cape-winelands-1920x500

Cape Winelands

Informatie over de Kaapse Wijnlanden

Mister Goodlife was here

Mister Goodlife was here !

Jos van Krimpen

De Zuid-Afrikaanse Kaapse Wijnlanden, de Cape Winelands, in het zuid westen nabij Kaapstad, is dé bestemming die alles heeft! Wijnhuizen van bijzondere kwaliteit en topklasse restaurants. Een zeer gunstig klimaat (veel zon 25-32*) en betoverende flora en fauna. Gastvrijheid, vele historische en culturele bezienswaardigheden en ook sportieve mogelijkheden (oa. golf, paardrijden, wandelen en watersport). Er is geen tijdsverschil met Europa dus ook geen jetlag. De Cape Winelands in Zuid-Afrika bieden het decor voor een onvergetelijke reis en zijn de thuis regio van Mister Goodlife in Zuid-Afrika.

het Zuid-Afrikaanse wijngebieden strekken zich uit van de Overberg regio in de West-Kaap provincie tot aan de Kleine Karoo en de West Coast in de aangrenzende Noord-Kaap provincie. Er zijn ook wijngebieden in de Vrijstaat, KwaZulu-Natal en zelfs Gauteng. De Cape Winelands is het meest bekende wijngebied van Zuid-Afrika en hier komen ook de beste en meest gerennommeerde wijnen vandaan. De Cape Winelands worden gekenmerkt door klassieke Cape Dutch (bouwstijl) gebouwen en massale wijngaarden met schilderachtige bergen op de achtergrond.


De Cape Winelands regio kent zo'n 20 officiële wijnroutes, en twee brandy routes. Deze wijngebieden behoren tot de mooiste ter wereld, met vele historische wijnboerderijen. Neem de tijd om dit prachtige deel van de Zuid-Afrikaanse West-Kaap provincie West-Kaap te ontdekken en te genieten van de grote diversiteit en kwaliteit van de Zuid-Afrikaanse wijnen en gastronomie. De Kaapse wijnlanden behoren tot de mooiste wijngebieden ter wereld. Verschillende van de wijnroutes, zoals Constantia, Durbanville, Darling, Stellenbosch, Helderberg, Paarl, Franschhoek, Wellington en Walker Bay, zijn binnen een uur of minder gemakkelijk met de auto te bereiken vanuit Kaapstad. Andere wijnstreken, zoals Breedekloof, Worcester, Robertson, de Kleine Karoo, Tulbagh, het Swartland, Olifantsrivier en de Noordkaap, vergen een iets langere reis door steeds veranderende en spectaculaire landschappen. In veel van de historische wijnboerderijen en stadjes aan de Kaap vindt je goed bewaarde voorbeelden van de charmante Kaaps-Hollandse architectuur die in de 18e en 19e eeuw tot bloei kwam. De huizen hebben karakteristieke puntgevels, rieten daken en dikke, in kalk gehulde muren.


De wijnlanden hebben alles wat het leven in de Kaap zo mooi maakt. Schoonheid, ruimte, overweldigende natuur, goede restaurants en bijzondere guesthouses en hotels. Dit alles gesitueerd in een berglandschap, omgeven door eindeloze wijngaarden voortreffelijke wijnen voortbrengen. Wijnproeven is een ervaring die verder gaat dan je neus in het glas steken en een slokje nemen. De wine estates steken elkaar naar de kroon: de ene is nog mooier dan de andere, het ene restaurant verdient nog meer superlatieven dan het andere. Stellenbosch en Paarl zijn oude dorpen, gesticht door de Nederlandse VOC-ers. Waar je ook rijdt in de wijnlanden, het is bijna overal mooi. Bergen, riviertjes, de Kaaps Hollandse architectuur, eindeloos golvende druivenplantages en een paar prachtige bergpassen-er valt niet aan te ontkomen voor wie de wijnlanden gaat ontdekken!

Bekijk foto's van Cape Winelands

cape-winelands-zuid-afrika_2

Cape Winelands in Zuid-Afrika

Bekijk de video!

Cape WInelands Zuid-Afrika

Cape Winelands in Zuid-Afrika

Bekijk nog een video!

cape-winelands-zuid-afrika_2

Cape Winelands in Zuid-Afrika

Bekijk de video!

De wijngebieden in Zuid-Afrika

De Kustregio

Deze regio ligt op de Westelijke Kaap, aan de Atlantische Oceaan. In het Noorden van deze regio ligt het district Swartland, ooit een regio waar vooral bulkwijn vandaan kwam, maar tegenwoordig het Walhalla voor avontuurlijke Zuid-Afrikaanse wijnmakers die op zoek zijn naar specifieke terroirs om fraaie kwaliteitswijnen maken.

Ten Zuiden van Swartland liggen de districten Tulbagh, Darling en Tygerberg. Deze districten zijn aanzienlijk kleiner en variëren enorm in bodemsamenstelling en ligging. Er worden daardoor heel gebiedseigen wijnen gemaakt.

Nog iets zuidelijker, nabij Kaapstad, liggen de voor de Zuid-Afrikaanse wijn belangrijke districten Franschhoek, Wellington, Paarl en Stellenbosch. Die laatste is waarschijnlijk het bekendste en beroemdste wijndistrict van Zuid-Afrika. Hier werd in 1652 de eerste wijnstok door Jan van Riebeeck geplant. Stellenbosch is een lappendeken met verschillende terroirs en druivenrassen. Binnen Stellenbosch bevinden zich verschillende wards zoals Polkadraai-Hills, Devon Valley, Jonkershoek Vallei en Simonsberg.

Ten Westen van Stellenbosch, grenzend aan Kaapstad, ligt Constantia, waarschijnlijk de bekendste ward van Zuid-Afrika. Al in de achttiende eeuw waren de zoete wijnen uit Constantia wereldberoemd. Tegenwoordig is maar liefst een derde van de wijngaarden van Constantia beplant met Sauvignon Blanc.

Ten Zuiden van Constantia ligt het zevende district van de Kustregio: Cape Point. Dit is het schiereiland naar Kaap de Goede Hoop.


De Zuidkust

De wijnbouw op de Kaapse Zuidkust staat onder invloed van de Benguela stroming vanaf Antartica en van de 'Kaapse Doctor', een koude wind vanuit het Zuiden. De wijnbouw aan de Kaapse Zuidkust kun je daardoor als 'cool climate' beschouwen. De wijnen zijn fris en relatief licht met veel finesse en elegantie.

Aan de Zuidkust bevinden zich vijf districten. Het meest westelijk ligt Elgin, verder naar het oosten langs de kust liggen Walker Bay en Cape Agulhas. Walker Bay herbergt verschillende wards als Bot Rivier, Hemel-en-Aarde Vallei, Hemel-en-Aarde ‘Ridge’ en 'Upper' Hemel-en-Aarde Vallei. Boven Walkerbay bevinden zich de districten Overberg en Swellendam.


De Breede Rivier vallei

Deze regio ligt boven de Kaapse Zuidkust en ten oosten van de Kustregio. In de Breede Rivier vallei wordt verhoudingsgewijs de meeste Zuid-Afrikaanse wijn gemaakt: meer dan een kwart van de totale productie komt hier vandaan. Vooral de districten Breedekloof en Worcester brengen veel wijnen voor. Uit het district Robertson komen waarschijnlijk de beste wijnen van de Breede Rivier vallei. In de Breede rivier vallei vindt veel massaproductie door zeer grote wijnhuizen en cooperaties plaats. Meer in elk district zijn ook kleine boutique wijnhuizen actief, die laten zien wat het kwaliteitspotentieel van de regio is. Een probleem voor alle wijnmakers is de neerslag. Die is al jaren gering in de Breede Rivier vallei waardoor wijnmakers gedwongen zijn om flink te irrigeren.


Klein Karoo

Klein Karoo ligt nog verder landinwaarts dan de Breede Rivier vallei. De zomers zijn hier veel warmer dan aan de kust en dat heeft uiteraard gevolgen voor de wijnbouw. Je vindt hier bijvoorbeeld verschillende 'Port-druiven' als Tinta Barroca (die in Zuid-Afrika als Tinta Barocca wordt gespeld), Sousão en Touriga Nacional. Daar maken (ook) de Zuid-Afrikanen van oudsher versterkte zoete wijnen van in de stijl van de echte Port. Er worden ook wel droge wijnen gemaakt in Klein Karoo, maar die zijn over het algemeen minder de moeite waard. De twee wijndistricten in Klein Karoo zijn Langeberg-Garcia en Calitzdorp.


Olifants River

Het geldt niet als een echte regio (officieel) maar zo kun je Olifants River toch wel zien. Het is het meest noordelijke wijngebied van Zuid-Afrika, langs de Westkust boven de Kustregio. Hier komen vooral goede en goed betaalbare witte wijnen vandaan, meestal gemaakt van Chardonnay, Colombard en Sauvignon Blanc. In het zuiden van Olifants River, tegen Swartland aan, langs de gelijknamige rivier, liggen de wards Citrusdal Mountain en Citrusdal Valley. Noordelijker en pal aan de Atlantische kust ligt de piepkleine ward Bamboes Bay waar (alleen) wijnmaker Fryer's Cove uitstekende Sauvignon Blanc perst.

Ja, ik wil naar Cape Winelands in Zuid-Afrika
En zie uit naar een droomreis op maat

Exclusieve Hotels en Lodges in de Cape Winelands

Bekijk Mister Goodlife's keuze