Canopy Tours & Ziplies: vlieg veilig door de prachtige natuur van Zuid-Afrika

Een canopy tour is een unieke vorm van eco-toerisme waardoor je een geweldige combinatie van avontuur en natuur ervaart! Via kabels ontdek je op hoge snelheid de omringende natuur, waardoor je een geweldig uitzicht over de hoge bomen en kloven hebt. Bovendien kom je op plekken die je zonder begeleiding nooit zou kunnen bereiken.

Het is een bijzondere tour want je wandelt en zoeft van de ene naar de andere kant op grote hoogte. In bossen, bergen en regenwouden zijn in de hoge bomen houten vlonders aangebracht, met daar tussen meterslange kabelbanen.
De vlonders bevinden zich op een hoogte van dertig meter en de kabelbanen kunnen wel tachtig meter lang zijn!

Een gemiddelde canopy tour duurt ongeveer drie uur en is door de gidsen zorgvuldig uitgezet, zónder de natuur te beschadigen. De gidsen kennen de route als geen ander en weten veel te vertellen over de flora en fauna die in de omgeving te vinden zijn. Uitgerust met een helm, handschoenen en een veiligheidsharnas vertrek je samen met twee gidsen naar het startplatform waar je een ongelofelijke ervaring staat de wachten. Terwijl je op het platform even op adem kan komen en kan wennen aan de hoogte, controleren de gidsen de harnassen en maken ze je vast aan de kabel. Tijdens de tour gaat er een gids vooruit om je op het volgende vlonder op te vangen. Met een enorme adrenalinestoot kom je op het volgende platform aan. Als de groep compleet is vertellen de gidsen het een en ander over de bomen en planten én natuurlijk over de vogels die op deze hoogte goed te zien zijn. Ook het uitzicht, zo hoog in de bomen is super. Vanuit de hoge boomtoppen kun je tot ver kijken en zie je vele vogels en soms zelfs een aapje.

Waar in Zuid-Afrika kun je een Canopy tour doen?

Zuid-Afrika kent vele gebieden met prachtige natuur, bergen, bossen, zee, rivieren. Er zijn door het hele land daarom diverse plekken waar canopy tours worden georganiseerd. Hieronder de meest populaire canopy tour locaties van het land.

Kaapstad: Constantia Nek


Elgin: Hottentots Hollands Nature Reserve


Citrusdal: Ceres


Tsitsikamma Nationsal Park


Kwazulu Natal: Karkloof


Mpumalanga: Sabie - Hazyview


Augrabies Falls

Waar zijn de beste Ziplines in Zuid-Afrika?

Ziplines hebben over de hele wereld andere benamingen: in Australië en Nieuw Zeeland staan deze bekend als de Vliegende Vossen, in de VS als Zipwires of Aerial Runways, de lokale bevolking in Zuid-Afrika noemt de zipline ook wel zipslide of Foefie slide.
In Zuid-Afrika zijn op diverse plekken ziplines te vinden.

Sun City

’s Werelds langste en snelste zipslide ligt op Sun City in Zuid-Afrika. Op nog geen drie uur rijden van Johannesburg ligt deze adrenalinekick voor echte waaghalzen. De zipslide heeft een topsnelheid van 150 km/u en daarmee ga je sneller dan de toegestane snelheid op de wegen! De zipslide is 2 km lang en ligt op 280 meter hoogte. De zipline is ontwikkeld door Unreal, wereldleider op het gebied van ontwerp, bouw en gebruik van extreme zipslides. De Sun City Zipslide is officieel de langste en snelste ter wereld. Uiteraard voldoet deze Zipline aan alle noodzakelijke veiligheidsvoorschriften. Deelnemers gaan alleen dubbel verzekerd aan de free-running trolley via de staalkabel naar beneden. Een unieke ervaring: het voelt alsof je vliegt, sneller dan het licht! Het is mogelijk om zowel solo als tandemafdalingen te maken, daarmee is de zipslide leuk voor het hele gezin!

Ja, ik wil ook ziplinen in Zuid-Afrika!