zuid-Afrika?

Wijnhuizen Selected by Mister Goodlife

Mister Goodlife's selectie van wijndomeinen in de Kaapse Wijnlanden waar het goed toeven en proeven is!

Drink je een weg door de Kaapse Wijnlanden. Kaapstad wordt begrensd door niet één, maar zes eerbiedwaardige wijnbouwgebieden - allemaal op minder dan een uur rijden van het stadscentrum - waar honderden wijnmakerijen lonken, met de belofte van weidse ruimten, prachtige uitzichten en wijn van wereldklasse!

De Kaapse wijnen, worden over de hele wereld gedronken - van Sydney via San Francisco tot Amsterdam - maar het heeft iets heel speciaals om ze te proeven op de plek waar ze vandaan komen, op de boerderijen waar ze zijn geproduceerd.

Daarom heeft Mister Goodlife voor jou de de beste wijnproeverijen en wijnhuizen geselecteerd - van Stellenbosch, Paarl en Franschhoek tot Durbanville, Constantia en Somerset West - waar je kunt genieten van de mooiste wijnen terwijl je verblijft in een spectaculaire omgeving.

Wijnproeven in Stellenbosch

Stark-Condé

Waarom? Dit gevierde landgoed en proeflokaal ligt op een van de mooiste locaties in de Jonkershoekvallei en biedt betoverende vergezichten. Zelfs James Mukosi (sommelier bij Rust en Vrede) is het daarmee eens: "Het uitzicht is adembenemend, vooral op een zonnige dag. Het is een serene en ontspannende bestemming.

Wijnproeven: Het proeflokaal biedt een unieke ervaring - zelfs voor Stellenbosch-normen, waar de concurrentie zwaar is. Het proeflokaal, dat boven de dam uittorent, heeft oversized glazen ramen die een maximaal uitzicht bieden op de bergen van Jonkershoek. Bezoekers worden uitgenodigd om een selectie wijnen te proeven, met name drie cabernet sauvignons, elk verbouwd op verschillende hoogtes op het bergachtige landgoed.

Openingstijden: Maandag - Zondag, 9.00 - 16.00 uur

Locatie: Oude Nektar Farm Jonkershoek Valley, Stellenbosch


Rust en Vrede

Waarom? Rust en Vrede wordt omgeven door perfect onderhouden tuinen met heerlijk geurende rozenstruiken en torenhoge eiken. Het is de ideale plek voor een heerlijk dagje uit met vrienden en familie.

Wijnproeven: Proef het volledige assortiment wijnen in de Tasting Room (gevestigd in de kelder van het landgoed) of onder de schaduw van de torenhoge eiken, terwijl het warme en deskundige proefpersoneel u meeneemt langs elke variant. U kunt ook een informele rondleiding krijgen in de ondergrondse kelder, of ervoor kiezen om uw wijnproeverij te combineren met een lunch van de wijnmaker, wat wij hebben gedaan en waar we erg van hebben genoten.

Jono Le Feuvre (bekend oenofiel en wijnschrijver) waardeert het ook: "Rust & Vrede ademt een gevoel van oude-wereld klasse vermengd met nieuwe-wereld sex-appeal - in termen van decor en wijnstijlen. Het proeflokaal en het restaurant zijn verbluffend in hun moderne strakheid, maar voor een iets gezelligere ervaring kunt u vragen om een plaats in de vatenkamer.

Openingstijden: Maandag - zaterdag, 9.00 - 17.00 uur Zondag, 10.00 - 16.00 uur

Locatie: Annandale Road, Stellenbosch

Quoin Rock

Waarom? Op de hellingen van de majestueuze Simonsberg Mountains, net buiten Stellenbosch, is Quoin Rock's serene, met wijngaarden bezaaide terrein een passend canvas om te genieten van alle plezierige bezigheden die op het landgoed worden aangeboden, niet in het minst van de wijn! Sommelier Duane Jansen en zijn team zorgen voor een reeks verleidelijke proeverijen (gecultiveerd door wijnmaker Schalk Opperman en wijnbouwer Nico Walters) die perfect zijn. Het menu, dat in het elegante restaurant wordt genoten, omvat CC, chardonnay, een witte blend, shiraz en een rode blend.

Openingstijden: Maandag - zaterdag, 10.00 - 16.00 uur

Locatie: Quoin Rock Wine Estate, Knorhoek Road, Stellenbosch

Bartinney

Waarom? Deze historische wijnboerderij ligt op de Botmaskop Berg in de Banhoek Vallei en heeft een adembenemend uitzicht op de Drakenstein en Simonsberg bergketens. Er is een proefkelder aanwezig en een klein team van gepassioneerde medewerkers zorgt voor een intieme proefervaring.

Wijnproeven: De prachtige selectie van aangeboden wijnen - cabernet sauvignon, sauvignon blanc en chardonnay - worden geserveerd in de warme proefkelder of buiten op hun twee terrassen, zowel boven als beneden. Gosia Zieliñska (restaurantmanager bij The Test Kitchen) geeft de Wine & Fynbos Experience een dikke duim omhoog: "Ik raad ten zeerste aan om plaats te nemen op het terras, en te genieten van het verbazingwekkende panoramische uitzicht over de vallei en Simonsberg."

Openingstijden: Dinsdag - donderdag, 10.00 - 17.00 uur Vrijdag, 10.00 - 20.00 uur Zaterdag, 10.00 - 17.00 uur Zondag, 11.00 - 16.00 uur

Locatie: Helshoogte Road, Stellenbosch

Oldenburg

Waarom? Het kronkelige stuk weg tussen Stellenbosch en Franschhoek is misschien wel een van de mooiste bergpassen ter wereld. Het kronkelt zich een weg langs een handvol van vergezichten doordrenkte, internationaal vermaarde wijndomeinen. Oldenburg Vineyards is zo'n bestemming. Gelegen in een hoek van de Banghoek Valley, ergens tussen de Drakenstein en Simonsberg bergen, is deze 40 hectare grote familie wijnmakerij een verborgen stukje paradijs. In het hart van de boerderij ligt Rondekop - de iconische ronde die een uniek terroir creëert voor de wijngaarden die er op en rond zijn aangeplant.

Wijnproeven: Oldenburgs proeflokaal, op een steenworp afstand van zijn luxueuze hofstede, is de perfecte plek om een middag weg te spenderen en een aantal van de bekroonde wijnen van de boerderij te proeven. Bezoekers hebben de keuze uit zes proeverijen - stuk voor stuk overheerlijk.

Openingstijden: Maandag t/m zaterdag, 10.00 - 17.00 uur

Locatie: Zevenrivieren Road, Banghoek Valley, Stellenbosch

Waterford

Waarom? De pittoreske Blaauwklippen Valley is de thuisbasis van dit schilderachtige landgoed, waarvan de ingetogen architectuur - van terracotta en bakstenen - is ontworpen door architect Alex Walker in samenwerking met wijnmaker Kevin Arnold. Een klaterende fontein bij de ingang zet de toon voor een onvergetelijke dag op het platteland.

Wijnproeven: Met een overvloed aan unieke proefervaringen heeft het proeflokaal voor elk wat wils - of je nu een old-timey oenofiel bent of een beginner. Zegt Gosia Zieliñska (restaurantmanager bij The Test Kitchen): "De beroemde chocolade-en-wijn pairing en de vintage proeverij zijn uniek! Naast deze kelderdeur-ervaringen zijn er twee wijngaard-ervaringen die je moet doen: de Wine Drive Safari en Porcupine Trail Walk."

Openingstijden: Dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur

Locatie: Blaauwklippen Road, Stellenbosch

Meerlust

Waarom? Met een majestueuze oprijlaan met palmbomen en eikenbomen, die helemaal naar het historische landhuis leidt, verwelkomt Landgoed Meerlust zijn bezoekers al acht generaties lang in de familie Myburgh, waar het sinds 1756 als wijnboerderij wordt geëxploiteerd. Het landgoed, dat nu is uitgeroepen tot Nationaal Monument, straalt een unieke stijl, charme en erfgoed uit die naadloos samengaan met de spectaculaire omgeving.

Wijnproeven: De gezellige overdekte wijnwinkel doet ook dienst als proeflokaal, waar de gepassioneerde wijnkenner Trish Lombard en haar assistente Carol Agus bezoekers op een ontspannen manier het volledige assortiment rode en witte wijnen van het landgoed laten proeven.

Openingstijden: Maandag - vrijdag, 9.00 - 17.00 uur Zaterdag, 10.00 - 14.00 uur

Locatie: Baden Powell Drive, Stellenbosch

Tokara

Waarom? Op de zuidelijke hellingen van de Simonsberg Mountains, de thuisbasis van uitzonderlijke wijngaarden sinds de 17e eeuw, is Tokara Wine Estate op de hartverscheurend mooie Helshoogte Pass gemakkelijk te missen, maar je zult blij zijn dat je dat niet hebt gedaan.

Wijnproeven: Omgeven door opvallende kunstwerken, kijkt de proefruimte uit over wijnranken, olijfbomen en bergen, wat een onmogelijk mooie achtergrond toevoegt aan een toch al prachtige ervaring, waar bezoekers worden uitgenodigd om te genieten van een scala aan proeverijen. Wayve Kolevsohn (hoofdsommelier bij Ellerman House) beoordeelt Tokara als zijn topbestemming voor wijnproeverijen: "Wijn van wereldklasse gepresenteerd in een architectonisch meesterwerk van een kelder, en een proeflokaal met uitzicht op groot Stellenbosch. U moet de Director's Reserve witte en rode wijnen proberen."

Openingstijden: Maandag t/m zondag, 10.00 - 18.00 uur (laatste proeverij om 17.30 uur)

Locatie: Helshoogte Pass, Stellenbosch

Muratie

Waarom? Dit landgoed in Stellenbosch (opgericht in 1685) is bijna net zo oud als de tijd zelf. In elk hoekje en gaatje vind je de essentie van de geschiedenis van de Kaap terug. Alles, van de gebouwen tot de artefacten en bomen, zijn overblijfselen uit een vervlogen tijdperk, maar voelen zich wonderwel thuis in het heden.

Wijnproeven: Geschiedenisliefhebbers, loop deze kant op! De proeverijen vinden plaats in de met spinnenwebben bezaaide Tasting Room (compleet met oude schilderijen en glas-in-lood); de prachtig onderhouden, oud ingerichte George Paul Canitz-kamer (ter ere van de beroemde Stellenbosch-schilder en eigenaar van de boerderij); of temidden van de verweerde, oude wijntanks van de kelder. Hier proeft (en voelt) u echt het verleden, aangevuld met de passie en nauwgezette aanpak van de wijnmakers.

Openingstijden: maandag - zondag, 10.00 - 17.00 uur

Locatie: Knorhoek Road/R44, Koelenhof, Stellenbosch

Wijnproeven in Franschhoek

Boschendal

Waarom? Boschendal's rijke agrarische erfgoed dateert uit 1685 en is overal op het landgoed voelbaar, met zijn uitgestrekte fruitboomgaarden, enorme kruiden- en groentetuinen en glooiende wijngaarden die seizoen na seizoen een verse en heerlijke oogst opleveren.

Wijnproeven: Met zijn lange tafels onder de torenhoge eikenbomen is de buitenruimte van Restaurant De Werf de populairste plek op het landgoed om wijn te proeven. Hier kunt u genieten van een verscheidenheid aan proeverijen, een selectie van kaas, vleeswaren en zelfs oesters.

Goed om te weten Als u liever wijn proeft, kunt u dat doen in de Werf Wine Bar (binnen) of bij de Cellar Door aan de andere kant van het landgoed, naast de rozentuin en het Manor House. De Cellar Door is in de winter alleen op zaterdag en zondag geopend.

Openingstijden: Maandag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur (laatste zitplaats om 16.00 uur)

Locatie: Pniel Road, Groot Drakenstein, Franschhoek

Paserene

Waarom? Deze boutique wijnboerderij, met landgoederen in Tulbagh en Elgin en in Franschhoek, biedt een ongeëvenaarde wijnproefervaring omgeven door verzorgde tuinen en ononderbroken uitzicht op de bergen van Franschhoek.

Wijnproeven: Uitkijkend over een sprankelende boerderijdam door glazen ramen van vloer tot plafond, is de stijlvolle proefruimte geïnspireerd op, en gethematiseerd rond, de trekkende zwaluw. Geniet van een selectie van vier landwijnen uit de Paserene Range of de Elements Range, compleet met een heerlijke selectie van kleine bordjes en schotels voor twee.

Openingstijden: Maandag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur.

Locatie: R45, Franschhoek

La Motte

Waarom? In de schaduw van eeuwenoude eiken herbergt dit gewaardeerde landgoed een restaurant, een boerderijwinkel, een proeflokaal, een museum en een keur aan internationaal erkende kwaliteitswijnen.

Wijnproeven: De wijnen van La Motte, die bekend staan om hun kwaliteit en elegantie, kunnen worden geproefd in de sfeervolle proefruimte, waarvan de ramen van vloer tot plafond uitkijken op de kelder en de rijpingskamer. Een open haard en banken maken het 's winters gezellig om te proeven.

Openingstijden: Dinsdag t/m zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur Zondag van 11.00 tot 17.00 uur

Locatie: La Motte, R45 Main Road, Franschhoek

Haute Cabrière

Waarom? Deze prachtige boerderij op de hellingen van de Franschhoek Mountains is al generaties lang in handen van de familie Von Arnim (die er met passie en trots voor zorgt), en biedt een uitzonderlijk uitzicht over de vallei daarachter.

Wijnproeven: De prachtige proefruimte is ondergebracht in een stenen kelder die tegen de bergwand is gebouwd en werd ontworpen door de legendarische keldermeester en wijnmaker Achim von Arnim, over wiens epische sabrage-demonstraties tot op de dag van vandaag wordt gesproken! Met uitzicht op de ondergrondse rijpingskamer van de vaten, worden gasten uitgenodigd om te beginnen aan een informatieve - en durven we zeggen, heerlijke - reis van proeverijen en verken de geschiedenis van de wijnmakerij muur, glas in de hand. Lichte snacks zijn verkrijgbaar, maar als u de ervaring op een echte Haute Cabrière manier wilt afsluiten, ga dan naar het terrasrestaurant voor een lunch met uitzicht.

Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur zaterdag van 10.00 tot 18.30 uur zondag van 10.00 tot 15.00 uur

Locatie: Lambrechts Road, Franschhoek

Wijnproeven in Paarl & Simondium

Nederburg Wijnen

Waarom? Nederburg Wines is perfect gelegen net buiten Paarl en biedt een adembenemend uitzicht op de Drakenstein bergen en de wijngaarden en tuinen van de boerderij. Voeg daarbij een rijke geschiedenis van wijnproductie, die teruggaat tot 1791, en een scala aan proeverijen, en je hebt een prachtige Winelands ontsnapping op je handen.

Wijnproeven: Geniet van een ontspannen proeverij in het statige Manor House, of nip en proef onder de eiken met een heerlijk hapje uit de keuken. Het vriendelijke en deskundige team zal u begeleiden door een breed scala van wijnen, aangepast aan uw voorkeur. Voor chauffeurs serveert de bar een ruim assortiment alcoholvrije ciders, bieren en cocktails, terwijl kinderen en jongeren zich kunnen uitleven met de populaire warme chocolademelk.

Openingstijden: maandag - zondag, 9.00 - 16.00 uur (dinsdag gesloten)

Locatie: Sonstraal Road, Paarl

Druk Mijn Niet

Waarom? Gelegen in een biosfeerreservaat, te midden van 24 hectare bedreigd fynbos en verschillende soorten protea's, staat deze boutique wijnmakerij bekend om zijn milieuvriendelijke landbouwmethoden en schilderachtige omgeving. Het is ook de thuisbasis van een met uitzicht overgoten proeflokaal en een aantal prachtige boerderijhuisjes die kunnen worden gehuurd.

Wijnproeven: Op afspraak kunnen bezoekers privérondleidingen door de wijnmakerij doen, waarbij ze meer te weten komen over het gebied en de productiemethoden, voordat ze genieten van een proeverij in het prachtig ontworpen proeflokaal dat uitkijkt over de Paarl Valley.

Openingstijden: maandag - zaterdag, 8.00 - 16.00

Locatie: Bodal Road, Daljosafat, Paarl

Babylonstoren

Waarom? Deze 200 hectare grote boerderij in de Drakenstein Vallei, bijna halverwege tussen Franschhoek en Paarl, dateert uit 1692 en is eigendom van de onnavolgbare stijlvolle voormalige tijdschriftredactrice Karen Roos, die op meesterlijke wijze een ongelooflijke bestemming heeft gecreëerd. Een reeks zintuiglijke genoegens wacht op u, maar uiteindelijk zit de luxe in de integriteit en authenticiteit van de omgeving.

Wijnproeven: Naast de vintage wijnkelder is een modern maar warm proeflokaal, waar oenofielen worden uitgenodigd om achterover te leunen, te ontspannen en te genieten van een paar glazen uitstekende wijn van eigen bodem, vergezeld van boerderijverse schotels. U kunt ook een rondleiding door de kelder regelen, om te zien waar de magie gebeurt.

Openingstijden: maandag - zondag, 10.00 - 17.00

Locatie: Klapmuts Simondium Road, Simondium

Avondale

Waarom? Dit 300 hectare grote familiebedrijf aan de voet van het spectaculaire Klein Drakenstein gebergte is de thuisbasis van Faber Restaurant en Ochra Deli, en staat bekend om zijn duurzame en holistische landbouwmethoden en, natuurlijk, uitzonderlijke wijn.

Wijnproeverij: Kroonluchters en een prachtige piano zetten de toon in de gezellige, elegant versierde Tasting Gallery, waar bezoekers worden uitgenodigd om te genieten van zeven handgemaakte wijnen, bekend als Avondale's Magnificent Collection. Er is ook de mogelijkheid om een Eco-Wine Safari mee te maken.

Openingstijden: maandag - zondag, 10.00 - 16.00

Locatie: Lustigan Road, Klein Drakenstein, Paarl

Wijnproeven in Somerset West

Waterkloof

Waarom?  Op de zuidhellingen van de Schapenberg Mountains, met uitzicht op False Bay, ligt Waterkloof op de top van een steil ravijn en omarmd door een amfitheater-achtige inham - wat het perfecte podium (en terroir) creëert voor een onvergetelijk wijnproefavontuur.

Wijnproeven: Proef een aantal van de beste witte, rosé en rode wijnen uit de regio in de proeverij lounge, die is vooral heerlijk in de winter wanneer de open haard brandt, terwijl het balkon met uitzicht is de enige plek om te zijn als de zon uit is. "Waterkloof's moderne proeflokaal heeft het meest spectaculaire uitzicht op False Bay waar u kunt genieten van hun heerlijke terroir-gedreven wijnen. U kunt de natuurlijke schoonheid van het landgoed verkennen tijdens een rondwandeling met gids."

Openingstijden: woensdag - zondag, 10.00 - 16.30 uur

Locatie: Sir Lowry's Pass Road, Somerset West

Cavalli Landgoed

Waarom? Cavalli (Italiaans voor paarden) ligt in de prachtige Gouden Driehoek van de Helderberg en is natuurlijk beroemd om zijn prachtige veestapel. Maar het wordt door fijnproevers en natuurliefhebbers ook gezien als een eersteklas wijn- en eetbestemming.

Wijnproeven: Het proeflokaal van Cavalli bevindt zich op de benedenverdieping van het domein en is een echte ondergrondse ervaring. Het is de perfecte plek om de hete zomers van Somerset West te ontvluchten of om in de winter gezellig bij een knapperend haardvuur te zitten. De kunstgalerie naast het proeflokaal biedt u de mogelijkheid om kunst te bekijken terwijl u nipt.

Openingstijden: woensdag - zondag, 10.00 - 18.00

Locatie: R44 Strand Road, Somerset West

Idiom

Waarom?  Idiom's monumentale restaurant en proeflokaal ligt tegen de achtergrond van een granieten bergketen met majestueuze uitzichten op de oceaan, wijngaarden en bergen. Bezoekers kunnen hier het spectrum aan cultivars ervaren terwijl ze genieten van de warme gastvrijheid van de familie Bottega.

Wijnproeverij: Het restaurant en proeflokaal met glazen wanden combineert Romeinse architectuur uit de oude tijd en hedendaags design, met een terras met uitzicht. Idiom's signature pairings zijn de moeite waard om te doen voordat u gaat zitten voor de lunch. "Idiom's volledige gamma van wijnen, samengesteld uit fascinerende Italiaanse cultivars, evenals hun handtekening blends en een uitgebreid assortiment van geïmporteerde Italiaanse wijnen zijn allemaal beschikbaar voor het proeven. Een essentiële opleiding voor elke aspirant druivenjager! En voor uw aangewezen chauffeur zal het uitzicht op de wijngaarden en de opvallende Brutalistische architectuur hem troosten terwijl hij toekijkt hoe u zich uitleeft.

Openingstijden: maandag - zondag, 10.00 - 17.00

Locatie: Da Capo Vineyards, Old Sir Lowry's Pass Road, Somerset West

Vergelegen

Waarom?  Vergelegen Wine Estate doet denken aan een sprookjestuin en is net zo uitgestrekt als de naam "ver weg" doet vermoeden. Toch is het gunstig gelegen in Somerset West in een van de vruchtbaarste valleien van het land (tussen de Hottentots Holland en de Helderberg Mountains).

Wijnproeven: Het historische wijndomein biedt gasten (waaronder de koningin van Engeland) een meer ontspannen ervaring dan zijn tegenhangers, met een wijnproefcentrum dat uitkijkt op een uitgestrekte kruidentuin die dagelijks open is voor heerlijke, relaxte proeverijen.

Openingstijden: maandag - zondag, 8.30 - 16.00 uur

Locatie: Lourensford Road, Somerset West

Wijnproeven in Constantia (Kaapstad)

Beau Constantia Wijn Estate

Waarom?   De entree is misschien wat onopvallend, maar u zult blij zijn dat u de scherpe bocht heeft genomen naar dit adembenemende landgoed, waar het beroemde restaurant Chefs Warehouse is gevestigd. Het stijlvolle proeflokaal biedt een spectaculair uitzicht over de Constantia Valley, zo ver het oog reikt.

Wijnproeverij: Het proeflokaal, omgeven door grote glazen ramen met vrij uitzicht van Hout Bay tot Hangklip, is de plek waar u de prachtige wijnen kunt proeven. Als de zon schijnt, kunt u plaatsnemen aan een van de houten buitentafels boven de met wijngaarden bezaaide hellingen en het uitzicht op u laten inwerken.

Openingstijden: Dinsdag t/m zondag, 11.00 - 18.00 uur

Locatie: 1043 Constantia Main Road, Kaapstad

Klein Constantia

Waarom?  Klein Constantia is een van de oudste (daterend uit 1685) - en misschien wel een van de mooiste - wijndomeinen in de Kaap. Klein Constantia is de thuisbasis van een aantal historische gebouwen, verscholen onder eeuwenoude eikenbomen, op de bovenste uitlopers van de Constantiaberg bergen.

Wijnproeverij: Met uitzicht op een spectaculair uitzicht op de glooiende wijngaarden in de richting van False Bay, de overdekte proefruimte en kelder is warm en eigentijds, het aanbieden van een mooie, het aanbieden van een mooie omgeving om te genieten van een selectie van het landgoed wijnen. "Het is de moeite waard om hierheen te gaan alleen al om de Vin de Constance te proeven. De geschiedenis is ongelooflijk, en het is zonder twijfel een van de beste zoete wijnen geproduceerd in Zuid-Afrika, en misschien wel de wereld."

Openingstijden: maandag - zaterdag, 10.00 - 17.00 uur zondag, 10.00 - 16.00 uur

Locatie: Einde van Klein Constantia Road, Constantia

Buitenverwachting

Waarom?   Deze historische wijnboerderij werd gesticht door de eerste gouverneur van de Kaap en is rijk aan geschiedenis en bucolische charme. Het landgoed, waar het restaurant Beyond van Peter Tempelhoff is gevestigd, wordt omgeven door uitgestrekte wijngaarden en uitgestrekte gazons in de schaduw van eeuwenoude eiken, waardoor het een begeerde bestemming is voor gezinnen, koppels en mensen die een authentieke wijnboerderij-ervaring zoeken zonder al te ver te hoeven gaan.

Wijnproeverij: Het proefcentrum is gehuisvest in een traditionele wijnkelder met rieten dak en biedt heerlijke schotels voor bij de wijn, die kunnen worden genuttigd aan houten tafels op het beschutte terras of op de weelderige gazons (in het voorjaar en de zomer).

Openingstijden: Maandag - zaterdag, 10.00 - 16.00 uur

Locatie: 37 Klein Constantia Road, Constantia

Steenberg Wijngaarden

Waarom?  De oudste boerderij in de Constantia Vallei, Steenberg Vineyards produceert bekroonde wijnen met een spectaculaire omgeving die daarbij past: groene wijngaarden, betoverende bergen, en een inheemse tuin met oogverblindende waterpartijen en intrigerende metalen sculpturen.

Wijnproeven: Steenberg biedt gasten een selectie van wijnproeverij ervaringen, met een wijnproeverij bar, proeverij lounge en buitenterras om uit te kiezen. "Hun Cap Classique selectie, sauvignon blanc en merlot staan hoog op mijn niet te missen lijst. Ga na je proeverij naar Bistro 1682 voor lekkere tapas."

Openingstijden: Maandag t/m zondag, 10.00 - 18.00 uur (laatste proeverij is om 16.30 uur)

Locatie: Steenberg Road, Constantia Valley, Constantia

Wijnproeven in Durbanville (Kaapstad)

Groot Phesantekraal

Waarom?   Net buiten de drukte van Durbanville is Groot Phesantekraal een rustige, onwereldse plek met een 400 jaar oude geschiedenis. Vierde-generatie eigenaar André Brink en zijn vrouw Ronelle, waren de eersten die wijngaarden plantten op deze werkende boerderij, die vandaag de dag de buit van hun boetiek wijn assortiment produceert.

Wijnproeven: In de oude stal biedt de overdekte wijnproeverij bezoekers een relaxte omgeving om een selectie wijnen te proeven. Als de zon schijnt, vinden de proeverijen plaats op het terras met gras, met uitzicht op de uitgestrekte wijngaarden en de landerijen daarachter. Na afloop kunt u genieten van een kaas- en vleeswarenplateau of lunch als u trek heeft.

Openingstijden: Dinsdag t/m vrijdag van 8.00 tot 15.30 uur. Zaterdag & Zondag van 9.00 tot 14.30 uur.

Locatie: Klipheuwel Way, Durbanville

De Grendel

Waarom?  Dit schilderachtige restaurant en wijndomein op de hellingen van de Tygerberg Hills, tussen Durbanville en Bellville, blijft zijn reputatie waarmaken als winnaar van de World Luxury Restaurant Award in 2017.

Wijnproeven: Drink van het uitzicht vanaf de wijngaarden richting de Tafelberg terwijl u geniet van uw proeverij in de met glas overdekte patio, of binnen in de gezellige lounge die is versierd met pluche voetenbanken en banken.

Openingstijden: Maandag - zaterdag, 9.00 - 17.00 uur Zondag, 10.00 - 16.00 uur

Locatie: Plattekloof Road, Panorama, Durbanville Wine Valley

Diemersdal

Waarom?  In het hart van het wijnland Durbanville, is Diemersdal Estate tot leven gebracht door de familie Louw (zes generaties lang). Dit historische landgoed met zithoek in de openlucht en een interieur met uitzicht biedt een ontspannen, landelijke sfeer met als extra troef het panoramische uitzicht over de landbouwgronden op de heuveltoppen.

Wijnproeven: Neem plaats in de gezellige proefruimte of buiten op het zonovergoten terras en geniet van een scala aan bekroonde wijnen. Maak de ervaring compleet met een Dalewood kaasplateau of groentechips.

Openingstijden: Maandag t/m zaterdag, 10.00 - 17.00 uur Zondag, 10.00 - 15.00 uur

Locatie: Koeberg Road, Durbanville

Wijndomein Maastricht

Waarom?  Dit familiebedrijf (waar de Louws al meer dan 30 jaar wijn verbouwen) ligt verscholen tussen de glooiende heuvels van de vruchtbare Durbanville wijnroute en biedt prachtige uitzichten tot aan Kaapstad en de oceaan daarachter - slechts 10km verderop!

Wijnproeven: De gepassioneerde familie Louw neemt u mee door hun handgemaakte wijnen binnen in het onlangs gerenoveerde proeflokaal. U kunt zelfs kiezen voor een bord traditionele Nederlandse bitterballen bij uw proeverij (Maastricht is vernoemd naar de stad in Nederland), of genieten van een seizoensgebonden kaas- en vleesschotel.

Openingstijden: Dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur Zondag van 10.00 tot 15.00 uur

Locatie: Tygerberg Valley Road, Durbanville

Ja, ik wil Wijnproeven in Zuid-Afrika!

En zie uit naar een droomreis op maat

Ja, ik wil overnachten op een Wine Estate in Zuid-Afrika!

Bekijk Mister Goodlife's keuze