beroemde-zuid-afrikanen-vlag-zuid-afrika-header

Beroemde mensen uit Zuid-Afrika

Bekende personen uit Zuid-Afrika (BZA-ers)

Beroemde Zuid-Afrikanen: Politiek

Selected by Mister Goodlife 

zuid-afrika-nelson-mandela
Nelson Mandela

Nelson Mandela

Nelson Rolihlahla Mandela was een Zuid-Afrikaans anti-apartheidsstrijder en politicus.

Vanaf 1944 was Mandela betrokken bij de strijd van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Als leider van de militaire tak van het ANC werd hij in 1963 opgepakt en kreeg hij een levenslange gevangenisstraf opgelegd. In 1990 kwam hij vrij en werd het ANC gelegaliseerd. Samen met president F.W. de Klerk kreeg Mandela in 1993 de Nobelprijs voor de Vrede voor "hun inspanningen voor het vreedzaam einde van het apartheidsregime en het leggen van de funderingen voor een nieuw democratisch Zuid-Afrika".Bij de eerste vrije, niet-raciale verkiezingen in 1994 werd de op dat moment 75-jarige Mandela gekozen tot president van de Republiek Zuid-Afrika. In 1999 trad hij af. In Zuid-Afrika wordt hij beschouwd als de "vader des vaderlands". Zijn bijnaam was Madiba, de naam in zijn clan voor Thembu-koningen. Lees meer en bekijk een video over Nelson Mandela 

desmond-tutu.jpg
Desmond Tutu

Desmond Tutu

Desmond Mpilo Tutu (Klerksdorp, 7 oktober 1931) is een Zuid-Afrikaans geestelijke en mensenrechtenactivist. Hij was de eerste zwarte aartsbisschop van de Anglicaanse Kerk in Kaapstad en ontving voor zijn inspanningen in de strijd tegen de apartheid op 16 oktober 1984 de Nobelprijs voor de Vrede. Hij was voorzitter van de Waarheids- en Verzoeningscommissie, die na de val van het apartheidsregime ernaar streefde de verschillende bevolkingsgroepen in vrede met elkaar te laten leven.
steve-biko.jpg
Steve Biko

Steve Biko

Bantu Stephen Biko (18 december 1946 - 12 september 1977) was een Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsactivist. Als Afrikaans nationalist en Afrikaans socialist stond hij aan het hoofd van een anti-apartheidscampagne die bekend staat als de Beweging voor Zwart Bewustzijn aan het eind van de jaren zestig en in de jaren zeventig. Zijn ideeën werden verwoord in een reeks artikelen die hij publiceerde onder het pseudoniem Frank Talk. 
shaka-zulu.jpg
Shaka Zulu

Shaka Zulu

Shaka kaSenzangakhona ook wel gespeld als Tshaka, Tchaka of Chaka en beter bekend als Shaka Zoeloe, was het stamhoofd van de Zoeloes en de stichter van het Zoeloekoninkrijk. Hij is beroemd om zijn militaire genie maar berucht om de wreedheid van zijn regime.Toen Shaka in 1816 tot koning werd gekroond stelde de Zoeloestam nog weinig voor. Hij hervormde het impileger van zijn stam, wist zijn buurstammen te verenigen en beheerste zijn rijk op grote afstand. Zijn veroveringen leidden tot een kettingreactie van volksverhuizingen bij de omliggende stammen, uitmondend in de zogenaamde Mfecane. Aan het einde van zijn heerschappij waren de Zoeloes de dominante macht in het oosten van Zuid-Afrika.Na zijn liquidatie door zijn halfbroers in 1828 bleef zijn koninkrijk bestaan tot de Zoeloe-oorlog met het Verenigd Koninkrijk. Zijn militaire nalatenschap leefde voort in de historische Slag bij Isandlwana van 1879, waarin mede dankzij zijn militaire hervormingen de Britten werden verslagen.
patricia-de-lille.jpg
Patricia de Lille 

Patricia de Lille 

Patricia de Lille (Beaufort-Wes, 17 februari 1951) is een Zuid-Afrikaans politicus. Ze is sinds 2011 burgemeester van Kaapstad.Zij was de leider van de Onafhanklijke Demokraten, een Zuid-Afrikaanse politieke partij die door haar in 2003 gesticht is. Daarvoor was zij ook lid van de PAC. In 2011 werd ze burgemeester van Kaapstad nadat ze zich bij de Democratische Alliantie aangesloten had.

Beroemde Zuid-Afrikanen: Wetenschap

Selected by Mister Goodlife 

christiaan-barnard.jpg

Christiaan Barnard

Christiaan Barnard

Christiaan Neethling Barnard (8 november 1922 - 2 september 2001) was een Zuid-Afrikaans hartchirurg die 's werelds eerste harttransplantatie van mens op mens uitvoerde. Op 3 december 1967 transplanteerde Barnard het hart van het slachtoffer van een ongeval Denise Darvall in de borstkas van de 54-jarige Louis Washkansky, waarbij Washkansky weer volledig bij bewustzijn kwam en gemakkelijk met zijn vrouw kon praten, voordat hij 18 dagen later stierf aan een longontsteking, grotendeels veroorzaakt door de anti-afstotingsmedicijnen die zijn immuunsysteem onderdrukten. Barnard had de heer en mevrouw Washkansky verteld dat de operatie een kans van 80% op succes had, een beoordeling die als misleidend is bekritiseerd. Barnard's tweede transplantatiepatiënt, Philip Blaiberg, wiens operatie begin 1968 werd uitgevoerd, leefde anderhalf jaar en kon vanuit het ziekenhuis naar huis.
mrs-ples.jpg

Mrs. Ples

Mrs. Ples 

Mrs. Ples is de bijnaam van een tussen 2,6 en 2,8 miljoen jaar oude schedel van een Australopithecus africanus. Het is de meest complete schedel die ooit van deze voorloper van de moderne mens is teruggevonden. De schedel werd gevonden in Zuid-Afrika, in het gebied rond Sterkfontein, ongeveer 70 kilometer ten zuiden van Pretoria. Mrs. Ples werd gevonden in april 1947 door Robert Broom en John Robinson en is gecatalogiseerd met de code STS 5. In hetzelfde jaar waarin de schedel gevonden werd, werd er in de buurt een deel van een skelet gevonden zonder schedel, gecatalogiseerd als STS 14. Er zijn experts die beweren dat het heel goed mogelijk is dat beide resten bij elkaar horen. Als dat waar is dan zou Mrs. Ples de Zuid-Afrikaanse tegenhanger zijn van het beroemde fossiel van Lucy, dat gevonden werd in Ethiopië.In 2004 werd Mrs. Ples gekozen in de lijst van de Grootste Zuid-Afrikaners, ze kwam op de 95e plaats.  Zie ook de pagina over The Cradle of Humankind

Beroemde Zuid-Afrikanen: Schrijvers

Selected by Mister Goodlife 

nadine-gordimer.png

Nadine Gordimer

Nadine Gordimer

Nadine Gordimer (Springs (Zuid-Afrika), 20 november 1923 – Johannesburg, 13 juli 2014) wordt beschouwd als de belangrijkste Engelstalige schrijfster van de twintigste eeuw van Zuid-Afrika. In 1991 werd haar de Nobelprijs voor Literatuur toegekend, de eerste voor een Zuid-Afrikaans auteur. Gordimer behandelde in haar werk morele en raciale kwesties, met name de apartheid in Zuid-Afrika. Onder dat regime werden werken als Burger's Daughter en July's People verboden. Zij was actief in de anti-apartheidsbeweging, sloot zich aan bij het Afrikaans Nationaal Congres in de tijd dat de organisatie verboden was, en gaf Nelson Mandela advies bij zijn beroemde verdedigingstoespraak in 1964 tijdens het proces dat leidde tot zijn veroordeling voor het leven. Zij was ook actief in de strijd tegen HIV/AIDS.
jm-coetzee.jpg

Jm Coetzee

JM Coetzee

John Maxwell (J.M.) Coetzee (Kaapstad, 9 februari 1940) is een schrijver en literair vertaler van Zuid-Afrikaanse origine. Op 10 december 2003 werd de Nobelprijs voor Literatuur aan hem uitgereikt. Coetzee wordt beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers van deze tijd. Hij won de Booker Prize (twee keer), de CNA Prize (drie keer), de Jerusalem Prize, de Prix Femina étranger, en The Irish Times International Fiction Prize, en is houder van een aantal andere prijzen en eredoctoraten. Coetzee verhuisde in 2002 naar Australië en werd in 2006 Australisch staatsburger. Hij woont in Adelaide.
andre-brink.jpg

Andre Brink

Andre Brink

André Philippus Brink (Vrede, 29 mei 1935 – 6 februari 2015) was een Zuid-Afrikaans schrijver. Hij schreef in het Afrikaans en het Engels en was professor Engels aan de universiteit van Kaapstad. Tussen 1961 en 1990 doceerde hij aan de Rhodes-universiteit in Grahamstad (Oost-Kaap). In de jaren zestig was hij samen met Breyten Breytenbach een sleutelfiguur in de Afrikaanse literaire beweging die bekend werd onder de naam "de Zestigers". De tot deze beweging behorende schrijvers gebruikten het Afrikaans als taal om te ageren tegen de apartheid in Zuid-Afrika. Hij woonde enkele jaren in Parijs. Sommige van zijn werken zijn deels op dit verblijf gebaseerd, zoals Die ambassadeur. Enkele boeken van André Brink werden door het apartheidsregime gecensureerd. Dientengevolge heeft Brink zijn eigen uitgeverij opgericht onder de naam Taurus, welke uitgeverij de boeken direct naar de lezers stuurde. De bekendste roman van André Brink is waarschijnlijk " 'n Droë wit seisoen/A Dry White Season," dat werd verfilmd als A Dry White Season.
breyten-breytenbach.jpeg

Breyten Breytenbach

Breyten Breytenbach

Breyten Breytenbach (Bonnievale, 16 september 1939) is een Zuid-Afrikaans schrijver, dichter en schilder met de Franse nationaliteit. Breytenbach is geboren in Bonnievale, een dorp in de West-Kaap, op ongeveer 180 kilometer van Kaapstad en 100 kilometer van de zuidelijkste punt van Afrika bij Kaap Agulhas. Hij volgde een kunstopleiding aan de Michaelis School of Fine Art van de Universiteit van Kaapstad en werd een felle tegenstander van de apartheid. In de jaren 60 van de 20e eeuw vestigde hij zich in Parijs, waar hij met een Franse vrouw van Vietnamese afkomst trouwde. Vanwege de toenmalige rassenwetgeving in Zuid-Afrika kon hij daardoor niet meer terug naar zijn geboorteland. Op grond van de Wet op de Gemengde Huwelijken (1949) en de Ontuchtwet van 1950 was het een misdrijf om een seksuele verhouding met iemand van een ander ras te hebben.In Frankrijk was hij medeoprichter van Okhela, een groep die in ballingschap de apartheid bestreed.
ingrid-jonker.jpg

Ingrid Jonker

Ingrid Jonker

Ingrid Jonker (Kimberley, 19 september 1933 – Kaapstad, 19 juli 1965) was een Zuid-Afrikaanse dichteres en schrijfster die in het Afrikaans schreef. Na haar dood verscheen de bundel Kantelson (Ondergaande zon). Het werk van Ingrid Jonker is in veel talen vertaald, onder andere in het Nederlands (door Gerrit Komrij), het Engels en het Zoeloe.

Haar vrienden stelden in 1965 de Ingrid Jonker Prys in, jaarlijks toe te kennen aan een dichter die in het Afrikaans of het Engels debuteert. Naast poëzie schreef Jonker ook een kort toneelstuk (Seun na my hart) en enkele korte verhalen.

De aandacht voor Jonker en haar werk herleefde nadat president Nelson Mandela haar gedicht Die kind (wat doodgeskiet is deur soldate by Nyanga) voordroeg bij zijn rede tijdens de eerste zitting van het eerste democratisch gekozen Zuid-Afrikaanse parlement, in 1994. Mandela noemde haar "Afrikaner én Afrikaan". In 2004 werd ze postuum geëerd met de zilveren Orde van Ikhamanga, de Zuid-Afrikaanse staatsprijs voor verdiensten op het gebied van kunst, cultuur, journalistiek en sport.

antjie-krog.jpg

Antjie Krog

Antjie Krog

Antjie Krog (Kroonstad, 23 oktober 1952) is een Zuid-Afrikaanse dichteres en schrijfster. Krog debuteerde in 1970 op 17-jarige leeftijd met de dichtbundel Dogter van Jefta. Andere werken van Krog zijn de bundels Otters in bronslaai, Jerusalemgangers en Kleur kom nie alleen nie. In Nederland is Antjie Krog onder meer bekend door haar optreden bij Poetry International, de Nacht van de Poëzie en het festival Winternachten.In 1999 verscheen bij uitgeverij Atlas een bloemlezing uit haar werk onder de titel Om te kan asemhaal. Daarna zijn haar dichtbundels bij Uitgeverij Podium verschenen. Zij schreef ook proza, bijvoorbeeld Country of my Skull - in het Nederlands: De kleur van je hart (1998/2000), toneelstukken en non-fictie, bekroond met onder meer de Pringle Award, de Foreign Correspondent Award en de Alan Paton Award. Thema's die steeds terugkeren in haar werk zijn haar verbondenheid met haar vaderland en de worsteling met de ongelijkheid in Zuid-Afrika, het vrouw-zijn en het moederschap en het ouder worden.

Beroemde Zuid-Afrikanen: Kunst

Selected by Mister Goodlife 

Marlene Dumas - Beroemde personen Zuid-Afrika

Marlene Dumas

Marlene Dumas

Marlene Dumas (Kaapstad, 3 augustus 1953) is een in Zuid-Afrika geboren kunstenares. Zij woont en werkt sinds 1976 in Amsterdam.Dumas is geboren in 1953 in Kaapstad en is getogen op een wijngaard van haar familie bij de Kuilsrivier, in het zuidwesten van Zuid-Afrika. Het thema tegenstelling, waar zij in haar leven in Zuid-Afrika met de apartheid veel mee te maken had (blanken tegenover zwarten, cultuurverschillen, confrontatie van de geslachten), beïnvloedde haar werk.

Dumas is volgens Quote in januari 2012 de rijkste kunstenaar van Nederland sinds de dood van Karel Appel in 2006.

william-kentridge.jpg

William Kentridge

William Kentridge

William Kentridge (geboren 28 april 1955) is een Zuid-Afrikaanse kunstenaar die vooral bekend staat om zijn prenten, tekeningen en animatiefilms. Deze worden geconstrueerd door een tekening te filmen, uitwisselingen en wijzigingen aan te brengen en deze opnieuw te filmen. Hij zet dit proces nauwgezet voort en geeft elke wijziging aan de tekening een kwart seconde tot twee seconden schermtijd. Een enkele tekening wordt op deze manier gewijzigd en gefilmd tot het einde van een scène. Deze palimpsest-achtige tekeningen worden later samen met de films getoond als voltooide kunstwerken. Kentridge heeft kunstwerken gemaakt als onderdeel van het ontwerp van theatrale producties, zowel toneelstukken als opera's. Hij heeft gediend als art director en algemeen directeur van tal van producties en werkte samen met andere kunstenaars, poppenspelers en anderen bij het creëren van producties die tekeningen en multimediacombinaties combineren.

Beroemde Zuid-Afrikanen: Film & Theater

Selected by Mister Goodlife 

charlize-theron.jpg

Charlize Theron

Charlize Theron

Charlize Theron (Afrikaans: Benoni, 7 augustus 1975) is een Zuid-Afrikaans actrice. Ze won in 2004 een Academy Award voor haar hoofdrol in "Monster" en werd twee jaar later voor "North Country" nogmaals genomineerd voor deze prijs. Daarnaast kreeg ze meer dan twintig andere filmprijzen toegekend, waaronder een Zilveren Beer, een Golden Globe en een Satellite Award (alle drie voor de film "Monster"). Theron volgde een opleiding tot balletdanseres, tot ze op haar zestiende naar Milaan vertrok om daar model te worden. Hierna ging ze opnieuw naar het ballet, waarbij ze met het Joffrey Ballet naar New York trok. Door een knieblessure moest ze hiermee ophouden en vertrok ze naar Los Angeles, om daar te gaan acteren. Het verhaal gaat dat Theron werd ontdekt op haar achttiende, toen een impresario haar in het oog kreeg toen ze ruzie maakte met een bankmanager, die weigerde haar cheque te verzilveren. In 1996 kreeg Theron haar eerste belangrijke rol in 2 Days in the Valley. De film was weinig succesvol, maar bracht Theron wel onder de aandacht. Het volgende jaar had ze haar eerste hoofdrol naast Keanu Reeves in The Devil's Advocate. Er zouden nog vele fims volgen.

trevor-noah.jpg

Trevor Noah

Trevor Noah

Trevor Noah (geboren 20 februari 1984) is een Zuid-Afrikaanse komiek, televisiepresentator, producer, schrijver, politiek commentator en acteur. Hij is de gastheer van The Daily Show, een Amerikaans satirisch nieuwsprogramma op Comedy Central. Noah, geboren in Johannesburg, begon zijn carrière als komiek, televisiepresentator en acteur in Zuid-Afrika in 2002. Sindsdien heeft hij verschillende gastrollen gehad bij de South African Broadcasting Corporation (SABC) en was hij tweede in het vierde seizoen van Zuid-Afrika's versie van Strictly Come Dancing in 2008. Van 2010 tot 2011 was hij gastheer van de late-night talkshow Tonight with Trevor Noah, die hij maakte en uitgezonden op M-Net en DStv. Noah won verschillende prijzen, waaronder een MTV Africa Music Award en een Primetime Emmy Award uit negen nominaties. Hij werd in 2017 en 2018 door The Hollywood Reporter uitgeroepen tot een van "The 35 Most Powerful People in New York Media". In 2018 riep Time Magazine hem uit tot een van de honderd meest invloedrijke mensen ter wereld. .
pieter-dirk-uys.jpg

Pieter Dirk Uys

Pieter Dirk Uys

Pieter-Dirk Uys (Kaapstad, 28 september 1945) is een Zuid-Afrikaanse satiricus, actief als performer, schrijver en sociaal activist.Uys werd geboren in Kaapstad op 28 september 1945. Uys behaalde een B.A. aan de Universiteit van Kaapstad waar hij zijn dramatische carrière als acteur begon onder de voogdij van o.a. Rosalie van der Gught, Mavis Taylor en Robert Mohr. Zijn optredens in deze tijd omvatten rollen in Little Malcolm and His Struggle Against the Eunuchs, The Fantasticks, en Once Upon a Mattress. Later ging hij studeren aan de London Film School in het begin van de jaren 1970. Daarna begon hij aan een periode in zijn dramatische carrière als een serieuze toneelschrijver. Verschillende van zijn stukken werden opgevoerd in het Space Theatre, Kaapstad, en zijn toneelstuk Paradise is Closing Down uit 1979 werd opgevoerd in Londen, op het Edinburgh Festival (gecoproduceerd door William Burdett-Coutts), en later geproduceerd voor Granada Television in 1981.Daarna schakelde hij over op het opvoeren van eenmansrevues op het hoogtepunt van het Apartheidstijdperk. 

Beroemde Zuid-Afrikanen: Muziek

Selected by Mister Goodlife 

Bereomde Zuid-Afrikanen Miriam Makeba
Miriam Makeba

Miriam Makeba

Miriam Makeba, bijgenaamd Mama Africa (Prospect Township bij Johannesburg, 4 maart 1932 – Caserta, Italië, 10 november 2008), was een Zuid-Afrikaans zangeres en anti-apartheidsactiviste. Zij was een van de eersten die de Afrikaanse muziek introduceerden bij een westers publiek. Haar grootste hit was het nummer Pata Pata (1967). Met haar roem bereidde ze de weg voor Afrikaanse artiesten als Fela Kuti, King Sunny Adé, Youssou N'Dour en Salif Keita. Makeba was een actief tegenstandster van de Zuid-Afrikaanse apartheidspolitiek en leefde, nadat de Zuid-Afrikaanse regering haar een inreisvisum weigerde, dertig jaar in ballingschap. Zie ook de pagina over Zuid-Afrikaanse muziek
beroemde-zuid-afrikanen-pretty-yende
Pretty Yende

Pretty Yende

De Zuid-Afrikaanse sopraan Pretty Yende, geboren in het stadje Piet Retief in Zuid-Afrika, heeft zich met ongekende snelheid opgewerkt tot de top van de operawereld. Met haar magnetische charme, veelgeprezen opera- en solo-optredens over de hele wereld en een lovend ontvangen discografie, is de Zuid-Afrikaanse sopraan Pretty Yende snel uitgegroeid tot een van de helderste sterren van de klassieke muziekwereld. Sinds ze haar professionele operadebuut maakte in het Lets Nationaal Theater in Riga als Micaela in Carmen, was ze te zien in bijna alle grote theaters van de wereld, waaronder het Royal Opera House, Covent Garden, Opéra National de Paris, Metropolitan Opera, Teatro alla Scala in Milaan, Deutsche Oper Berlin, Staatsoper Berlin, Bayerische Staatsoper in München, Opernhaus Zürich en Gran Teatre del Liceu in Barcelona. Zie ook de pagina over Zuid-Afrikaanse muziek

hugh-masekela-1.jpg
Hugh Masekela

Hugh Masekela

Hugh Ramapolo Masekela (4 april 1939 - 23 januari 2018) was een Zuid-Afrikaanse trompettist, flügelhornist, kornettist, zanger en componist die werd omschreven als "de vader van de Zuid-Afrikaanse jazz". Masekela was bekend om zijn jazzcomposities en voor het schrijven van bekende anti-apartheidsliedjes zoals "Soweto Blues" en "Bring Him Back Home".

Na het Bloedbad van Sharpeville op 21 maart 1960 besloot hij het land te verlaten. Hij werd hierbij geholpen door onder andere Trevor Huddleston, Yehudi Menuhin en John Dankworth. Zij zorgden ervoor dat hij kon studeren aan de Guildhall School of Music in Londen. Verder studeerde hij van 1960 tot 1964 klassieke trompet aan de Manhattan School of Music in New York. In 1967 deed hij mee aan het Monterey Pop Festival. Hij komt ook voor in de film Monterey Pop, die D. A. Pennebaker over dit festival heeft gemaakt. In de Verenigde Staten raakte hij bevriend met Harry Belafonte. In dit land had hij hits met Up, Up and Away en Grazin' in the Grass. Dit laatste nummer behaalde de eerste plaats. Er werden meer dan 4 miljoen exemplaren verkocht. Hij was gastspeler op het album So You Want to Be a Rock 'n' Roll Star van The Byrds. Ook maakte hij twee lp's met Herb Alpert. Verder speelde hij mee op het album Graceland van Paul Simon. Hij deed mee aan de tournee die voor dit album werd georganiseerd. Zie ook de pagina over Zuid-Afrikaanse muziek

manfred-mann.jpg

Manfred Mann

Manfred Mann

Manfred Mann, geboren als Manfred "Mike" Lubowitz, (Johannesburg (Zuid-Afrika), 21 oktober 1940) is een toetsenist en oprichter van de gelijknamige Britse rhythm-and-blues-band uit de jaren zestig. Daarna heeft hij de band Manfred Mann Chapter Three opgericht. Sinds 1971 maakt hij deel uit van Manfred Mann's Earth Band. De band speelt zowel eigen nummers als liedjes van anderen, zoals Blinded by the light en Spirits in the night van Bruce Springsteen en Mighty Quinn van Bob Dylan. De groep had - ondanks de suprematie van de Beatles - een aantal nummer 1-hits in het Verenigd Koninkrijk, waaronder een coverversie van Do wah diddy diddy van The Exciters en met het liedje Pretty Flamingo.De band heeft een nummer 1-hit behaald in Nederland met het liedje Ha! Ha! Said the clown en een tweede plek met Mighty Quinn.
trevor-rabin.jpg
Trevor Rabin

Trevor Rabin

Trevor Charles Rabin (Johannesburg, 13 januari 1954) is een Zuid-Afrikaans-Amerikaans musicus, van 1982 tot 1994 vooral bekend als gitarist en schrijver voor de Britse progressieve rockband Yes en daarna als producer en componist van filmmuziek. Rabin werd geboren in Zuid-Afrika, en komt uit een muzikale familie. Hij nam op jonge leeftijd pianoles en begon op zijn twaalfde gitaar te spelen. Rabin studeerde aan de Universiteit van Johannesburg. Hij speelde vanaf 1972 in een aantal bands en was ook solo actief. Eind jaren zeventig verhuisde hij naar Londen, en speelde bij de band Yes. Sinds 1995 maakt Rabin vooral muziek voor soundtracks. Hij werkte onder meer in de muziek-opnamestudio Remote Control Productions. Met de band Yes werd Rabin in 1987 genomineerd voor een Grammy Award met Best Music video, Long Form: Yes: 9012 Live.

Beroemde Zuid-Afrikanen: Sport

Selected by Mister Goodlife 

gary-player.jpg
Gary Player

Gary Player

Gary Player DMS, OIG (geboren 1 november 1935) is een Zuid-Afrikaanse gepensioneerde professionele golfer die algemeen wordt beschouwd als een van de grootste golfers ooit. Tijdens zijn carrière won Player negen major kampioenschappen op de reguliere tour en negen major kampioenschappen op de Champions Tour. Op 29-jarige leeftijd won Player de 1965 U.S. Open en werd daarmee de enige niet-Amerikaan die alle vier majors in een carrière won, bekend als de career Grand Slam. Op dat moment was hij de jongste speler die dit deed. Player werd slechts de derde golfer in de geschiedenis die de Career Grand Slam won, na Ben Hogan en Gene Sarazen, en alleen Nicklaus en Woods hebben de prestatie sindsdien volbracht. Hij won meer dan 160 professionele toernooien op zes continenten gedurende zeven decennia en werd in 1974 opgenomen in de World Golf Hall of Fame.

Bekijk Mister Goodlife's Signature Golfreizen in Zuid-Afrika

ernie-els.jpg
Ernie Els

Ernie Els

Theodore Ernest (Ernie) Els (Johannesburg, 17 oktober 1969) is een succesvolle Zuid-Afrikaans golfprofessional. Hij staat in golfkringen bekend als "The Big Easy", een bijnaam die voortkomt uit het feit dat hij voor een golfer groot en stevig is, terwijl hij een vloeiende, ogenschijnlijk moeiteloze swing heeft.Hij behoort tot de beste golfers van het einde van de twintigste eeuw en het begin van de eenentwintigste eeuw. Hij wordt beschouwd als de beste matchplayspeler van de wereld en won in 2007 voor de zevende keer de World Matchplay op Wentworth, waar hij een huis heeft. In zijn professionele loopbaan heeft hij zeventig toernooien gewonnen, waaronder vier majors: het Amerikaanse Open (in 1994 en 1997) en het Britse Open (2002 en 2012). Een opmerkelijke overwinning was de winst van het Dunhill Championship 2006, hij was namelijk vier maanden eerder aan zijn knie geopereerd na een watersportongeluk. Ernie Els speelt overal op de wereld. Hij deed in 2001 mee aan de Dutch Open op de Noordwijkse Golfclub.

Bekijk Mister Goodlife's Signature Golfreizen in Zuid-Afrika

chad-leclos.jpg
Chad LeClos

Chad LeClos

Chad Guy Bertrand le Clos, OIS (geboren 12 april 1992) is een Zuid-Afrikaanse wedstrijdzwemmer die Olympisch, Wereld- en Commonwealth Games kampioen is, evenals de Commonwealth recordhouder op de 50 en 100 meter vlinderslag. Hij won goud op de 200 meter vlinder en zilver op de 100 meter vlinder tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen, evenals zilveren medailles op de 200 meter vrije slag en 100 meter vlinder tijdens de Olympische Zomerspelen van 2016. Hij won ook vijf medailles op de Olympische Zomerspelen voor jongeren in 2010 in Singapore. Le Clos heeft vier keer de Overall Swimming World Cup gewonnen: 2011, 2013, 2014, en 2017. In 2018 claimde Le Clos drie gouden medailles op de 50m, 100m en 200m vlinderslag op de Commonwealth Games. Hij werd ook tweede op de 100m vrije slag en derde, samen met teamgenoten Cameron van der Burgh, Calvyn Justus en Brad Tandy, in de 4x100 wisselslag estafette. Met nog een overwinning in de 200m vlinderslag schreef Le Clos geschiedenis door de eerste man te worden die drie opeenvolgende 200m vlinderslag Commonwealth titels won. Le Clos werd uitgeroepen tot SwimSwam's 2014 Swammy Award-winnaar voor mannelijke zwemmer van het jaar. Momenteel vertegenwoordigt hij Energy Standard in de International Swimming League.

francois-pienaar.jpg
Francois Pienaar

Francois Pienaar

Jacobus Francois Pienaar (Vereeniging, 2 januari 1967) is een voormalig Zuid-Afrikaans rugbyspeler afkomstig uit de Transvaal (huidig Mpumalanga). Hij speelde als flanker voor het Zuid-Afrikaanse nationaal rugbyteam (De Springboks) van 1993 tot 1996 en won 29 internationale wedstrijden, een aantal van deze als teamcaptain.Pienaar raakte bekend toen hij Zuid-Afrika in eigen land naar de overwinning leidde op het wereldkampioenschap rugby 1995. Dit was 5 jaar na het einde van Apartheid en het bijhorende internationale embargo, ook op sportvlak. Tijdens de uitreiking overhandigde Nelson Mandela, gekleed in een shirt van de Springboks met Pienaars nummer, hem de Webb Ellis Cup. Pienaar werd uit het Zuid-Afrikaanse team gezet in 1996 nadat hij wordt beschuldigd van een blessure te hebben gesimuleerd tijdens een belangrijke wedstrijd. Toen Pienaar naar Engeland reisde begon hij een carrière bij de Engelse club Saracenen. Hij ging met pensioen in 2000.Het verhaal van de winst op het WK rugby 1995 werd in 2009 verfilmd door Clint Eastwood in Invictus, Pienaar wordt in deze film gespeeld door Matt Damon.

Beroemde Zuid-Afrikanen: Business

Selected by Mister Goodlife 

elon-musk.png
Elon Musk

Elon Musk

Elon Reeve Musk (Pretoria, 28 juni 1971) is een Zuid-Afrikaans-Canadees-Amerikaans ondernemer. Hij is de oprichter van SpaceX en medebedenker en -oprichter van Zip2. Musk is CEO van Tesla, waar hij zich een jaar na de oprichting bijvoegde. Hij mag zich ook oprichter van Tesla noemen, zoals afgesproken met de andere oprichters.[2][3] Hij werkte mee aan het succes van PayPal. Hij is algemeen directeur (CEO) en chief designer (CDO) van SpaceX, algemeen directeur en productarchitect van Tesla en was tot de overname door Tesla voorzitter van SolarCity.Musk haalde de internationale pers met de ideeën voor een hyperloop en een VTOL supersonisch elektrisch vliegtuig.Volgens de Bloomberg Billionaires Index was Musk eind november 2020 met een bezit ter waarde van 128 miljard dollar de een na rijkste persoon op aarde. Zijn geschatte vermogen groeide dat jaar met 100 miljard waarmee hij van de 35e naar de tweede plaats op de lijst steeg. Op 1 januari 2021 (iets meer dan een maand later) schatte Bloomberg Musks vermogen op 170 miljard dollar. Op 7 januari 2021 werd Musks vermogen geschat op 188,5 miljard en was hij enkele weken de rijkste persoon op aarde.[5] Een kleine anderhalve maand later was het aandeel Tesla iets in waarde gezakt en was Jeff Bezos daardoor weer de rijkste man op aarde.
beroemde-zuid-afrikanen-patrice-motsepe
Patrice Motsepe

Patrice Motsepe

Patrice Tlhopane Motsepe (geboren 28 januari 1962) is een Zuid-Afrikaans zakenman van Tswana-afkomst, miljardair in de mijnbouw. Sinds 12 maart 2021 is hij voorzitter van de Confederation of African Football. Hij is de oprichter en uitvoerend voorzitter van African Rainbow Minerals, dat belangen heeft in goud, ferrometalen, onedele metalen en platina. Hij zit in verschillende raden van bestuur van bedrijven, waaronder die van niet-uitvoerend voorzitter van Harmony Gold, 's werelds 12e grootste goudmijnbedrijf, en vice-voorzitter van Sanlam. In 2012 werd Motsepe uitgeroepen tot de rijkste man van Zuid-Afrika en voerde hij de jaarlijkse Rich List van de Sunday Times aan met een geschat fortuin van R20,07 miljard ($1 miljard). In 2003 werd hij eigenaar van voetbalclub Mamelodi Sundowns. In 2013 sloot hij zich aan bij The Giving Pledge, waarbij hij toezegde de helft van zijn vermogen aan goede doelen te geven.
mark-shuttleworth.jpg
Mark Shuttleworth

Mark Shuttleworth

Mark Richard Shuttleworth (Welkom, 18 september 1973) is een Zuid-Afrikaanse ondernemer. Hij werd de eerste Afrikaan in de ruimte, toen hij in 2002 als de tweede zelfgefinancierde ruimtetoerist meereisde met de Sojoez-TM 34 naar het internationaal ruimtestation.Shuttleworth werd geboren in Welkom, een dorp in Zuid-Afrika en groeide op in Kaapstad. In 1995, het laatste jaar van zijn studie, richtte hij een bedrijf op genaamd Thawte. Dit bedrijf specialiseerde zich al snel in producten gericht op de veiligheid op het internet. In 1999 werd Thawte overgenomen door Verisign. Deze deal leverde Shuttleworth zo'n 575 miljoen dollar op. In 2000 startte hij een nieuw bedrijf genaamd HBD waarmee hij investeert in Zuid-Afrikaanse bedrijven. In 2001 richtte hij de Shuttleworth Foundation op waarmee hij het Zuid-Afrikaanse onderwijs probeert te verbeteren.
anton-rupert.jpg
Anton Rupert

Anton Rupert

Anthony Edward Rupert (4 oktober 1916 - 18 januari 2006) was een Zuid-Afrikaans zakenman, filantroop en natuurbeschermer. Hij werd geboren en groeide op in het stadje Graaff-Reinet in de Oost-Kaap. Hij studeerde in Pretoria en verhuisde uiteindelijk naar Stellenbosch, waar hij de Rembrandt Group oprichtte; een Zuid-Afrikaans tabaks- en industrieel conglomeraat. Rembrandt werd later opgesplitst in Remgro (een investeringsmaatschappij met financiële, mijnbouw- en industriële belangen) en Richemont (met luxe merken als als Cartier (juwelen); Alfred Dunhill en Sulka (designerkleding); Seeger (lederen tassen); Piaget, Baume & Mercier en Vacheron Constantin (Zwitserse horloges) en Montblanc (pennen). Hij overleed in zijn slaap in zijn huis in Stellenbosch op de leeftijd van 89 jaar. Zijn zoon Johann staat inmiddels aan het hoofd van het Rupert imperium.
harry-oppenheimer.jpg
Harry Oppenheimer

Harry Oppenheimer

Harry Frederick Oppenheimer (28 oktober 1908 - 19 augustus 2000) was een vooraanstaand Zuid-Afrikaans zakenman, industrieel en filantroop. Oppenheimer werd vaak gerangschikt als een van de rijkste mensen ter wereld, en werd vier decennia lang beschouwd als de belangrijkste industrieel van Zuid-Afrika. Harry Oppenheimer was 25 jaar lang voorzitter van Anglo American Corporation en 27 jaar lang voorzitter van De Beers Consolidated Mines[1], tot hij in 1982 respectievelijk 1984 uit die functies terugtrad. Hij was ook enige tijd parlementslid voor Kimberley (1948 tot 1957) en werd de woordvoerder van de oppositie voor economie, financiën en constitutionele zaken. Zijn zoon, Nicky Oppenheimer, werd in 1983 vice-voorzitter van Anglo American Corporation en in 1998 voorzitter van De Beers