Stellenbosch Zuid-Afrika

Stellenbosch

Informatie over Stellenbosch in Zuid-Afrika

Mister Goodlife was here

Mister Goodlife was here !

Jos van Krimpen

Stellenbosch is Mister Goodlife's 'thuis' in Zuid-Afrika. In 1679 ontdekte Simon van der Stel, gouverneur van Kaap de Goede Hoop een mooi stukje vruchtbaar land langs de oevers van de Eerste Rivier. Nog dat zelfde jaar vestigde de eerste gezinnen zich in dit nieuwe grensdorpje 'Van der Stel se bosch'. Deze plaats bevindt zich 50km ten oosten van Kaapstad. De schoonheid van dit beschutte, groene, goed geïrrigeerde gebied maakte zo een grote indruk op hem, dat hij het aanwees als plaats voor een nieuwe nederzetting. Deze naar hem genoemde stad is de op één na oudste van Zuid-Afrika en wellicht de aantrekkelijkste. Stellenbosch is eigenlijk één groot openluchtmuseum, maar wekt absoluut geen museumachtige indruk, omdat het er zeer levendig is. Stellenbosch is ook zeer gekend voor z’n universiteit. Stellenbosch is het centrum van de wijngaarden van het land. Het is rond Stellenbosch dat de oudste en mooiste wijngaarden van Zuid-Afrika zich uitstrekken.

Bekijk foto's van Stellenbosch Zuid-Afrika

Stellenbosch Zuid-Afrika

Stellenbosch in Zuid-Afrika

Bekijk de video 1

Stellenbosch Zuid-Afrika

Stellenbosch in Zuid-Afrika

Bekijk de video 2

Bezienswaardigheden in Stellenbosch
Sightseeing: Selected by Mister Goodlife

Stellenbosch - Zuid-Afrika Steden en Dorpen

Historisch Centrum

stellenbosch-dorpstreet-la-gratitude

Het is de combinatie van het ouderwetse, de omringende natuur en het levendige van een studentenstad dat Stellenbosch zo uitermate leuk maakt. Slenter wat op je gemak door de oude straten en geef je ogen de kost. Bijna overal zie je prachtige gebouwen en enorm oude eikenbomen. Stellenbosch wordt dan ook wel vaker eikenstad genoemd. De Dorpstraat is een aanrader. Dit is een nationaal monument met oude gebouwen, varierend van Kaap-hollands, Gregoriaans tot Victoriaans en vrijwel allemaal nog in zeer goede staat. Een groot aantal van deze monumentale panden wordt nu gebruikt als winkel, restaurant, hotel of atelier.

Churchstreet (Kerkstraat) en de zijstraatjes zitten vol met terrasjes, restaurants, winebars, koffietenten en ijssalons alsook boutique winkeltjes en ateliers.

Stellenbosch - Zuid-Afrika Steden en Dorpen

De Moederkerk

stellenbosch_moederkerk

Icoon van de stad Stellenbosch is de indrukwekkende Moederkerk. De originele kerk is al in 1710 afgebrand en het duurde meer dan tien jaar voordat er een nieuwe werd gebouwd. In 1814 werd de kerk uitgebreid om uiteindelijk een dikke vijftig jaar later haar uiteindelijke vorm aan te nemen. De kerk is heeft nu een neo-gotische stijl en is ontworpen door de duitse kunstenaar Carl Otto Hagar.

Stellenbosch - Zuid-Afrika Steden en Dorpen

Universiteit

stellenbosch-university-rooiplein

Stellenbosch is een heel veilige stad maar door de grote hoeveelheid studenten (zo'n 20.000) is het hier altijd druk, vooral 's avonds en 's nachts! Genoeg mogelijkheden dus voor een leuk avondje stappen. De universiteit van Stellenbosch heeft een erg goede naam. Op de aanliggende sportvelden van Coetzenburg zijn een aantal van de belangrijkste atletiek- en sportfiguren van het land ontdekt. Stellenbosch heeft behalve een universiteit ook de oudste muziekschool van het land en een aantal kunstmusea die zeer de moeite waard zijn. 

Stellenbosch - Zuid-Afrika Steden en Dorpen

Musea

stellenbosch-rupert-museum-new-entrance

Rupert Museum

Het Rupert Museum toont de unieke privé kunstcollectie van Anton en Huberte Rupert. Het kunstmuseum ligt in de historische stad Stellenbosch, te midden van schilderachtige wijngaarden en eikenbomen aan de oevers van de Eersterivier. Het elegante gebouw, dat in 2003 in opdracht van Huberte Rupert werd gebouwd, is een aanvulling op de architectonische geschiedenis, de natuurlijke schoonheid en de wijncultuur van de omgeving van Stellenbosch. Het Rupert Museum herbergt meer dan 350 werken en kan beschouwd worden als de belangrijkste collectie van hedendaagse Zuid-Afrikaanse kunst uit de periode 1940 tot begin 2000. De belangrijkste getoonde media zijn schilderijen, beeldhouwwerken en wandtapijten. Het Rupert Museum werd officieel geopend in februari 2005 en toont nu het beste van Zuid-Afrikaanse kunstenaars zoals Maggie Laubser, Irma Stern, Alexis Preller, Walter Battiss, Elza Dziomba, Jean Welz, JH Pierneef, Lippy Lipshitz, Moses Kotler, Anton van Wouw en Coert Steynberg. Daarnaast zijn er ook belangrijke Europese werken van toonaangevende beeldhouwers als Auguste Rodin en Käthe Kollwitz, alsmede Franse wandtapijten van Jean Lurçat. De privé kunstcollectie, begonnen in het begin van de jaren 1940, verraadt het fijne artistieke oog en de veeleisende persoonlijke smaak van Anton en Huberte Rupert. Vandaag de dag blijft de collectie groeien onder de zorgvuldige hoede van de Rupert Art Foundation.


Village Museum 

Het Stellenbosch Village Museum bestaat uit vier historische huizen die u een indruk geven van hoe het was om in de 18e en 19e eeuw in Stellenbosch te wonen. Tentoonstellingen zijn onder andere het Schreuderhuis - het oudste gerestaureerde herenhuis in Zuid-Afrika; en het Blettermanhuis - in 1789 gebouwd door de laatste magistraat die door de Verenigde Oost-Indische Compagnie was aangesteld. Het Schreuderhuis (1709) is de oudste van de vier en meteen een van de eerste grote gebouwen van de stad. Wonder boven wonder heeft dit huis een grote brand overleefd. Het jongste exemplaar (1850) is volledig in Victoriaanse stijl en geeft je een glimp van het florerende Stellenbosch uit die tijd.
Miniature Museum
Een leuk uitstapje voor jong en oud is het toy & miniature museum. Dit museum ligt ook weer in een prachtig huis uit 1815. Hier vind je oud speelgoed en ongelofelijk gedetailleerde miniaturen. Zo is er bijvoorbeeld het treinspoor met omliggend landschap en huisjes volledig gemaakt uit suikerglazuur. Je kunt hier een rondleiding krijgen met gids, zodat je er zeker de meest aparte miniaturen hebt gezien. Voor moderne kunst gaat u naar het Rupert Museum, net buiten het centrum.

Wat te doen in Stellenbosch?
Activiteiten: Selected by Mister Goodlife

De op één na oudste stad van Zuid-Afrika heeft veel meer te bieden dan wijn. Rijk aan geschiedenis en cultuur, en omgeven door majestueuze bergketens en natuurreservaten, heeft Stellenbosch genoeg unieke reiservaringen om het een must-visit bestemming te maken, zelfs voor degenen die niet culinair aangelegd zijn. Stellenbosch is overladen met spannende en unieke dingen om te doen. Dat gezegd hebbende, de levensgenieters onder ons zullen het gevoel hebben dat ze gestorven zijn en in de hemel van de lekkerbekken zijn beland bij een bezoek aan de stad van de eiken, want er is genoeg te eten, te drinken en te leven. Hier zijn de beste dingen om te doen in Stellenbosch:
stellenbosch-off-road-scootour.jpg

Off-road scooter avontuur

De onverharde paden en hellingen van Jonkershoek Nature Reserve roepen. Stap op een stabiele, ongemotoriseerde scooter en beleef Stellenbosch op een andere manier. Bestuurders moeten 10 jaar en ouder zijn; passagiers moeten ouder zijn dan 4 jaar. Trefpunt Jonkershoek Natuurreservaat.

stellenbosch-tuk-tuk-stellenbosch.jpg

Winery-hoppen

Een unieke manier om verschillende landgoederen in de Stellenbosch Winelands te bezoeken, zonder zelf te hoeven rijden. Stap op een tuk-bus of een kleine tuk-tuk! Goed om te weten Privé tours kunnen op verzoek worden aangepast. Passagiers moeten 18 jaar en ouder zijn. Privérondleidingen met kinderen van alle leeftijden kunnen op verzoek worden georganiseerd naar een aantal kindvriendelijke wijndomeinen.

stellenbosch-e-bike-tour.jpg

Op de fiets door Stellenbosch

E-bike je een weg door Stellenbosch - de stad, Jonkershoek en Helshoogte - en proef onderweg heerlijke wijnen.

stellenbosch-jonkershoek-guided-hike.jpg

Begeleide Jonkershoek Wandeling

De ontzagwekkende wandeling door het Jonkershoek Natuurreservaat is net zo prachtig in de zomer (voor een koele waterval), als in de winter, wanneer het bijzonder weelderig en mooi is. We raden aan deze wandeling met een ervaren gids te doen, gezien de verscheidenheid aan verschillende paden die worden aangeboden, variërend tussen 5 km en 17 km (twee tot acht uur) - en het feit dat het reservaat een Unesco Werelderfgoedgebied is van ongeveer 9 800 hectare terrein om te navigeren! De gids biedt drie wandelroutes, waaronder de Second Waterfall Trail (de minst inspannende, met een picknick bij de waterval); Swartboskloof naar Sosyskloof (tussen 5 km en 7 km); en de Panorama Route (ongeveer zeven uur). De laatste route beloont u met vergezichten, maar heeft een uitdagende afdaling.

stellenbosch-cobra-helshoogte.jpg

Cobra door Helshoogte

Weinig momenten komen in de buurt van cruisen over de pittoreske Helshoogte Pass in een vintage open-top sportwagen. Deze bijzondere route loopt van het centrum van Kaapstad naar Overture bij Hidden Valley Wines, waar je geniet van een schilderachtige picknick. In Stellenbosch is (verantwoord) wijnproeven natuurlijk altijd aan te raden - wij raden Delaire Graff Estate aan vanwege zijn schitterende ligging aan de Helshoogte Pass. Na te hebben genoten van de ongeëvenaarde omgeving van deze beide landgoederen, is het weer terug naar de bestuurdersstoel. Klinkt als een dagje uit, waar u vannacht misschien wel van droomt...

stellenbosch-amazink-theatre-restaurant.jpg

Bezoek een township theater

Bezoek een township theater

Amazink Theatre Restaurant's levendige sfeer is onmiddellijk uitnodigend - nauwelijks een verrassing gezien het feit dat het de ziel van Kayamandi Township en Stellenbosch is. Als eerste township theater-restaurant van het land, dat in 2011 werd geopend, blijft deze tamelijk verborgen plek lovende kritieken ontvangen van iedereen die het bezoekt. De authentiek Zuid-Afrikaanse ervaring wordt gecompenseerd door een driegangendiner, gevolgd door interactieve optredens en liederen die het verhaal van het leven vieren.

cafe-stellenbosch-south-africa.jpg

Route 44 Markt

De Root 44 Market is gehuisvest in stevige, supergezellige tenten (waardoor regen nooit een probleem is) en wordt omgeven door schilderachtige wijngaarden en bomen. Je vindt er live entertainment, 80 ambachtelijke en huishoudelijke kraampjes waar je rustig kunt rondneuzen, en een geweldige selectie van meer dan 50 handelaars in etenswaren met eetbare en drinkbare lekkernijen.

Goed om te weten Elke zaterdag en zondag van 12.30 tot 16.00 uur zijn er livebands op de markt.

Stellenbosch - Zuid-Afrika Steden en Dorpen

Een bustocht door de Wijnlanden

Verken de Winelands tijdens de ontspannen hop-on-hop-off Stellenbosch Valley Route tour. Of kies voor de Premier Wine Bus Tour, die drie eersteklas wijnproeverijen omvat, een kelderrondleiding (met waar mogelijk een proeverij uit een vat) en een traditionele Zuid-Afrikaanse braai voor de lunch.

Opmerking: De Stellenbosch Valley Route tour is exclusief lunch, wijnproeverijen en andere activiteiten bij elke stop, tenzij anders vermeld. Kinderen zijn van harte welkom om mee te gaan - zij zullen genieten van een sap-proeverij in plaats van de wijnproeverij.

stellenbosch-polkadraai-strawberry-farm.jpg

Polkadraai Aardbeienboerderij

Deze gezinsvriendelijke boerderij biedt het perfecte dagje uit voor de kleintjes (en ook voor de groten). Pak een mandje en laat uw kinderen over de velden zwerven om heerlijke aardbeien te plukken (en te eten). Daarna kunnen ze genieten van minigolf (elke dag beschikbaar), schminken, tractor- en ponyritjes, die in het weekend en tijdens schoolvakanties worden uitgevoerd.

Goed om te weten: u kunt dagelijks partybooths huren (10.00-12.00 uur; 14.00-16.00 uur voor R500). Breng je eigen drankjes en een taart mee en laat de kleintjes vrij rondlopen.

stellenbosch-de-warenmarkt.jpg

De Warenmarkt

De Warenmarkt is gevestigd in een gekoesterd 18e-eeuws erfgoedgebouw in het hart van het levendige culturele district van Stellenbosch en biedt een scala aan spannende smaken en ervaringen, geïnspireerd door de erfenis van de Kaap als handelspost. Binnen de muren van het restaurant vindt u eten en drinken voor elk wat wils, waaronder een delicatessenzaak, een koffiebar voor fijnproevers, een sapbar, een slagerij en een verrukkelijke crêperie.

Goed om te weten Geniet van verse, gekweekte oesters uit Saldanha Bay of kies iets van het uitgebreide zeevruchtenmenu, terwijl u nipt van een glas Simonsig MCC bij Kaapse Vonkel MCC and Oyster Bar.

stellenbosch-full-day-wine-tour-vergenoegd.jpg

Cape Cuisine Wandeltocht

Ervaar beide kanten van de Stellenbosch culinaire medaille met een rondleiding die op zoek gaat naar verborgen smaken, terwijl u wordt ondergedompeld in de architectuur, cultuur, kunst en geschiedenis van deze buurt. Stop bij een rustieke eetgelegenheid voor een scala aan zelfgekweekte thee en zeldzame zoete lekkernijen met kruiden; een ambachtelijke bakkerij; een familie slagerij voor biltong en een "Five Senses of Gin" proeverij; voordat u eindigt bij het oudste hotel in Zuid-Afrika voor een lunchschotel die de nadruk legt op het traditionele erfgoed.

stellenbosch-spier-segway-500x500.jpg

Segway tochten rond Spier WIne Estate

Deze tweewielige Segway PT's (personal transporters) zijn een leuke manier om te zigzaggen tussen de rijen wijn van deze kindvriendelijke wijnboerderij in Stellenbosch. Een trainingssessie (20 tot 30 minuten) zorgt ervoor dat u "op snelheid" komt met uw segway. Kinderen moeten ouder zijn dan 12 jaar.

stellenbosch-city-centre.jpg

Stadstour

Beleef de op één na oudste stad van ons land - op de fiets - langs historische locaties, de Universiteit van Stellenbosch en door de Jonkershoek Vallei. Onderweg kunt u wijnproeven op verschillende landgoederen, een privérondleiding door een wijnkelder krijgen en een chocolade-wijncombinatie maken. Begeleide tours kunnen variëren in moeilijkheidsgraad, afhankelijk van uw gewenste fietsvaardigheid.

Let op: "Baby seat" passagiers moeten ten minste 2 jaar oud zijn.

thelema-mountain-stellenbosch-south-africa-500x500.jpg

Winelands Tour

Stel uw eigen exclusieve wijntour samen met een goed geïnformeerde gids die u voor de deur ophaalt. Je bezoekt vier bekroonde wijnboerderijen en doet ook een kelderrondleiding.

Goed om te weten: de tours zijn afhankelijk van het weer. Geniet van een onvergetelijke Winelands-ervaring met wijnproeverijen op vijf boerderijen, een rondleiding door de wijnkelders, een traditionele (en lichte) Zuid-Afrikaanse maaltijd en vervoer van de Winelands naar het centrum van de stad. Lokaal geproduceerde kaas, ambachtelijke chocolade en een selectie van gepekelde vleeswaren zullen een verscheidenheid van wijnstijlen begeleiden (dessertwijnen, mousserende, witte en rode). Uw groepsreis in een luxe voertuig met airconditioning heeft een maximum van 13 gasten. Deelnemers moeten ten minste 17 jaar oud zijn.

stellenbosch-winelands-helicopter.jpg

Winelands Helicopter Tours

Vlieg naar een aantal wijnlandgoederen in uw eigen helikopter, of stel uw charter op maat samen van het ene wijngoed naar het andere. Dit tilt het verkennen van de Winelands naar een hoger niveau!

Goed om te weten Je kunt kiezen voor een enkele reis, of NAC Helicopters wacht op de grond tot je klaar bent met je proeverij. Passagiers moeten ouder zijn dan 2 jaar. Vertrektijden Dagelijks, 8.00 - 18.00 uur (afhankelijk van uw tour, en de landingsrechten van het landgoed)

stellenbosch-dylan-lewis-sculpture-garden.jpg

Dylan Lewis Beeldentuin

Gelegen op Mulberry Farm, waarvan de majestueuze heuvels en weelderige tuinen de thuisbasis zijn van meer dan 60 prachtige sculpturen gemaakt door de befaamde lokale kunstenaar, Dylan Lewis. De zeven hectare grote Beeldentuin is ook de thuisbasis van een breed scala van inheemse fynbos, buchu en erica.

Ja, ik wil naar Stellenbosch in Zuid-Afrika!

En zie uit naar een droomreis op maat

Exclusieve Hotels en Lodges in Stellenbosch

Bekijk Mister Goodlife's keuze