Informatie over het Addo Elephant National Park in Zuid-Afrika

In Addo Elephant Park struinen ruim 450 olifanten rond in een gebied van zo’n 120.000 ha. In 1919 kreeg de majoor Philip Pretorius de opdracht de laatste olifanten die er toen nog rondliepen neer te schieten. Dat deed hij op vijftien verstopte dieren na.
In 1931 werd er besloten hier een klein gebied uit te roepen tot nationaal park om de resterende olifanten te redden.

Omdat de dieren het ’s nachts hadden voorzien op de boerderijen in de omgeving, werd er een stevige afrastering neergezet. Jarenlang was Addo een soort dierentuin van 23 km². Dat deed de olifanten goed en in 1998 waren ze al met z’n 265-en en moest het park worden uitgebreid. Toch leven in Addo heus niet alleen olifanten, maar bijvoorbeeld ook zebra’s, koedoes, eland-antilopes, neushoorns, bosbokken en hartebeesten. En met een beetje geluk zie je hyena’s en leeuwen.

Het park is een van de mooiste gebieden van de Eastern Cape. In de zomer kun je het park het beste halverwege de ochtend bezoeken wanneer de olifanten samenkomen bij drinkplaatsen.

In de winter is de vroege ochtend hét moment voor een bezoek. Omdat het park veel onverharde wegen heeft, is het onbegaanbaar na en tijdens heftige regenval. Addo Elephant National Park ligt 72 km ten noordoosten van Port Elizabeth.