Informatie over Stellenbosch in Zuid-Afrika

In 1679 ontdekte Simon van der Stel, gouverneur van Kaap de Goede Hoop een mooi stukje vruchtbaar land langs de oevers van de Eerste Rivier. Nog dat zelfde jaar vestigde de eerste gezinnen zich in dit nieuwe grensdorpje 'Van der Stel se bosch'.
Deze plaats bevindt zich 50km ten oosten van Kaapstad. De schoonheid van dit beschutte, groene, goed geïrrigeerde gebied maakte zo een grote indruk op hem, dat hij het aanwees als plaats voor een nieuwe nederzetting. Deze naar hem genoemde stad is de op één na oudste van Zuid-Afrika en wellicht de aantrekkelijkste. Stellenbosch is eigenlijk één groot openluchtmuseum, maar wekt absoluut geen museumachtige indruk, omdat het er zeer levendig is. Stellenbosch is ook zeer gekend voor z’n universiteit. Sedert de oprichting ervan in 1918, speelt deze een belangrijke rol in de Afrikaner politiek en cultuur. Het was de eerste openbare instelling in Zuid-Afrika waar de voertaal het Afrikaans was en nu nog steeds is. Stellenbosch is het centrum van de wijngaarden van het land. Het is rond Stellenbosch dat de oudste en mooiste wijngaarden van Zuid-Afrika zich uitstrekken.


Dorpstraat & Kerkstraat

Het is de combinatie van het ouderwetse, de omringende natuur en het levendige van een studentenstad dat Stellenbosch zo uitermate leuk maakt. Slenter wat op je gemak door de oude straten en geef je ogen de kost. Bijna overal zie je prachtige gebouwen en enorm oude eikenbomen. Stellenbosch wordt dan ook wel vaker eikenstad genoemd.

De Dorpstraat is een aanrader. Dit is een nationaal monument met oude gebouwen, varierend van Kaap-hollands, Gregoriaans tot Victoriaans en vrijwel allemaal nog in zeer goede staat. Een groot aantal van deze monumentale panden wordt nu gebruikt als winkel, restaurant, hotel of atelier.

Churchstreet (Kerkstraat) en de zijstraatjes zitten vol met terrasjes, restaurants, winebars, koffietenten en ijssalons alsook booutique winkeltjes en ateliers. Zie ook de video onderaan deze pagina.


Oom Samie se Winkel

In Dorp straat ligt ook het bekende Oom Samie se Winkel. Een winkel die sinds haar oprichting zo'n 200 jaar geleden nog geen spat is veranderd! Hier kun je neuzen naar spullen uit vroegere tijden, zoals antieke gebruiksvoorwerpen en kleding, maar ook wijnen en vers fruit. Vroeger ging hier alles via ruilhandel, tegenwoordig kun je natuurlijk gewoon betalen met de Zuid-afrikaanse rand.


Moederkerk

Icoon van de stad Stellenbosch is de indrukwekkende Moederkerk. De originele kerk is al in 1710 afgebrand en het duurde meer dan tien jaar voordat er een nieuwe werd gebouwd. In 1814 werd de kerk uitgebreid om uiteindelijk een dikke vijftig jaar later haar uiteindelijke vorm aan te nemen. De kerk is heeft nu een neo-gotische stijl en is ontworpen door de duitse kunstenaar Carl Otto Hagar.


Universiteit

Stellenbosch is een heel veilige stad maar door de grote hoeveelheid studenten (zo'n 20.000) is het hier altijd druk, vooral 's avonds en 's nachts! Genoeg mogelijkheden dus voor een leuk avondje stappen. De universiteit van Stellenbosch heeft een erg goede naam. Op de aanliggende sportvelden van Coetzenburg zijn een aantal van de belangrijkste atletiek- en sportfiguren van het land ontdekt. Stellenbosch heeft behalve een universiteit ook de oudste muziekschool van het land en een aantal kunstmusea die zeer de moeite waard zijn.


Musea

Een tourtje geschiedenis van Stellenbosch. Daarvoor moet je in het Dorpmuseum zijn. Hier liggen vier volledig gerestaureerde huizen mét bijpassend interieur uit verschillende belangrijke periodes van de stad. Het Schreuderhuis (1709) is de oudste van de vier en meteen een van de eerste grote gebouwen van de stad. Wonder boven wonder heeft dit huis een grote brand overleefd. Het jongste exemplaar (1850) is volledig in Victoriaanse stijl en geeft je een glimp van het florerende Stellenbosch uit die tijd.

Een leuk uitstapje voor jong en oud is het toy & miniature museum. Dit museum ligt ook weer in een prachtig huis uit 1815. Hier vind je oud speelgoed en ongelofelijk gedetailleerde miniaturen. Zo is er bijvoorbeeld het treinspoor met omliggend landschap en huisjes volledig gemaakt uit suikerglazuur. Je kunt hier een rondleiding krijgen met gids, zodat je er zeker de meest aparte miniaturen hebt gezien. Voor moderne kunst gaat u naar het Rupert Museum, net buiten het centrum.


Ja, ik wil naar Stellenbosch !