Informatie over de provincie Limpopo in Zui-Afrika

Het noordelijke deel van het Kruger Nationale Park ligt in Limpopo Provincie (vroeger bekend als Noord Provincie). Het dichtstbijzijnde vliegveld ligt dichtbij Phalaborwa, een plaats die ook wel bekend is om zijn open kopermijn, de grootste in Afrika. Naar het zuiden vormen de Waterbergen een gebied dat rijk is aan beekjes, bronnen, moerassen en een overvloedig vogelleven. De steile rotsen en imponerende rotsformaties van de zuidelijke hellingen van de Waterbergen zorgen voor uitmuntende bergsportmogelijkheden. Naar het noorden bereikt u de Soutpansbergen, met hun imponerende blauwe hellingen dicht begroeid met bossen. Aan de voet van de heuvels ligt het schilderachtige stadje Machado (Louis Trichardt) in één van de lieflijkste streken van het land.

In de provincie leven ook diverse bevolkingsgroepen met ieder hun eigen rijke cultuur. De Venda, die het oostelijk deel van de Soutpansbergen bewonen, zijn zeer bijgelovig en hechten zeer aan riten en rituelen. De Noordelijke Sotho leven in gemeenschappen in de hele Limpopo Provincie. De beroemde Regenkoningin Modadji leeft nog steeds voort in dit gebied. In het centrum ligt de levendige hoofdstad Polokwane (Pietersburg) - het industriële en commerciële hart van Groot Limpopo.


De Ivoorroute in Limpopo

Deze route is vooral aantrekkelijk voor de eco-avonturier; hij start vlakbij Orpen in het Manyeleti Wildreservaat. De route voert naar de Letaba Ranch (ten noorden van Phalaborwa), Makuya Park (vlakbij Pafuri), de Madimbo Corridor, Dongola-Vhembe Park (iets buiten Messina/Blouberg), de Mokolo Dam (in de Waterbergen), Makapan's Caves (Potgietersrus) en eindigt bij het Atherstone Natuurreservaat (vlakbij Thabazimbi).

Om ontwrichting van de ecosystemen in de reservaten te voorkomen zijn de wegen heel rudimentair en kunnen eigenlijk alleen bereden worden met vierwielaangedreven voertuigen. Een aantal delen zijn alleen geopend voor auto's met gids of een goedgekeurde operator. De Limpopo Province Tourism Board exploiteert semi-permanente kampeerterreinen en overzeese centrale reserveringen vanuit Polokwane. Bushcamps zijn zo gelegen dat bezoekers de schoonheid en het unieke karakter van ieder natuurreservaat kunnen ervaren. Het district kan verkend worden in één "grote tour" die meer dan twee weken duurt of kan worden opgedeeld in drie kortere routes, elke met zijn eigen interessante elementen.


De Limpopo Valley Route

Deze route is in het bijzonder interessant voor bezoekers geïnteresseerd in archeologie en geschiedenis. Van Tshwane (Pretoria) brengt de route u noordwaarts naar Belebela (Warmbaths) en de Great North Road (de N1) en dan in noordwestelijke richting via Vaalwater en door de Waterbergen naar Mokolo Dam. De kanotrip naar het van tenten voorziene safarikamp biedt uitstekende mogelijkheden om vogels te observeren en is tevens een uitstapje in de plaatselijke archeologie en geschiedenis. De reis "naar het verleden" gaat de volgende dag verder via een wandeltocht met gids in het Masebe Wildreservaat.

De route gaat dan door de surrealistische zandstenen torens en koepels van het zandveld; bij Makgabeng is de rotskunst van internationaal belang. Bezoekers overnachten in een traditioneel kamp waar een verklarend schaalmodel te zien is van de regio met zijn vele archeologische plaatsen. Als de reiziger de heuvels van de Bloubergen verlaat en de wereld van het grote wild binnentreedt, zal de aandacht verschuiven naar de jachthistorie van Zuid-Afrika. Kleine bevoorradingsposten zoals Vivo en Alldays zijn herinneringen aan de nog steeds bestaande jachttraditie.

In de achttiende eeuw was het gebied rond de samenvloeiing van de Shashi en de Limpopo een belangrijk gebied voor de jacht op groot wild. De tocht loopt langs de oude route langs de Limpoporivier die eeuwen geleden gebaand is door mensen die handel dreven met Arabische en Portugese kooplieden aan de oostkust. Zij hebben de ruïnes van Mapungubwe achtergelaten, de begraafplaats van oude Afrikaanse koningen, en Great Zimbabwe in Zimbabwe in het noorden. Het safarikamp ligt in het centrum van het Limpopo Valley National Park.


De Levubu Gorge Route in Limpopo

Deze route biedt de gelegenheid om ervaringen op te doen met plaatselijke culturen. Ga van Tshwane naar het noorden naar Polokwane, dan in oostelijke richting naar de Kudu Valley naar Duiwelskloof (Duivelskloof), het domein van de legendarische Modjadji, of Regenkoningin van het Balobedu-volk. Als bezoekers door het palmvarenreservaat wandelen worden ze gewezen op de culturele importantie van dit gebied voor de plaatselijke bevolking en de aspecten van de 200 jaar oude Regenkoningin-dynastie. Accommodatie is in traditionele Venda-hutten. De tocht gaat verder naar Fududzi Lake, een heilige plaats voor de Venda, en klimt de bergen in naar een Venda-dorp met panoramische vergezichten over de bossen beneden u. Ontdek meer over de Venda-cultuur, of ga wandelen door de bossen, en zwemmen en picknicken bij de watervallen.

Een rustige rit door het landelijke Venda brengt u naar Makuya Park, een echte wildernis. Het safarikamp aan de Levuburivier kijkt uit op een reusachtige nijlpaardenpoel met op de achtergrond de steile zandstenen rotsen. De volgende morgen blijft u dicht in de buurt van de Levubu Gorge en doorkruist u een alluviale vlakte bedekt met honderden baobabbomen voordat u de Mutalerivier bereikt en de afdaling naar het safarikamp, waar tot de natuurattracties o.a. een zeer oude, alleenstaande baobab en de Mutale Watervallen behoren. Vanuit het Mutale-kamp gaat de safari verder naar Pafuri, de meest noordelijk gelegen poort van het Kruger Nationale Park, waar verschillende verlengingen van de reis mogelijk zijn.


De Olifantenkring Route in Limpopo

Grootwild-enthousiasten zullen absoluut deze route willen nemen. Vanuit Polokwane gaat het oostwaarts door de Chuniespoort de Strydpoortbergen in. U brengt de nacht door in het Sekhukhuni Kamp, gebouwd in Pedi-stijl, als eerbetoon aan de opstandige Afrikaanse koning uit de negentiende eeuw die weigerde te buigen voor de Boeren dominantie.
Op weg naar het gebied van de "Big Five" komt u bij de Drakensberge, met hun steile rotswanden, stukken inheems bos, met gras bedekte berghellingen en uitgestrekte plantages. Het wemelt er van de beekjes, watervallen, kristalheldere meertjes en erosiegaten - en het gebied heeft één van de grootste ravijnen ter wereld. Vanaf de top van de bergen gaat de route via een steile afdaling naar het 23.000 hectare grote Manyeleti Wildreservaat dat lijkt op het Kruger Nationale Park. Hier zijn georganiseerde wandelsafari's mogelijk, op zoek naar olifanten, leeuwen, luipaarden, jachtluipaarden en ander wild, waaronder buffels, gnoes, giraffes en zebra's.

Na een verblijf in het tentenkamp gaat u naar het Kruger Nationale Park via de Open Gate om nog meer wild te zien, voordat u het park weer verlaat via de Phalaborwa Gate. Dan gaat u westwaarts naar Letaba Ranch. Grote groepen nijlpaarden en reusachtige krokodillen zijn vanaf de rivieroever te zien. De volgende stop is een kamp in Shangaanse stijl vlakbij de Balani zoutpannen, dichtbij de Little Letabarivier. Hier heeft u de mogelijkheid om iets over de Shangaan-cultuur en over de ecologie van de zoutpannen te leren. In de terugreis is een bezoek opgenomen aan het Modjadji Cycad Reservaat. De Modjadji palmvaren, die wel 13 meter hoog kan worden, wordt beschermd door verschillende generaties Regenkoninginnen.