Zeeschildpadden Zuid-Afrika Tracking & Moitoring

Zeeschildpadden in Zuid-Afrika

Wees ooggetuige van broeden, geboorte en survival

MIster Goodlife - Activiteiten in Zuid-Afrika

Mister Goodlife loves zeeschildpadden! Jij ook?

"Afgezien van de natuurpracht, de gastvrijheid, het heerlijke klimaat, de gastronomische geneugten en alle aanwezige culturele en historische ingrediënten wil je jouw droomreis in Zuid-Afrika wellicht invullen met een aantal actieve elementen zoals Zeeschildpadden tracking en monitoring in Zuid-Afrika. Deze activiteit is een mogelijk onderdeel van jouw droomreis. Neem contact op om jouw wensen en voorkeuren te bespreken. Samen bouwen we zo jouw ultieme droomreis in Zuidelijk Afrika. Ik wens je veel voorpret!"

Foto's van zeeschildpadden in Zuid-Afrika

zeeschildpadden tracking monitoring zuid afrika

Zeeschildpadden

Bekijk de video!

Algemene informatie over zeeschildpadden?

Zeeschildpadden Zuid-Afrika Tracking & Moitoring - Loggerhead Schildpad

Waar en Wanneer vindt het broeden van schilpadeieren plaats?

zeeschildpadden-tracking-monitoring-zuid-afrika

Zowel de Loggerhead schildpadden als de Leatherback schildpadden nestelen in de Zuid-afrikaanse zomermaanden (november - februari) in de nachtelijke uren op de stranden van het iSimangoliso Wetland Park in Zuid-Afrika. Steile strandgezichten maken het voor de Loggerhead schildpdden gemakkelijk om over laaggelegen rotsranden door de branding te zwemmen. De vrouwtjes komen uit de branding en rusten in de waszone op het strand. Hier beoordelen ze het strand op gevaar door hun kop op te tillen en het strand af te tasten. Tevreden dat er geen gevaar is gaan ze dan het strand op tot ver boven de hoogwaterlijn.

Zeeschildpadden Zuid-Afrika Tracking & Moitoring - Loggerhead Schildpad

Hoe leggen de schildpadvrouwtjes hun eieren?

zeeschildpadden-zuid-afrika_big-loggerhead-turtle

Nadat ze een geschikte broedplaats heeft gevonden, begint het vrouwtje met het opgraven van een kuil, waardoor ze met de bovenkant van haar schaal op het strand kan liggen. Vervolgens graaft ze een eierholte met haar achterste zwemvliezen. De eierput is een ongeveer 50-80 centimeter diepe kuil in de vorm van een kolf waarin 100-120 zachte witte eieren uit de schaal worden afgezet. Als alle eieren zijn gelegd vult het vrouwtje het gat met zand en kneedt het oppervlak tot het zand hard wordt. Als dit gedaan is, vermomt ze de nestplaats door met haar voorvleugels zand over de nestplaats te gooien. Leatherbacks kunnen tot zeven keer terugkeren om eieren te leggen, terwijl Loggerheads tot vier keer in één seizoen terugkeren.

Zeeschildpadden Zuid-Afrika Tracking & Moitoring - Loggerhead Schildpad

Hoe en wanneer komen de schildpadden uit hun ei?

zeeschilpadden-spotten-zuid-afrika-babys

Loggerhead schildpaddeneieren hebben tussen de 55-65 dagen nodig om te volgroeien en lederschildpaddeneieren hebben tussen de 65-70 dagen nodig. Eenmaal klaar om uit het ei te komen, snijden de jongen zich een weg naar buiten met een speciale eitand op het uiteinde van hun snavel. Nadat het grootste deel van de eieren is uitgekomen, beginnen de kuikens aan de zijkanten van het nest te graven. De jongen zullen vaak tijdens de hitte van de dag wachten tot het zand is afgekoeld voordat ze uitkomen en naar zee gaan.

Zeeschildpadden Zuid-Afrika Tracking & Moitoring - Loggerhead Schildpad

Welke bedreigingen zijn er voor de schildpadden?

zeeschildpadden tracking monitoring zuid afrika

De ernstigste bedreigingen die in verschillende levensfasen aanwezig zijn:

* Nesting - Eieren verzamelen, slachten voor vlees, kustontwikkeling, zandwinning en strandrijden

* Home Ranges - (koraalriffen, zeegrasvelden, open oceanen) Deze worden verstoord of vernietigd door slechte visserijpraktijken, vervuiling en opwarming van de aarde.

* Migratiebewegingen - Hun migratieroutes worden bedreigd door trawlers of drijfnetten en lange lijnen.

* Zwerfvuil in de zee - De lederen ruggen voeden zich meestal met kwallen - met het ernstige probleem van plastic zakken die onze zeeën vervuilen, worden de zakken vaak ingeslikt door schildpadden die stikken in dit giftige afval.

Zeeschildpadden Zuid-Afrika Tracking & Moitoring - Loggerhead Schildpad

Meer informatie over Loggerhead schildpadden

Zeeschildpadden Zuid-Afrika Tracking & Moitoring - Loggerhead Schildpad

Loggerhead schildpadden zijn een stuk kleiner dan Leatherback schildpadden, maar ze zijn wel 's werelds grootste schildpad met een harde schild. Hun gewicht ligt tussen 80-200 kg, met een lengte van 70 -95 cm. Echter, het maximaal geregistreerde gewicht van een Loggerhead was 545 kg met een lengte van 213 cm. De Loggerhead schildpad komt voor in de Atlantische, Indische en Stille Oceaan en in de Middellandse Zee. Hun gemiddelde duikduur is 15-30 minuten, maar onderzoekers hebben ze tot vier uur onder water geregistreerd.


Loggerheads brengen het grootste deel van hun tijd door in open oceaan en ondiepe kustwateren, ze komen zelden aan land, behalve voor het korte bezoek van het vrouwtje om nesten te graven en hun eieren te leggen. De nesten vinden 's nachts plaats van eind oktober tot januari. De ronde, witte, leerachtige eieren - maar liefst 120 in een legsel - worden in het zand gelegd en vervolgens bedekt met ingepakt zand. De vrouwtjes komen aan land en leggen met tussenpozen van 15 dagen tot 500 eieren. De jongen komen na 55 dagen uit en gaan naar zee.


De Loggerhead schildpadden zijn omnivoor, en leven voornamelijk van ongewervelde bodembewonende dieren. Door hun bijzondere dieet hebben ze een grote kop met sterke krachtige kaken om hun prooi te verpletteren. Schaalpunten of klauwen op de voorste rand van hun voorpoten helpen hen meer bij het manipuleren van hun voedsel en het mannetje gebruikt ze om zich tijdens de paring aan het vrouwtje vast te haken.

Zeeschildpadden Zuid-Afrika Tracking & Moitoring - Loggerhead Schildpad

Meer informatie over leatherback schildpadden

zeeschildpadden-spotten-zuif-afrika-leatherback_sea_turtle

Leatherback schildpadden zijn de grootste van de schildpadden in de oceanen van onze planeet, ze zijn het grootste reptiel op drie soorten krokodillen na. De grootste geregistreerde lengte van een lederschildpad was 3 meter van kop tot staart met een lengte van 2,2 meter. Deze schildpad woog met 916 kg, maar meestal wegen ze tussen de 250 en 750 kg.


Ze zijn de snelst bewegende reptielen en leggen grote afstanden af tussen hun voederplaatsen en hun neststranden. Wetenschappers hebben een Leatherback schildpad opgespoord die in 647 dagen 20 000 km heeft afgelegd. Een Leatherback  schildpad van de kust van Maputuland werd uitgerust met een GPS-transponder en zijn reis werd opgenomen om van Maputuland naar Angola aan de westkust van het Afrikaanse continent te reizen. Van alle schildpadden duiken de Leatherback schildpadden het diepst. Eén Leatherback schildpad heeft ooit 1280 meter gedoken, waardoor ze een van de diepste duikende zeedieren zijn. De typische duikduur ligt tussen de 30 en 85 minuten.


Zoals de naam al aangeeft, heeft een Leatherback schildpad geen benige schildpad, zoals andere schildpadden, maar is zijn rug bedekt met een donkergrijze tot zwarte, leerachtige en vette huid. Vrouwelijke Leatherback schildpadden geven de voorkeur aan zachte zandstranden vanwege hun zachte, leerachtige rug. De vrouwtjes leggen doen maar liefst 10 broedrondes in één broedseizoen, elke broedronde heeft naar schatting 80-100 eieren met zachte schil. Net als de Loggerhead schildpadden doen de Leatherback schilpadden hun uiterste best om hun nestplaatsen te verhullen. De Leatherback schildpadden leven bijna volledig op kwallen.

zeeschildpadden-spotten-zuid-afrika

Wil je broeden, geboorte en survival van zeeschildpadden zelf meemaken?

Tijdens het schildpaddenseizoen (nov-feb) regelen we elke nacht bij eb een schildpadrit. Door de concessiewetgeving hebben we bij eb 4 uur toegang tot het strand. We mogen over de lengte van het strand rijden op zoek naar de vrouwtjes en de jonkies. Er zijn kosten verbonden aan de schildpadrit per safari vehicle, zelf te voet het strand op is kostenloos.

Nachtritten zijn afhankelijk van eb en vloed en kunnen net na het eten of in de vroege ochtenduren plaatsvinden en kunnen soms wel drie uur duren.

Neem contact op met Mister Goodlife als je zeeschildpadden in Zuid-Afrika wilt gaan bekijken tijdens jouw exclusieve droomreis in Zuidelijk Afrika via Exclusive Culitravel.

Ja, ik wil zeeschildpadden zien in Zuid-Afrika!