header-eastern-cape-informatie-oostkaap-zuid-afrika-1920x500-1

Eastern Cape

Informatie over de provincie Eastern Cape (Oost-Kaap) in Zuid-Afrika

Mister Goodlife was here

Mister Goodlife was here !

Jos van Krimpen

De provincie Eastern Cape ofwel Oost-Kaap in Zuid-Afrika (een van de in totaal 9 provincies) staat garant voor een onvergetelijke ervaring. Deze schitterende, malaria-vrije provincie ligt tussen de de Westkaap en Kwazulu Natal en is de twee na grootste van Zuid-Afrika. Het is de bestemming voor wie op zoek is naar spanning en avontuur, maar ook voor hen die een meer ontspannen vakantie willen. De provincie staat ook bekend als de Adventure Province en biedt avontuurlijke mogelijkheden het hele jaar door, voor het hele gezin! De Oost-Kaap is makkelijk te bereiken via een van de drie luchthavens.

De Oost-Kaap (Eastern Cape) is gezegend met een enorm lange kust met een diversiteit aan landschappen. In het zuiden liggen de bossen, meer richting het oosten kun je geweldig surfen bij Cape St Francis en Jeffrey’s Bay. Rijd je voorbij Port Elizabeth kom je bij de Sunshine Coast met prachtige stranden. Verder naar het noorden kom je langs de ruige kust van de Wild Coast met beukende golven, diepe kloven en verborgen watervallen.


Het in de Oost-Kaap heel goed mogelijk om Big 7 safaritochten te maken. Naast de bekende Big 5 kan men hier ook de grote witte haai en de Southern Right walvissen spotten. Ga ook eens te voet, te fiets, te paard of met een 4x4 op safari. Veel private game reserves zijn malaria vrij ! Voor de echte sportieve avonturiers zijn er eveneens uiteenlopende mogelijkheden: abseilen, rotsklimmen of de hoogste bungeejump ter wereld maken (216 meter)!

De Eastern Cape heeft behalve een prachtige natuur en de Big Five ook een rijke historie. Het binnenland kent ook veel landschappelijke tegenstellingen. Van de bossen in het Tsitsikamma National Park, de heuvelachtige Baviaanskloof Wilderness Area tot de droge Karoo. Er liggen schitterende national parks als Addo Elephant National Park en Mountain Zebra National Park waar je de Big Five kunt spotten. 


De Oost-Kaap is bijzonder als het gaat om de flora en fauna: de provincie heeft 820 km kustlijn en 3 beschermde maritieme gebieden waar vele bedreigde planten, vissen, reptielen en insecten leven. Tevens telt de provincie meer dan 20 natuurreservaten die zich inzetten voor het behoud van de biodiversiteit. Dit maakt deze provincie echt een
eco-bestemming. De Wild Coast is een ongerept paradijs en staat de natuurlijke erfgoed lijst.


Deze provincie heeft een heftige geschiedenis door de bloedige oorlogen tussen de Boeren en de Xhosa en de latere gevechten tussen de Boeren en de Engelsen. Hier streden ook veel leiders tegen de apartheid waaronder president Mbeki, Steve Biko en Nelson Mandela. De Xhosa cultuur is hier rijk vertegenwoordigd en tegenwoordig is er veel aandacht voor hun tradities.

Kaart Eastern Cape - Zuid Afrika

Bekijk foto's van Eastern Cape Zuid-Afrika

header-eastern-cape-informatie-oostkaap-zuid-afrika-1920x500-1

Eastern Cape in Zuid-Afrika

Bekijk de video!

Welke parken in de Eastern Cape bezoeken?

Natuurconservatie: Selected by Mister Goodlife

Eastern Cape - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

Karoo National Park

buffalo-route-eastern-cape-south-africa.jpg

The Karoo is een eindeloos, droog gebied dat zich uitstrekt van de binnenlanden van Eastern Cape tot de Indische Oceaan. Het neemt bijna eenderde van Zuid-Afrika in. Het is een uniek Zuid-Afrikaans landschap met gigantische vlaktes, majestueuze bergen en historische plaatsen. De inheemse bevolking, de Khonia, noemden deze streek The Karoo, oftewel ‘het land van de grote dorst’.

De Hollandse kolonisten vonden het in eerste instantie niet zo'n prettig gebied. Pas in 1795 omvatte de Kaapkolonie de hele Karoo. De halfwoestijn wordt verdeeld in de Kleine Karoo en de Grote Karoo. De Kleine Karoo ligt meer naar het westen, tussen de Swartberge, de Langeberg- en Outeniqua-ketens. Dit gebied is wat groener dan de Grote Karoo, dat meer naar het noorden ligt en waar minder regen valt. In september regent het ook in de Grote Karoo en veranderen valleien in grote bloemenzeeën.

In The Karoo bevinden zich verschillende mooie natuurreservaten. The Karoo Nature Reserve is een gebied waar de typische Karoo-landschappen samenkomen en waar veel vogelsoorten, bergzebra’s, hartebeesten, koedoes en blesbokken leven. The Karoo National Park is enorm groot en omvat onder andere de ruige Nuweveld Mountains. Hier kun je veel soorten dieren spotten en mooie wandelingen maken.
Het Mountain Zebra National Park is ook zeker een aanrader. Er liggen enkele leuke plaatsjes in The Karoo met nog een typische Karoo-architectuur. Dit zijn zandstenen boerenhuizen met brede veranda’s. De temperaturen liggen in december en januari erg hoog, het kan zo’n 45°C worden, terwijl het juni en juli kan vriezen en sneeuwen.

Eastern Cape - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

Addo Elephant Park

addo-elephant-park-eastern-cape-south-africa.jpg

In het Addo Elephant Park struinen ruim 300 olifanten rond in een gebied van zo’n 120.000 ha. Dit is lang niet altijd zo geweest. In 1919 kreeg de majoor Philip Pretorius de opdracht de laatste olifanten die er toen nog rondliepen neer te schieten. Dat deed hij op 15 verstopte dieren na. In 1931 werd besloten om hier een klein gebied uit te roepen tot nationaal park om de resterende olifanten te redden. Omdat deze dieren het ’s nachts hadden voorzien op de boerderijen in de omgeving werd er een stevige afrastering neergezet. Jarenlang was Addo een soort dierentuin van 23 km². Dat deed de olifanten goed en in 1998 waren ze al met z’n 265-en en moest het park worden uitgebreid.

In Addo lopen niet alleen olifanten rond, maar onder andere ook zebra’s, koedoes, eland-antilopes, neushoorns, bosbokken en hartebeesten. En met een beetje geluk zie je hier ook hyena’s en leeuwen. Het park is een van de mooiste gebieden van de Eastern Cape. In de zomer kun je het park het beste halverwege de ochtend bezoeken wanneer de olifanten samenkomen bij drinkplaatsen. In de winter is de vroege ochtend hét moment voor een bezoek. Omdat het park veel onverharde wegen heeft, is het onbegaanbaar na en tijdens heftige regenval. Addo Elephant National Park ligt 72 km ten noordoosten van Port Elizabeth.

Eastern Cape - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

Tsitsikamma National Park

wild-coast-eastern-cape-south-africa-1.jpg

Het Tsitsikamma National Park ligt schitterend aan de kust van de Indische ocean. De naam komt van de Khoi-stam en betekent ‘plek met veel water’. Het park is in 1964 gesticht en op sommige plekken slechts 1,5 breed. Maar het heeft wel een 80 km lange woeste kustlijn die hier en daar wordt onderbroken door een strand. Hier heeft de Storms River zich een weg gebaand door de Tsitsikamma Range en duikt dan de zee in waar het National Park is gesticht.

Veel bezoekers doen dit park aan tijdens de Garden Route die hier begint of eindigt. Het park kent hoge bergen, kliffen en dichtbegroeide bossen en fynbos die zo de zee in lijken te rollen. Er leven meer dan 200 vogelsoorten. Tussen de zwarte rotsen zitten veel mosselen en jaagt de zeldzame klauwloze otter. De kust van het Tsitsikamma National Park biedt geoefende duikers een geweldig mooie onderwaterwereld en als wandelaar heb je grote kans dolfijnen boven het water uit te zien springen. In het Tsitsikamma National Park kun je twee populaire wandelingen maken: de Tsitsikamma Trail en Otter Trail. Je wandelt door ruige berglandschappen, oerbos, fynbos, langs wilde rivieren en beken en overal heb je een panoramisch uitzicht. De Otter Trail is 42 km en gaat van de Storms River naar Nature’s Valley. De wandeling duurt vijf dagen, vier nachten en vraagt wel enige conditie.

De Tsitsikamma Trail volgt grotendeels dezelfde route maar trekt dieper de bossen in en is minder zwaar. Onderweg logeer je in hutten die je van tevoren moet boeken bij de Tsitsikamma National Park office. Een andere aan te raden wandeling is de Dolphin Trail. Deze wandeling is fysiek minder zwaar en je overnacht in accommodaties met meer comfort. Het Tsitsikamma National Park ligt aan de zuidkust van Eastern Cape aan de N2.

Eastern Cape - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

Baviaanskloof 

giraffe-4970755_1920

Het enorme 218.000 hectare grote en ruige terrein, is een van de grootste natuurreservaten in Zuid-Afrika en omvat drie bergketens en twee rivieren en de beschermde gebieden Baviaanskloof, Cockscomb en Formosa. Grote delen van de bergen zijn nog ongerept. 150 km lang slingert het smalle ruige bergpad door het Baviaanskloof gebied. 58 soorten zoogdieren (Bushbuck, Bushpig, Cape Badger, Cape Buffalo, Cape Leopard, Cape Mountain Zebra, Chacma Baboon, Klipspringer, Kudu, Lynx, Mongoose, Mountain Hare) leven in de Baviaanskloof Wilderness Area en 293 soorten vogels zijn hier gesignaleerd. En natuurlijk zijn de bavianen er, zoals de naam al zegt (Baviaan), in grotere aantallen. Er zijn geen verharde wegen en u moet enkele kleine rivieren oversteken. 


Baviaanskloof heeft de World Heritage Site status en is zeer populair vanwege de uiteenlopende mogelijkheden: kamperen, wandelen of gewoon onthaasten in deze rustieke omgeving.

Welke plaatsen in de Eastern Cape bezoeken?

Steden en dorpen Selected by Mister Goodlife

Eastern Cape - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

Port Elizabeth 

port-elizabeth-3520473_1920

Vaak afgekort met PE, is een badplaats aan de Eastern Cape met de fijne bijnaam ‘The Friendly City’. Het is inderdaad een vriendelijke, mooie stad waar veel toeristen, vooral families, op afkomen. Maar de ‘perfecte badplaats’, zoals ze daar zelf zeggen, is het niet. Daarvoor mist het industriële Port Elizabeth wat charme. Toch is het een prima plek om uit te rusten van bijvoorbeeld de Garden Route of nabijgelegen attracties als Tsitsikamma National Park of Addo Elephant National Park.

Port Elizabeth ligt ideaal aan de Algoa Bay en is het hele jaar door prima te bezoeken. Het klimaat is er bijna alle maanden heerlijk en de stranden zijn ronduit prachtig. Op het water kun je aan allerlei sporten doen, in de stad staan enkele interessante gebouwen, musea en mooie parken. Bovendien zijn er diverse, goede accommodatiemogelijkheden. De omgeving is prachtig en er leven vele soorten vogels.

Even ten zuiden van het centrum van Port Elizabeth bevindt zich de Marine Drive met talloze hotels, appartementencomplexen en allerlei horeca. De Boardwalk is het entertainmentcomplex met winkels, een bioscoop, het theater en het casino. Het populairste strand is Humewood Beach. Hier zorgt een overdekte promenade voor wat beschutting tegen de zon en er zijn zwembaden. Algoa kent nog vele andere, vaak rustigere, stranden zoals King’s Beach, Hobie Beach, Pollok Beach, Brighton Beach, Bluewater Bay, St George’s Strand and Wells Estate. Bij de meeste stranden kun je zwemmen, snorkelen, surfen, zeilen, jet-skiën en vissen. Op de grote stranden zijn strandwachten aanwezig. In Port Elizabeth zijn nog tal van andere activiteiten te ondernemen. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan Bayworld, een uniek complex met musea en dierenparken.
Eastern Cape - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

Buffalo City/ East London

east-london-city-hall-buffalo-city-south-africa

De Inyathi Buffalo Route start -hoe kan het ook anders- in Buffalo City. Dit is de streek waar in 1964 de Nahoon, de oudste fossiele voetafdrukken ter wereld zijn gevonden. Maar behalve deze voetafdrukken van 200.000 jaar oud zijn er ook langs de kust en in de bergen een aantal prachtige archeologische vondsten gedaan. Deze stammen uit een latere tijd, maar waren wel eigendom van de Khoisan, een van de eerste volken in deze streek. De stad gelegen aan de Buffalo rivier is beter bekend onder haar oude naam East Londen, de grootste rivierstad van Zuid-Afrika. Ondanks haar grootte heeft East Londen een dorps sfeertje weten te behouden. De meest gesproken taal is nog altijd het Xhosa, gevolgd door het Afrikaans en Engels.

Haar belangrijkste troef is de ligging en de overweldigende natuur. De stad ligt behalve aan de Buffalo rivier ook langs een rotsachtige kustlijn van liefst 68km aan de Indische oceaan. Er zijn veertien zandstranden en de temperaturen van het zeewater zijn altijd aangenaam. Een waar paradijs voor de watersportliefhebber. Surfen, vissen of kanoën; het kan hier allemaal.

Eastern Cape - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

Graaff-Reinet

graaf-reniet

Graaf-Reinet wordt ook wel de ‘Parel van de Karoo’ genoemd. Ook al heb je niet veel tijd in dit gedeelte van Zuid-Afrika, probeer toch zeker een bezoek te brengen aan dit schilderachtige stadje. Graaff-Reinet is een groot monument met meer dan 220 gerestaureerde gebouwen met een Kaap-Hollandse stijl. Hier hangt nog echt de sfeer van een negentiende-eeuws plattelandsstadje. Het is gesticht in 1786 door de Verenigde Oost-Indische Compagnie en is daarmee een van de oudste plaatsen van Zuid-Afrika. Het is vernoemd naar gouverneur Cornelis Jacob van de Graaff en zijn vrouw Hester Cornelia Reinet. Het stadje ligt in de binnenlanden van de Eastern Cape, in een door de Sundays River uitgesleten vallei. De Hollandse huizen, omringd door tuinen en met bomen omzoomde lanen, vormen een scherp contrast met de kale vlaktes in de omgeving.

Graaff-Reinet is in zijn geheel al een grote attractie, maar kent enkele hoogtepunten. De Old Residency is een indrukwekkend herenhuis uit 1820 en het Strecht’s Court is een mooi bewaard klein straatje met huisjes uit 1850 die werden gebouwd voor arbeiders en bevrijde slaven. Het Reinet House is een mooi voorbeeld van een typisch H-vormig Kaaps-Hollands gebouw uit 1812 met zes puntgevels. De Groot-kerk is een Nederlands-hervormde kerk uit 1887 en heeft twee verschillende bouwstijlen. In de voormalige Nederlands-hervormde missiekerk bevindt zich nu de Hester Rupert Art Gallery waar je werk van moderne Zuid-Afrikaanse kunstenaars kunt zien.

Eastern Cape - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

King William's Town

summertime-eastern-cape-south-africa

King William's Town of KWT is de hoofdstad van de Eastern Cape en ook een van de mooiste plaatsen in deze streek om te bezoeken. KWT was oorspronkelijk een militaire basis voor de Engelsen tijdens de oorlog met de Xhosa. De Engelsen wilden hier een grote stad bouwen en die dan vernoemen naar King William VI. Hun aanvraag werd echter door de Britse regering afgewezen en de Xhosa kregen dit stuk land terug. Het station was echter al gebouwd en de vestiging lag op een belangrijke handelsroute waardoor de lokale bevolking massaal naar deze plaats trok.

King William's town heeft een paar prachtige botanische tuinen en grote stenen gebouwen. De pitoreske straatjes zijn vrolijk omlijnd door Jacaranda-bomen met paarse bloemen. Mocht je een bezoek brengen aan deze stad moet je zeker naar het Amathole museum. Hier vind je naast een uitgebreide collectie over de Xhosa cultuur, de op één na grootste collectie zoogdieren van het zuidelijk halfrond.

In dit museum staat ook het opgezette lichaam van het rondreizende nijlpaard Huberta. Huberta was een beroemd nijlpaard in de jaren 1928 tot 1931. In drie jaar tijd maakte ze een reis van 1600 km door het hele gebied.
King William's Town heeft veel politieke spanningen gekend in de tijd van de Apartheid. Een van de meest tastbare herinneringen aan dit turbulente verleden is Fort Murray. Dit fort ligt aan de oever van de Buffalo rivier en is in volle oorlogstijd gebouwd. Het ford werd in 1848 opgezet door kolonel Harry Smit. Hij verkoos dit fort boven fort Wellington dat meer landinwaards ligt en daardoor kwetsbaarder was.

Eastern Cape - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

Nieu-Bethesda

nieu-bethesda-helen-martins-cementsculptur

Reis van de gebaande paden af over een grindweg naar dit piepkleine gehucht, beroemd om het Uilhuis, waar de excentrieke en artistieke Helen Martins een fantasiewereld van glas-, mozaïek- en cementsculpturen creëerde. Familieleden van haar assistent, Koos Malgas, maken uilensculpturen van cement en glas die te koop zijn.

Eastern Cape - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

Grahamstown

grahamstown-south-africa

Het hart van het kolonistenland, Grahamstown (ongeveer halverwege Port Elizabeth en East London) werd gesticht door de kolonisten van 1820 uit Groot-Brittannië. De kanonnen zijn al lang verdwenen - tegenwoordig is Grahamstown eerder een boekachtige, schilderachtige stad (het heeft een indrukwekkende kathedraal, dus technisch gezien is het een stad, hoewel het in werkelijkheid een stad is) met de Rhodes Universiteit die een groot deel van het profiel van de stad uitmaakt. Het Grahamstown Arts Festival in juni/juli is een van de belangrijkste kunstevenementen van Zuid-Afrika en trekt veel publiek voor zijn hedendaagse en randstedelijke theater, drama en kunsttentoonstellingen. Grahamstown is de thuisbasis van enkele van de beste particuliere scholen van Zuid-Afrika, zoals St Andrews en DSG.

Eastern Cape - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

Lady Grey

snowy-mountain-south-africa

In een schilderachtige omgeving aan de rand van de torenhoge Witteberg bergen ligt het schilderachtige, landelijke stadje Lady Grey. De omringende bergen zijn ideaal voor de onverschrokken (en fitte) mountainbiker en wandelaar; voor wie de voorkeur geeft aan een meer bezadigde Oostkaap-toeristische ervaring, is de Joubertpas aan de rand van Lady Grey de op twee na hoogste pas van het land en biedt een adembenemend uitzicht op de ravijnen en bergtoppen. Bezoek het Kaapse gierreservaat of geniet van een uitstekende visvangst in de omliggende bergvijvers. Spoorwegliefhebbers zullen gefascineerd zijn door de bergspoorlijn waar (hoewel niet meer in gebruik) treinen vroeger heen en weer reden om de berg op te komen!

Eastern Cape - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

Kenton-on-Sea

ocean-beach

Kenton is alles wat een vakantiestadje moet zijn - geweldige stranden, charmante huisjes, goede winkels en af en toe een heerlijk koffietentje. De eindeloze zandstranden van Kenton, die tot een van de beste stranden van het land zijn uitgeroepen, hebben vele rotsbassins waar het wemelt van de kleine visjes, krabbetjes en kleurrijke anemoontjes. Snorkelen, surfen, vissen, body- en boogie-boarden. Kenton is gunstig gelegen ten opzichte van Grahamstown en Port Alfred en niet te ver van Port Elizabeth. Heerlijke strandwandelingen, zon en zee - alles in een ongerepte omgeving. Wat wilt u nog meer van uw reisavonturen in Oost-Kaap?

Wat te doen in de Eastern Cape?

Activiteiten en Bezienswaardigheden Selected by Mister Goodlife

Eastern Cape - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

De Wild Coast

coast-south-africa

De Wild Coast is een van de minst ontwikkelde en een van de ruigste gebieden van Zuid-Afrika. Hier worden kleurrijke tradities en oude gebruiken nog in ere gehouden, vooral door de Xhosa die hier in langs de berghellingen leven. Deze kust van de voormalige Transkei is berucht om de vele schipbreuken. Maar juist door de woeste zee is dit een paradijs van ruige kliffen en brandingen, een ongerepte kustlijn, beschutte baaien, watervallen en dichte bossen.

De Wild Coast leent zich uitstekend voor enkele schitterende wandelingen of om te surfen, kanoën en te vissen. Langs deze spectaculaire kust leven vele soorten (inheemse) planten en dieren. Er zijn verschillende vormen van accommodatie en er bevinden zich prachtige natuurreservaten zoals de Mkambati Game Reserve en de Hluleka Nature Reserve.

Ja, ik wil naar de Eastern Cape in Zuid-Afrika

En zie uit naar een droomreis op maat

Exclusieve Hotels en Lodges in de Eastern Cape

Bekijk Mister Goodlife's keuze