isimangaliso-wetland-park-zuid-afrika-header

iSimangaliso Wetland Park

The Good Life & The St. Lucia Wetlands

Mister Goodlife was here

Mister Goodlife was here!

Jos van Krimpen

Het iSimangaliso Wetland Park (het vroegere Greater St. Lucia Wetlands Park) staat op de Werelderfgoedlijst en omvat een verbazingwekkende verscheidenheid aan habitats, van de Ubombo Mountains tot graslanden, bossen, wetlands, mangroves en oude duinen, prachtige stranden en koraalriffen. Dit ontzagwekkende KwaZulu-Natal Wetland Park strekt zich uit langs de kust van Zululand, van Maphelane in het zuiden tot Kosi Bay in het noorden, aan de grens met Mozambique. Dit KwaZulu-Natal Wetland Park, dat een kustlijn van 220 km beslaat, verenigt acht in elkaar grijpende ecosystemen en tien unieke bestemmingen: Maphelane, Lake St. Lucia/St. Lucia Estuary, Cape Vidal en de Eastern Shores, Charters Creek en de Western Shores, False Bay, Sodwana Bay, uMkhuze, Lake Sibaya, Coastal Forest en Kosi Bay.


Het iSimangaliso Wetland Park, een heel bijzonder stukje Afrika, biedt eco-toeristen een aantal van de meest diverse Afrikaanse wildlife en outdoor ervaringen die denkbaar zijn. De verscheidenheid aan fauna en flora is uniek. Vier wetland sites in het park zijn Ramsar sites (wetlands van internationaal belang). iSimangaliso Wetlands Park in KwaZulu-Natal beschermt zeldzame moerasbossen, Afrika's grootste estuarium en enkele van 's werelds hoogste kustbegroeide duinen, die 25 000 jaar oud zijn. Nelson Mandela verklaarde: "iSimangaliso moet de enige plek op aarde zijn waar het oudste landzoogdier (de neushoorn) en 's werelds grootste landzoogdier (de olifant) een ecosysteem delen met 's werelds oudste vis (de coelacanth) en 's werelds grootste zeezoogdier (de walvis)".  In het iSimangaliso Wetland Park kun je in het seizoen een zeeschildpadden tour via een van Mister Goodlife's favoriete lodges in dit gebied. Je kunt dan het wonder meemaken van het broeden, de baby schildpadden die uit hun ei komen en via het strand de zee proberen te bereiken om te kunnen overleven. Lees meer hierover op de pagina Zeeschilpadden in Zuid-Afrika. 

Bekijk foto's van het iSimangaliso Wetland Park

isimangaliso Wetland Park

Bekijk de video!

Activiteiten in het iSimangaliso Wetland Park

iSimangaliso Wetland Park Zuid-Afrika Stranden

Stranden

De meest toegankelijke badstranden zijn die bij Cape Vidal en Sodwana Bay. De stranden van St Lucia zijn erg populair bij dagjesmensen. Ongerepte stukken strand zijn te vinden bij Black Rock, Nine Mile Beach, Lala Nek, Bhanga Nek en Mabibi langs het Coastal Forest gedeelte van iSimangaliso. De meeste badstranden hebben sanitaire voorzieningen voor dagjesmensen. 220 kilometer ongerepte, beschermde kustlijn zorgt voor een breed scala aan stranden in het hele park.

iSimangaliso Wetland Park Zuid-Afrika Vogels spotten

Vogels spotten

iSimangaliso biedt een van de beste vogelgebieden van SA, met ten minste 530 geregistreerde vogelsoorten in het hele park (inclusief zeldzame zwervers). Wetlands zijn magneten voor enorme aantallen watervogels zoals zwermen pelikanen, ooievaars en flamingo's die samenkomen naast specials zoals Pinkthroated Longclaws, Pygmy Geese en Lesser Jacanas. Het uMkhuze-gedeelte van het park is een bekende vogelbestemming, waar 420 van de in het park geregistreerde soorten voorkomen. Het is ook een van de enige pelikaan broedplaatsen van het land.

iSimangaliso Wetland Park Zuid-Afrika Paardrijden

Diepzee vissen

De kustlijn van iSimangaliso heeft vele fervente vissers naar zijn oevers gelokt. De meren en de oceaan zitten vol met vis. Sodwana Bay en St Lucia zijn bijzonder geliefd als visbestemmingen. Een continentaal plat dat binnen 1-3 km van de kust ligt, is verantwoordelijk voor de diepe geulen die wildvis aantrekken. Sportvissers en schippers moeten zich houden aan strikte regels en voorschriften. Het gebruik van netten (tenzij onder vergunning) en lichten is verboden. Verticaal vissen met de peur is nergens in het park toegestaan. 

iSimangaliso Wetland Park Zuid-Afrika Paardrijden

Paardrijden

Maak een tocht langs de ongerepte stranden van iSimangaliso of verken de wildreservaten te paard. De Eastern Shores biedt een fantastische ruiterervaring. De paarden zijn speciaal uitgekozen voor het terrein en worden zorgvuldig aan elke ruiter aangepast, zodat u, ongeacht uw ervaring, van het avontuur kunt genieten. Het aanbod van paardenroutes voor dagjesmensen omvat strand-, safari- of combinatieritten.

iSimangaliso Wetland Park Zuid-Afrika Whale Watching

Walvissen spotten

Voor de kust van iSimangaliso worden vaak walvissen gezien en daarom is walvissen kijken is een van de populairste toeristische activiteiten die in het iSimangaliso Wetland Park worden aangeboden. De bultruggen (humpback whales) die je hier voornamelijk ziet zijn spectaculairder en levendiger dan de zuidkapers (southernright whales), die je hier ook vaak kunt waarnemen. Met name in Sodwana Bay - word je vaak getrakteerd op prachtige optredens, maar ook vanuit St. Lucia is een whale watching tour een echte must-do.

iSimangaliso Wetland Park Zuid-Afrika Duiken & Snorkelen

Duiken & Snorkelen

De meest zuidelijke koraalriffen van Afrika zijn te vinden bij Sodwana Bay. In deze wateren leven 95 geïdentificeerde soorten harde en zachte koralen, sponzen en vele andere ongewervelde dieren. Er zijn meer dan 1200 vissoorten, waaronder karteltandhaaien, walvishaaien, tijgerhaaien, mantaroggen en reuzenmurenes. Onder de rifvissen bevinden zich oa. tijgerroggen. De beste snorkelplekken langs de kustlijn van iSimangaliso zijn bij de Kosi monding, Rocktail Bay en Mabibi, Sodwana en Cape Vidal.

iSimangaliso Wetland Park Zuid-Afrika kayaking

Kayakken

Begeleide kayak tochten zijn alleen beschikbaar voor gasten die verblijven in twee Isibindi Africa lodges in de Coastal Forest sectie van iSimangaliso - Thonga Beach Lodge en Kosi Forest Lodge. Bij Thonga Beach Lodge vertrekken de kajaktochten op Lake Sibaya om 07.30 uur en keren terug rond 09.15 uur. Vanuit Kosi Forest Lodge kunnen op verzoek ook trips naar de ongerepte Siyadla rivier worden geregeld voor hun gasten. Lake Sibaya is het grootste zoetwatermeer in Zuid Afrika en is volledig ingesloten door land - gescheiden van de zee door een smalle bergkam van beboste duinen.

iSimangaliso Wetland Park Zuid-Afrika Wandelen & Hiking

Wandelen

Verken de pracht van het park in uw eigen tempo onder begeleiding van een ervaren ranger. Een wandeling over één van iSimangaliso's vele wandelpaden is de beste manier om de prachtige wilde dieren te zien die het park hun thuis noemen. De afwezigheid van een luidruchtig 4×4 safarivoertuig zorgt ervoor dat de dieren niet gestoord worden - en het feit dat je vergezeld wordt door een opgeleide gewapende gids zorgt voor gemoedsrust, voor het geval je toevallig een van de roofzuchtige bewoners van het park zou tegenkomen.

iSimangaliso Wetland Park Zdui-Afrika Safari Game Drives

Safari Game Drives

Een aantal uitstekende wildroutes doorkruisen de Eastern en Western Shores delen van het park. Op de Pan Loop ziet u bijna gegarandeerd nijlpaarden en op de Vlei Loop is het zeer de moeite waard wild te zien - soms zelfs een nijlpaard uit het water midden op de dag! Het Mission Rocks Lookout biedt een uniek uitzicht op zowel Lake St Lucia als de Indische Oceaan. De giraffe wordt alleen gezien op de westelijke oevers, terwijl de olifant vooral op de westelijke oevers te zien is. Ook is het mogelijk om tijdens een georganiseerde avondrit de Setaro dwergkameleon, luipaard en hyena te zien.

iSimangaliso Wetland Park Zuid-Afrika Nijlpaarden

Nijlpaarden & krokodillen spotten

Ontdek het meer van St Lucia in alle comfort aan boord van een boot die zich in het ondiepe water van het meer kan wagen. Vertrek vanaf een van de twee aanlegsteigers voor een twee uur durende boottocht door de riviermonding bi St. Lucia. Nijlpaarden en krokodillen zijn de belangrijkste attracties van deze excursie. Een grote verscheidenheid aan vogels, waaronder visarenden, ijsvogels en reigers worden meestal gespot tijdens de tocht.

iSimangaliso Wetland Park Zuid-Afrika Zeeschildpadden

Zeeschildpadden spotten

De kustlijn van het iSimangaliso Wetland Park is de enige overgebleven belangrijke broedplaats in Afrika waar de Loggerhead en de Leatherback schildpadden nog hun eieren leggen. Dit oeroude broedritueel begint elk jaar vroeg in november. Schildpaddenexcursies worden elk jaar van november tot maart georganiseerd vanuit St Lucia en Cape Vidal (Shoreline Boat Safaris & Turtle Tours; Thompsons Tours), Sodwana Bay (Phinda en Ufudu Tours), Mabibi (Thonga Beach Lodge), Island Rock (Rocktail Beach Camp) en Bhanga Nek (Community guides).

Ja, ik wil naar het iSimangaliso Wetland Park

En zie uit naar een droomreis op maat

Exclusieve Safari Lodges in iSimangaliso Wetland Park

Bekijk Mister Goodlife's keuze