thanda-private-game-reserve-safari-lodge-kwazulu-natal-giraffe

KwaZulu-Natal

Informatie over de provincie KwaZulu-Natal in Zuid-Afrika

Mister Goodlife was here

Mister Goodlife was here !

Jos van Krimpen

KwaZulu-Natal is een grote smeltkroes van allerlei typische Zuid-Afrikaanse kenmerken: talloze soorten landschappen, een bonte verzameling van culturen, wildparken, drukke en verlaten stranden, levendige steden, kleine dorpjes en dat alles gezegend met een heerlijk klimaat. Geen wonder dat deze provincie zeer populair is onder de bezoekers van Zuid-Afrika. Het landschap is hier gewoon schitterend! Het lijkt zelfs wat on-Afrikaans omdat je veel minder wegen vol met grote kuilen ziet. Door de gecultiveerde plantages lijkt het eerder of je in Zwitserland zit. Toch is dit landschap veel diverser! Hier heb je de Afrikaanse bossen in het noorden, de brede stranden langs de kust van de Indische Oceaan of de indrukwekkende Drakensbergen waar je geweldig kunt wandelen. 


In KwaZulu-Natal is er veel te zien en te doen. Er zijn verschillende prachtige natuurparken die tot de mooiste van Zuid-Afrika worden gerekend, uitgestrekte stranden, interessante steden als Durban en Pietermaritzburg en traditionele dorpen. Je kunt er diepzeeduiken, snorkelen, hiken, paardrijden, vissen, golfen, raften en nog veel meer. In deze provincie is voor iedereen wel iets te vinden. De mooiste natuurparken zijn het iSimangaliso Wetland Park waar zeedieren, zoogdieren, reptielen en vogels worden beschermd en het prachtige uKhahlamba National Park, voorheen het Royal Natal National Park, met de mooiste landschappen van Zuid-Afrika.

De kust van KwaZulu-Natal telt zo'n 230 dagen zon per jaar. In de zomer kan het er erg heet en vochtig zijn met temperaturen rond de 30ºC. Het zeewater is vrijwel altijd warm. Het binnenland is door het jaar heen vrij warm, al kan het in de hoge bergen af en toe sneeuwen. Houd hier wel rekening met een plotselinge onweersbui, die vooral aan het einde van de middag kan opzetten.

Kaart KwaZulu Natal - Zuid Afrika

Bekijk foto's van KwaZulu-Natal

KwaZulu-Natal in Zuid-Afrika

Bekijk de video!

 

Welke natuurparken zijn er in Kwazulu-Natal?

KwaZulu Natal - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

Kosi Bay Nature Reserve


Kosi Bay Nature Reserve is een prachtig watergebied met mangroven, palmen, vijgenbomen, stranden en vier meren die met elkaar in verbinding staan. Deze meren zijn de meest heldere van Zuid-Afrika. En dit alles is gelegen aan een koraalrif. Dit reservaat wordt niet voor niets de parel van KwaZulu-Natal genoemd! Hier leven veel soorten zoet- en zoutwatervissen, meer dan 250 soorten vogels, nijlpaarden, antilopen, apen en Zambeki-haaien. In de meren komen soms wel eens krokodillen voor. In december en januari kun je met onderzoekers zelfs op schildpaddentour! Dan leggen de schilpadden hun eieren in speciaal aangelegde nesten.

De stranden van Kosi Bay Nature Reserve worden de mooiste (en meest rustige) van heel Zuid-Afrika genoemd. Bovendien kun je er geweldig snorkelen. Het beste moment hiervoor is wanneer het vloed wordt en er ‘vers’ water naar de kust stroomt. Wanneer je de tijd hebt, is de 44 km lange Kosi Bay Trail absoluut een aanrader. Deze duurt zo’n 4 dagen en voert je langs verschillende landschappen en idyllisch gelegen campings. Om het reservaat in te kunnen rijden, heb je wel een 4WD nodig want de wegen – vooral bij Kosi Mouth – zijn niet best.

Kosi Bay Nature Reserve ligt in het noorden van KwaZulu-Natal. Neem de R2 naar het noorden en sla af bij Jozini en rijd in de richting van Ndumo Game Reserve. Sla rechtsaf vlak voor Ndudo Village. Er zijn dan twee wegen die je naar het reservaat leiden: eentje naar het Kosi Bay Camp en een naar de Kosi Bay Mouth. Voor beide wegen heb je een 4WD nodig.

KwaZulu Natal - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

uKhahlamba-Drakensberg Park (De Drakensberge)

Sabi Sabi Game Reserve iis gelegen in het Sabi Sands Game Reserve

Het uKhahlamba-Drakensberg Park is een van de mooiste natuurgebieden van Zuid-Afrika en staat op de Werelderfgoedlijst. Hier liggen natuurwonderen als het Amphitheatre, de Cathedral Peak en het Giant’s Castle plateau. Dit park beslaat meerdere game reserves, state forests en natuurparken zoals het Royal Natal National Park, Giant’s Castle Nature Reserve, en het Cobham State Forest.

De Drakensberge vormen de grootste bergketen van Zuid-Afrika. Het park beslaat maar liefst 243.000 ha en herbergt vele soorten indrukwekkende landschappen. Dramatische bergpieken worden afgewisseld met gigantische open vlaktes, verborgen valleien, bizarre rotsformaties, zandstenen kliffen, graslanden, bossen en kristalheldere rivieren.

Er leven vele soorten (inheemse) flora en fauna als elanden, kraanvogels, genekatten en lammergieren. Bovendien bevinden zich in het uKhahlamba-Drakensberg Park maar liefst 30.000 rotsschilderingen op 520 plekken. Het park heeft daarmee de hoogste concentratie van deze schilderingen van heel de wereld.

KwaZulu Natal - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

uKhahlamba National Park

Het Lion Sands Game Reserve is gelegen in het Sabi Sands Game Reserve

Het uKhahlamba National Park, het voormalige Royal Natal National Park, is een van de mooiste National Parks van Zuid-Afrika. Dramatische pieken worden afgewisseld met diepe dalen omgeven door ongerepte wildernis. Ondanks het ruige aanzien van het park, kun je hier vrij gemakkelijk wandelen want er is een goed padenstelsel aangelegd. Het landschap neemt de meest waanzinnige vormen aan die je ooit gezien hebt. Een aantal plekken hebben opvallende bijnamen gekregen geïnspireerd door hun aparte vorm. Het Amphitheatre is een halvemaanvormige basalten wand van liefst 6 m breed en 1500 m hoog! Zowel van onder als boven is het aanzicht van de wand spectaculair! Dit wordt zo mogelijk nog indrukwekkender door de Tugela Falls die hier 900 m naar beneden donderen. Dit zijn de op een na hoogste watervallen van de wereld! De watervallen stromen in 5 etappen naar beneden waarvan de bovenste in de winter kan bevriezen.

Achter dit schouwspel ligt de Mont-aux-Sources, een berg met een hoogte van 3282 m. deze berg dankt zijn naam aan de Tugela, Elands, en Western Khubedu Rivers. Deze laatste rivier heet nu de grote Orange River en mondt uit in de Atlantische Oceaan. Andere opvallende natuurverschijnselen in het uKhahlamba National Park zijn de Devil’s Tooth, de Eastern Buttress, the Policeman’s Helmet en de Sentinel.

In het park zijn vele vindplaatsen van rotskunst van de San. Op sommige plekken gaat het om een enkele schildering, maar op andere plaatsen zijn de wanden bedekt met honderden illustraties. Je ziet dieren, menselijke figuren, half-mens-half-dier-afbeeldingen en geometrische figuren. De meeste schilderingen vind je in de Sigubudu Shelter en de Cannibal Caves. Dankzij de voldoende water, vele verschillende hoogtes, plateaus, kliffen en valleien heeft het uKhahlamba National Park een gevarieerde flora. Een groot gedeelte is bedekt met grasland, met savannes op de lagergelegen gedeeltes en verscholen bossen in de dalen. De graslanden veranderen per seizoen van kleur: van goud in de herfst naar smaragdgroen in de zomer.

In de lente transformeren de bruine winter graslanden zich tot een zee van kleuren wanneer de verschillende soorten bolbloemen in bloei staan. Je ziet hier niet zo heel veel exotische dieren maar wel een aantal soorten antilopen en vogels. Sportvissers hun hart ophalen in de stuwmeren waar veel forellen zwemmen. Ook leeft er een grote populatie bavianen die maar blijft groeien omdat te veel bezoekers de beesten voeren. Dit laatste wordt dan ook sterk afgeraden met de woorden: ‘You Feed ‘Em, We Shoot ‘Em!’.

Het uKhahlamba National Park leent zich uitstekend voor prachtige wandelingen. Er zijn er 30 aangegeven waarvan de meeste in een dag te doen zijn. Ze leiden je langs de mooiste plekken van het park. De bekendste route is de Tugela Gorge wandeling. Deze is 7 km vanaf de start bij Tendele Camp en 7 km terug. Je komt onder andere langs het Amphitheatre en de Tugela Falls. Een redelijk lange maar geweldige wandeling is de Amphitheatre-to-Cathedral van 62 km. Deze zal je zo’n 4 a 5 dagen kosten. In het National Park kun je ook bergbeklimmen en paardrijden en er is een variëteit aan accommodaties. Het uKhahlamba National Park ligt in het noordwesten van KwaZulu-Natal. Je bereikt het park via de R74 op ongeveer 30 km ten noordwesten van Bergville en 5 km van de Oliviershoek Pass.

KwaZulu Natal - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

iSimangaliso Wetland Park

KwaZulu Natal - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

Het Isimangaliso Wetland Park, voorheen het Greater St. Lucia Wetland Park,  werd in december 1999 als eerste van Zuid-Afrika op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Het is dan ook een verbazingwekkend natuurfenomeen met vijf ecosystemen binnen een relatief klein gebied van 260.000 ha. Hier bevinden zich koraalriffen, strand- en kustbossen, zout- en zoetwatermoerassen, open riviermondingen, weelderige kustvlaktes en drogere bosgebieden.

Dikke beboste kustduinen, waarvan sommige tot de grootste begroeide duinen ter wereld behoren, scheiden de zee van het land langs de 280 km lange kust. In dit park ga je terug in de tijd in de zandbossen van de fossielrijke, westelijke stranden van Lake St Lucia. Hier laten de sedimentaire rotsen een verbazingwekkend goed bewaarde collectie zeefossielen zien van uitzonderlijke wetenschappelijke en geografische betekenis.

Het iSimangaliso Wetland Park is een van de weinige, onbedorven natuurgebieden ter wereld en maakt deel uit van een drielanden-ecotoerismeproject: het Lubombo Spatial Development Initiative. Aan dit initiatief doen zowel Zuid-Afrika als Mozambique en Swaziland mee en het is geïnitieerd door Nelson Mandela. De bedoeling is dat de grenspoorten worden neergehaald zodat een enorm 'Big Five'-natuurbeschermingsgebied delen van alle drie de landen zal beslaan.

Het gigantische Lake St Lucia ligt in het midden en is een van grootste zoetwatermeren van Afrika. Maak je een trip over het meer, zie je duizenden flamingo's, pelikanen, waadvogels en andere watervogels. Maar hier leven ook zo’n 1500 nijlkrokodillen en 900 nijlpaarden. Het is de grootste concentratie nijlpaarden en krokodillen van Zuid-Afrika. Je zult er gegarandeert een paar zien.

Van juni tot september zwemmen elk jaar de indrukwekkend Zuidkapers langs de kust. Deze worden begeleid door scholen walvishaaien en dolfijnen die op weg zijn naar hun voedselgronden in Antarctica. En ben je op zoek is naar avontuur? Dan kun je genieten van spectaculaire wilde dieren in de wildreservaten rond de meren. Talloze soorten antilopen, giraffes, luitpaarden, buffels, neushoorns en olifanten zijn te spotten vanuit je veilige auto of, met wat meer lef, te voet.

Het plaatsje St Lucia is een populaire bestemming en stroomt in vakanties dan ook over van de toeristen. Er is dan ook een variëteit aan accommodaties en andere horeca. Vanuit het grootste resort, St Lucia Estruary worden er diverse tours aangeboden om het park te ontdekken.

Ten noorden van dit dorp bevindt zich het Crocodile Centre, het beste van het land. 32 km ten noorden van St Lucia ligt Cape Vidal. Dit is een door klippen beschermd strand en heeft tropische wateren en een zoetwatermeer. Hier kun je goed zwemmen, snorkelen en diepzeeduiken. In het iSimangaliso Wetland Park zijn er verschillende hike-mogelijkheden, vooral in de Eastern Shores (Mfabeni). Je kunt zelf op uit trekken of onder begeleiding van een gids.

Let op: het iSImangaliso Wetland Park is een malariagebied en er zijn veel teken en bloedzuigers. Ook moet je oppassen voor krokodillen en nijlpaarden. Vooral deze laatste kunnen ’s nachts ronddolen en een hoop schade aanrichten. Ook kun je ze overdag zomaar in afgelegen gebieden tegenkomen. Houd dan afstand en trek je zo rustig mogelijk terug. Het iSimangaliso Wetland Park ligt in het noordoosten van KwaZulu-Natal en is te bereiken via de N2.

Welke routes doen in Kwazulu-Natal?

KwaZulu Natal - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

Slagveldenroute (The Battlefields)

Het Lion Sands Game Reserve is gelegen in het Sabi Sands Game Reserve

Gedurende het grootste deel van de negentiende eeuw en in het begin van de twintigste eeuw vonden er in het achterland van KwaZulu-Natal een reeks gewelddadige conflicten plaats tussen Zulu’s, Boeren en Britten. De vredige, glooiende graslanden en beboste heuvels in deze omgeving verraden nauwelijks iets over de bloedige veldslagen die hier hebben plaatsgevonden.

Rond 1825 ging Zulu-koning Shaka op veldtocht met als doel de verdeelde stammen te verenigen. Tachtig jaar lang was de hele omgeving in beroering en werden er oorlogen gevoerd tussen de Zulu’s en de Ndwandwe, de Zulu's en de Boeren en tussen de Boeren, de Engelsen en de Zulu’s. De Slagveldenroute voert je langs verschillende ‘battlefields’, monumenten en musea die je een beeld van deze bloedige periode geven.

Durban is een mooi startpunt voor de route. Hier verzamelden de Britten hun troepen voor de Anglo-Boerenoorlog. Ga dan via de N3 en de R74 richting Estcourt, het meest zuidelijke punt dat door de Boeren in the Anglo-Boerenoorlog is bereikt. Reis naar het noorden naar Colenso, waar een Britse poging om de Tugelarivier over te steken en Ladysmith te ontzetten in een ramp uitmondde, ook wel bekend als de slag van Colenso.

Je vindt hier verschillende monumenten en een museum. Ten noorden van Estcourt ligt Ladysmith, de plaats van de beroemde 118-daagse belegering van het Britse garnizoen door de Boeren strijdkrachten. Hier ligt een heuvel, bekend als Spioenkop, waar Britse soldaten werden weggemaaid door het vuur van de Boeren die boven hen lagen.
Volg je de R33 dan kom je bij Dundee. Hier vanuit kun je andere plaatsen bezoeken, onder andere Talana Hill, de plaats van de eerste schermutselingen van de Anglo-Boerenoorlog. In het Talana Museum kunnen excursies worden geboekt naar de nabijgelegen slagvelden. Op korte afstand van de stad ligt het Anglo-Zulu slagveld Isandlwana, waar de Britten een grote nederlaag leden op 22 januari 1879.

Een paar kilometer verder ligt Rorke’s Drift. Dit het museum vertelt het verhaal van hoe een buitenpost met slechts 139 soldaten zich probeerde te verdedigen tegen een aanval van 4.000 Zulu-krijgers. Ten noorden hiervan, in Vryheid, illustreert het Lukas Meyer Museum de twee belangrijkste Anglo-Zulu-oorlogen bij Hlobane en Khambula.

Ga van Vryheid naar de plaats van de Slag bij de Bloedrivier, waar op 16 december 1838 een leger van 15.000 Zoeloes werd teruggedreven door 464 Boeren. Deze gebeurtenis wordt beschouwd als symbool voor de politieke en religieuze overwinning van de Boeren op de Zulu’s, en werd een nationale feestdag. Eerst heette dit de Dag van de Gelofte, maar na afschaffing van de Apartheid werd deze dag 'Verzoeningsdag’ genoemd. Verzoeningsdag wordt elk jaar op 16 december gevierd. Bij de Bloedrivier wordt de Slag gesymboliseerd door een cirkel van bronzen wagens.

Volg de R34 naar Ulindi. Dit is de plek waar de Britten uiteindelijk de overwinning behaalden in de Anglo-Zulu oorlog. Niet ver daar vandaan, bij Gqokli Hill, zette koning Shaka, de legendarische Zululeider, succesvol zijn "bulls horn" oorlogstactiek in tegen het in aantal superieure Ndwandwe-leger. Verder naar het zuiden stuit je op Eshowe waar je een aantal historische plaatsen kunt bezoeken, waaronder het prachtige Fort Nongqayi Museum Village. De Slagveldenroute ligt in Zululand in het noordoosten van KwaZulu-Natal.

KwaZulu Natal - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

Sani Pass

Het Lion Sands Game Reserve is gelegen in het Sabi Sands Game Reserve

De Sani Pass leidt je naar het dak van Zuid-Afrika. Het is een kronkelende, zeer enerverende weg naar het koninkrijk Lesotho. Op een hoogte van 2865 m bevind je je vaak middenin de wolken en op de hoogste pas van het land. Je hebt hier werkelijk fantastische panorama’s – wanneer de wolken zijn opgetrokken dan. Je ziet de Umkhomazana River in het noorden en dramatische kliffen in het zuiden. De Sani Pass is de enige weg van Zuid-Afrika naar Lesotho. Je kunt wandelingen maken in alle richtigen of het gebied te paard verkennen. De paardrijtochten zijn redelijk goedkoop.
De Sani Pass bevindt zich aan de oostgrens van Lesotho in KwaZulu-Natal. Deze bereik je via de R617 en je slaat bij Underberg rechtsaf.

Welke game reserves bezoeken in Kwazulu-Natal?

KwaZulu Natal - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

Mkhuze Game Reserve

Het Mkhuze Game Reserve is een van de beste parken om wildlife te spotten. Er zijn geen leeuwen en olifanten in dit relatief kleine park, maar al het andere wildlife is hier ruim vertegenwoordigd. Het park heeft zowel gematigde als tropische klimaatzones. In de verschillende habitats leeft een enorme variëteit aan planten en dieren. Het park is een waar paradijs voor vogelliefhebbers met meer dan 420 vogelsoorten.

Verder leven hier dieren als zwarte en witte neushoorns, giraffen, nijlpaarden, blauwe wildebeesten, elanden, impala’s, kudu’s en antilopen. Minder aanwezig maar met (een beetje geluk) soms te spotten zijn hyena’s, panters en jachtluipaarden. Bij een aantal drinkplaatsen zijn schuilplaatsen voor bezoekers opgezet om zo dicht mogelijk bij de dieren te kunnen komen. Het park ligt niet direct op toeristische routes waardoor het maar weinig bezoekers trekt. Je kunt mee met een game drive of te voet naar een van de schuilplaatsen.

Het Mkhuze Game Reserve ligt in het noorden van KwaZulu-Natal, 35 km ten noorden van Hluhluwe Village. Volg hiervoor de N2 richting Mkuze. Let op: het Mkhuze Game Reserve is een malariagebied.

KwaZulu Natal - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

Zululand

Het Lion Sands Game Reserve is gelegen in het Sabi Sands Game Reserve

Zululand ligt in het oosten van KwaZulu-Natal en strekt zich uit van Tugela River tot de grens van Mozambique en van Vryheid in het westen tot het spectaculaire Hluhluwe-Imfolozi Park in het oosten. Het grootste deel wordt ook wel Maputaland genoemd.

De Zulu’s vormen samen de grootste bevolkingsgroep van Zuid-Afrika en nergens anders in het land komt een traditionele cultuur zo sterk naar voren als in deze streek. De Zulu’s leven hier nog zoveel mogelijk met traditionele gewoonten en gebruiken. Misschien ken je de tv-serie ‘Shaka Zulu’ uit 1984 die hier is opgenomen. In het commerciële Shakaland kun je de televisieset nog zien en zie je demonstraties van traditionele Zulu-gebruiken. Het gebied van de amaZulu’s (‘zulu’ betekent hemel) is schitterend en erg divers. In het oosten liggen gouden stranden aan de Indische Oceaan.

Trek je het binnenland in, kom je langs golvende velden, kronkelende valleien, bossen, reservaten en bergpieken die door de wolken worden omgeven. Er leven verschillende soorten wildlife. Zo tref je hier de Big Five, krokodillen, nijlpaarden, olifanten, antilopen en vele soorten vogels. Een bezoek aan dit gebied laat je kennis maken met de Zulu-cultuur. Helaas zijn de dorpen door het vele toerisme nogal vercommercialiseerd en is het echte Zulu-gevoel vaak nog maar moeilijk te bespeuren.

Maar maak je een rondrit door het gebied zul je wel in contact komen met de authentieke Zulu-cultuur. Zo zie je overal typische lemen hutjes waar Zulu’s leven van wat het land hen te bieden heeft. Ze hebben vaak te maken met waterschaarste en zijn wat hun oogsten betreft afhankelijk van de grillen van het weer. Mede hierdoor eren veel Zulu’s hun goden en houden zij zich vast aan diverse, uitgebreide ceremonies.

Eén van deze tradities is ‘healing’. Vroeger was hiervoor een strikte scheiding tussen man en vrouw. De man, de inyanga (kruidendokter), was degene die zich concentreerde op het vinden van natuurlijke geneesmiddelen. De vrouw, de isangoma (waarzegster), had paranormale gaven en legde contact met de voorvaderen. Tegenwoordig is er meestal geen sprake meer van een heel strikte scheiding en heeft de Westerse geneeskunde ook hier voet aan de grond gekregen. Maar nog steeds zijn de traditionele geneeswijzen in kleinere plaatsen en nederzettingen aanwezig.

Welke steden en dorpen bezoeken in Kwazulu-Natal?

KwaZulu Natal - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

Durban

Het Lion Sands Game Reserve is gelegen in het Sabi Sands Game Reserve

Durban is een Zuid-Afrikaanse stad in de gemeente eThekwini, provincie KwaZoeloe-Natal. De gemeentenaam is tevens de Zoeloenaam voor Durban. De stad zelf telt bijna 600.000 inwoners, terwijl er ruim drie miljoen mensen in de grootstedelijke gemeente eThekwini wonen, waaronder een grote Indiase gemeenschap.


Durban is dankzij de aantrekkelijke stranden en het subtropische klimaat een geliefde Zuid-Afrikaanse vakantiebestemming. De haven is een van de grootste natuurlijke havens van de wereld.

KwaZulu Natal - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

St. Lucia

Het Lion Sands Game Reserve is gelegen in het Sabi Sands Game Reserve

Accommodatie vinden in St Lucia is perfect voor reizigers naar Zuid-Afrika die het wereldberoemde iSimangaliso Wetland Park willen zien. iSimangaliso is een Werelderfgoed dat zich helemaal uitstrekt van Kosi Bay in het noorden tot Cape St Lucia in het zuiden, aan de Elephant Coast.


Delen van dit gebied zijn al sinds 1895 een wildreservaat en het is dan ook geen verrassing dat dit deel van de wereld hoog op de 'must visit'-lijst staat van elke reiziger die de moeite waard is. Het stadje St Lucia fungeert als een soort toeristisch centrum voor het park en is aanzienlijk gegroeid van het slaperige kleine hol, gelegen onder een bladerdak van bomen, tot de aanvoerstad die vandaag de dag gericht is op binnenlands ecotoerisme. Er zijn talloze overnachtingsmogelijkheden, restaurants, supermarkten en andere toeristische faciliteiten in de stad die een verblijf hier vrij moeiteloos maken.


Als toegangspoort tot een wereld van zoetwaterpannen, meren, mangrove- en rietmoerassen, moerassige graslanden, kustduinen en een overvloed aan wild leven, ligt ook de stad in het hart van ongerepte schoonheid. Het leven is hier nogal ontspannen en vredig, als je afgaat op de apen en kleine duikers die vrij door de straten zwerven, en het dient als een ideale tussenstop voordat je verder gaat naar de meer afgelegen gebieden van de Elephant Coast. Lucia's populariteit bij vissers spreekt voor zich - visrestaurants zijn talrijk, en aas- en hengelsportwinkels zijn er allesbehalve dun gezaaid.

KwaZulu Natal - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

Umhlanga Rocks

Voordelige en luxueuze accommodatie in Umhlanga is de perfecte keuze voor bezoekers die de Zuid-Afrikaanse strandvakantie van hun leven willen beleven. Het vakantiedorp Umhlanga Rocks maakte oorspronkelijk deel uit van het suikerlandgoed van Sir Marshall Campbell. Van een klein, rustig dorpje is het nu uitgegroeid tot een bloeiend gebied dat alle voorzieningen biedt van een gevestigde stad, terwijl het nog steeds de sfeer heeft van een vriendelijke badplaatsgemeenschap.


Een adembenemende diversiteit aan tropische vissen en koraalriffen wikkelen zich langs de kustlijn van Umhlanga, waardoor het een perfecte duik- en snorkelbestemming is. Surfers trekken naar de warme wateren van Umhlanga om te genieten van enkele ongelooflijke surfspots. Als u zin hebt in een nostalgisch uitstapje, zal het u plezier doen te weten dat Umhlanga de thuisbasis is van een van de laatste drive-ins in Zuid-Afrika. Herleef de goede tijden terwijl u op de achterbank kruipt en geniet van een goede film in Umhlanga's Drive In.


Net ver genoeg weg om de schilderachtige en rustige lucht niet te verstoren, herbergt Umhlanga ook het grootste winkelcentrum op het zuidelijk halfrond dat bekend staat als "Gateway". Dit is meer dan zomaar een winkelcentrum, het is een echte ervaring. Binnen zijn grenzen is een selectie van zowel binnen- als buitenactiviteiten, waaronder filmzalen, een iMax theater, een golfslagbad, een skatepark (ontworpen door Tony Hawk), klimmuur, amusementshal, nachtclubs, restaurants, avonturenritten en nog zoveel meer! Laat u dus niet misleiden door het rustige kustplaatsje. Er is genoeg te beleven!

KwaZulu Natal - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

Pietermaritzburg

pietermaritzburg-city-hall-zuid-afrika

Pietermaritzburg is een prettig stadje middenin in de groene heuvels in de Midlands van KwaZulu-Natal. Het stadje heeft een mengelmoes van Engelse, Indiase, Afrikaanse en moderne invloeden met veel historische gebouwen. Hier vind je een rijke variatie van architectuurstijlen en alles is prima te voet te verkennen.

Een van de oudste wijken, The Lanes, is een labyrint van steegjes en geeft een mooi beeld van Pietermaritzburg uit vroeger tijden. De stad is in 1836 als landbouwnederzetting gesticht door Afrikaner boeren. De Britten annexeerden de stad maar behielden de naam, die ook wel als PMB wordt afgekort. Er zijn een aantal interessante gebouwen te bezoeken, zoals het Parlementsgebouw, het Natal Museum, het Raadhuis en enkele koloniale huizen aan de Longmarket Street.

De Tatham Art Galery huist in het oude prachtige hooggerechtshof. Het museum heeft Franse en Engelse kunst uit de 19e en 20e eeuw. Op de Church Street is een standbeeld van Gandhi te zien. Gandhi moest in 1893 in het Pietermaritzburgstation een eersteklaswagon verlaten omdat hij niet blank was. Verder kun je in deze plaats heerlijk slenteren door de omringende bossen en botanische tuinen en een bezoek brengen aan de natuurreservaten en recreatiegebieden in de omgeving.

KwaZulu Natal - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

Ladysmith

Het Lion Sands Game Reserve is gelegen in het Sabi Sands Game Reserve

De grootte van een plaats is niet altijd representatief voor de hoeveelheid bezienswaardigheden, iets dat ook voor Ladysmith geldt. In de stad bevindt zich het Siege Museum, een fascinerend museum met een zeer grote collectie Zuid-Afrikaanse militaire wapens, uniformen en aanverwante zaken. Er worden ook reconstructies van scenes uit Afrikaanse oorlogen getoond. Rond het museum staan oude kanonnen opgesteld die een belangrijke rol in de verdediging van Ladysmith hebben gespeeld. Als je genoeg hebt van het verleden is een bezoek aan het Cultureel Centrum een goed idee. Uiteraard heeft ook Ladysmith Black Mambazo een plek in het centrum: aan hen is een complete hal opgedragen.

KwaZulu Natal - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

Eshowe & Ulundi

Het Lion Sands Game Reserve is gelegen in het Sabi Sands Game Reserve

Bekende Zulu-plaatsen zijn Eshowe en Ulundi. Eshowe is het oudste Zulu-stadje en telt ongeveer 15.000 inwoners. De naam komt van het fluitende briesje dat door de inheemse bomen fluistert. Het was een populair vakantie-oord van Zulu-koningen en een goed uitgangspunt om Zululand te verkennen. Ulundi dateert uit 1873 en telt nog een aantal oude huisjes, maar is sterk aan het moderniseren. Hier vond in 1879 de laatste slag van de Anglo-Zulu oorlog plaats waarbij 10 tot 15 keer meer Zulu-slachtoffers vielen dan bij de Britten.

In Zululand zijn er nog verschillende plekken die je herinneren aan deze oorlog. Babanango is een goede plek om de zogenaamde Battlefields Route te starten. Een leuk en wat minder commercieel Zulu-dorp is Simunye. Het dorp ligt bijna volledig geïsoleerd in de prachtige Mfule riviervallei. Je kunt het alleen bereiken via een onverhard pad.
Het dorp wordt bewoond door de Biyela-clan en bestaat uit hutten en rondavels gemaakt van natuurlijke materialen. Je maakt er als bezoeker kennis met de Zulu-cultuur en met de chief van de stam. Omdat hij geen Engels spreekt wordt er gecommuniceerd met kralen en via dorpsgenoten. Er wordt gekookt, gedanst en gezongen. Werkelijk een unieke ervaring!

Historie en cultuur in Kwazulu-Natal

KwaZulu Natal - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

De geschiedenis van Kwazulu-Natal

Het Ulusaba Game Reserve is gelegen in het Sabi Sands Game Reserve

Deze provincie heeft een roerige geschiedenis. Een groot gedeelte behoorde van 1820 tot 1880 tot het koninkrijk Zululand. De inwoners, de Zulu's, waren actieve krijgers die tot vechtmachines werden opgeleid en zo vele stammen en gebieden overwonnen. Toen de Boeren in 1838 het gebied binnentrokken, werden ze zonder pardon afgeslacht. Maar vervolgens werden de Zulu's verslagen tijdens de Slag bij de Bloedrivier.

De jonge Boerenrepubliek Natal werd in 1843 door Britse kolonisten geannexeerd. De oorlogen tussen de Zulu's en de Britten in 1879 en 1880 leidden tot het verval van het eens zo machtige Zululand. Tegenwoordig is het er een smeltkroes van culturen met Europeanen, Indiërs en Zulu's. De bewoners in de afgelegen dorpen leven nog altijd volgens de oude tradities en gewoontes waardoor het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. In tegenstelling tot het kosmopolitische surfmekka Durban waar westerse horeca de kust bezetten en vele andere culturen een plekje hebben gevonden.

Ja, ik wil naar KwaZulu-Natal in Zuid Afrika

En zie uit naar een droomreis op maat

Exclusieve Hotels en Lodges in KwaZulu-Natal

Bekijk Mister Goodlife's keuze